logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ULTIMELE STIRI
O DATĂ LA PATRU ANI – 29 februarie, povestea unei zile rare PDF Imprimare Email
Luni, 29 Februarie 2016 07:06
Ziua de 29 februarie apare în anii bisecți – anii în care a doua lună a anului are 29 de zile în loc de 28, iar anul totalizează 366 de zile în loc de 365 de zile. Ziua suplimentară se introduce o dată la patru ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 46 de secunde.
 
Împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. În anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici “anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă de zile. Odată la patru ani, se mai adăuga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre doua echinocții. Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din 1582.
Citeşte mai mult...
 
O călăuză ucraineană şi cinci cetăţeni din Sri Lanka şi Bangladesh, opriţi de polițiștii sigheteni când treceau ilegal granița PDF Imprimare Email
Joi, 25 Februarie 2016 12:53
Ieri, 24 februarie, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, împreună cu lucrători din cadrul Sectorului P.F. Sarasău, au declanşat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale pe raza județului Maramureş.
 
Astfel, în jurul orei 19.20, poliţiştii de frontieră au observat un grup format din șase persoane care se deplasa, pe direcţia localităţii de frontieră Săpânţa, de la malul râului Tisa spre interiorul ţării.
Citeşte mai mult...
 
Orange First Step PDF Imprimare Email
Luni, 22 Februarie 2016 18:57
Noul stagiu de practică[1] la Orange se va desfășura în perioada 4 aprilie – 4 mai. Înscrierile se pot face pe www.orange.ro/first-step, de astăzi până pe 4 martie, urmând ca din 5 până în 25 martie să se desfășoare perioada de selecție si anunțarea candidaților.
 
178 de studenți și masteranzi își vor putea găsi un loc de practică în echipele de vânzări și magazinele Orange din toată țara, iar experiența căpătată pe parcursul programului de practică poate fi folosită la facultate pentru echivalarea orelor de practică incluse în programa de învăţământ.
Citeşte mai mult...
 
De astăzi studenţii şi masteranzii interesaţi pot aplica la o nouă ediție Orange First Step PDF Imprimare Email
Luni, 22 Februarie 2016 18:48

 
Comunicat S.C. VITAL S.A.:ÎNTRERUPERI PROGRAMATE/AVARII-SIGHETU MARMAȚIEI PDF Imprimare Email
Luni, 22 Februarie 2016 17:59
Întreruperea furnizării apei potabile în următoarele zone este consecința unor lucrări de modernizare și reabilitare la rețeaua de distribuție a apei potabile.
 
Chiar dacă aceste lucrări crează disconfort locuitorilor din zonă, ele sunt necesare pentru îmbunătățirea serviciilor oferite și pentru a asigura locuitorilor accesul la apă potabilă și la sistemul de canalizare.
Citeşte mai mult...
 
A murit UMBERTO ECO PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Februarie 2016 10:25
Umberto Eco a murit vineri seară, la ora 22.30, la locuinţa sa şi, conform La Repubblica, acesta suferea de cancer.
 
"Doliu pentru cultură, ne-a părăsit Umberto Eco; suntem profund îndureraţi", a reacţionat Editura Bompiani, conform TGcom24.it.
 
"Doliu imens pentru dispariţia lui Umberto Eco", a reacţionat premierul Italiei, Matteo Renzi.
Citeşte mai mult...
 
Ani de zile fără concediu: Angajaţii Poştei Române îşi iau doar scriptic concediul de odihnă PDF Imprimare Email
Joi, 18 Februarie 2016 10:39
Problema poştaşilor din Maramureş a fost expusă în cadrul Comisiei de Dialog Social, ce s-a desfăşurat recent la Palatul Administrativ. Reprezentantul angajaţilor din Poşta română a adus la cunoştinţa parlamentarilor din judeţul Maramureş continua problemă cu care se confruntă aceştia: imposibilitatea unui concediu pentru poştaşi, din cauza unui viciu legislativ.
 
„Sunt oameni care de trei ani nu-şi iau concedii de odihnă. Cred că în ţara noastră nu se mai întâlneşte o situaţie asemănătoare. Nu-şi asumă nimeni o modalitate de a rezolva această problemă. Atât Ministerul Muncii, Ministerul Telecomunicaţiilor, cât şi conducerea Poştei Române refuză să facă ceva în acest sens”,a subliniat Marcel Giurge, lider de sindicat Poşta Română, filiala Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
Romania Curata:Universitatea de Medicină Timișoara a început investigarea suspiciunilor de plagiat din teza lui Cristian Bușoi PDF Imprimare Email
Marţi, 16 Februarie 2016 12:49
Comisia de Etică a Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș“ Timișoara (UMFVBT) va verifica suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a europarlamentarului Cristian Bușoi. În răspunsul trimis conferențiarului universitar dr. Marius Diaconescu, coordonator al Coaliției pentru Universități Curate (proiect al Societății Academice din România) se precizează că ”au început demersurile de soluționare a cererilor formulate, potrivit regulamentelor în vigoare ale UMFVBT”.
Reamintim că sesizarea a fost făcută de Marius Diaconescu după ce, pe 5 februarie, în presă a apărut un articol referitor la un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Cristian Bușoi, intitulată ”Politici de sănătate în programele electorale și de guvernare în perioada de tranziție” susținută în cadrul școlii doctorale a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, avându-l drept coordonator pe prof. univ. dr. Cristian Vlădescu.
 
În sesizarea trimisă de Marius Diaconescu Comisiei de Etică a UMFVBT se mai precizează următoarele:
”Pe lângă suspiciunile de plagiat, aduc în atenția Comisiei de Etică și următoarele chestiuni:
1.) Teza, redactată pe doar 128 de pagini, cu text scris la 1,5 rânduri, întrunește condițiile minime necesare pentru dobândirea titlului de doctor în științe?
2.) Care este contribuția originală a autorului în acest domeniu științific? 
Ultima actualizare Marţi, 16 Februarie 2016 15:34
Citeşte mai mult...
 
Călătoriile în Ucraina, nerecomandate. Medicii recomandă vaccinarea antigripală PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Februarie 2016 08:41
Maramureşenii care doresc să călătorească în Ucraina o pot face fără restricţii, dar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş recomandă evitarea deplasărilor în ţara vecină, din cauza epidemiei de gripă AH1N1.În cazul în care populaţia doreşte totuşi să treacă graniţa, autorităţile recomandă vaccinarea cu cel puţin trei săptămâni înainte. Altfel, maramureşenii se expun riscului de a se îmbolnăvi.
„Noi am trimis poliţiei de frontieră un document pe care să-l afişeze la ieşirea din ţară. Maramureşenii care doresc să părăsească ţara trebuie să respecte normele individuale de igienă, de profilaxie nespecifică, să păstreze o distanţă rezonabilă faţă de orice persoană care tuşeşte sau strănută, să se spele pe mâini, să folosească batiste de unică folosinţă, să se protejeze când tuşesc şi strănută, şi dacă merg în Ucraina, să se vaccineze.
Citeşte mai mult...
 
E BINE SĂ ȘTIȚI – Salariaţii care fumează la locul de muncă vor fi sancționați, dar pot fi și concediați! PDF Imprimare Email
Joi, 11 Februarie 2016 11:12
Începând din data de 17 martie, salariaţii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile închise de la locul de muncă, potrivit unui act normativ ce va intra în vigoare la data respectivă. Persoanele care vor încălca această interdicţie vor risca să fie sancţionate atât de către angajator, cât şi de către poliţişti. În acelaşi timp, angajatorii vor fi nevoiţi să stabilească şi să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului şi să afişeze indicatoare pe care să scrie “Fumatul interzis”.
 
Interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial în data de 1 februarie şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică în data de 17 martie.
Citeşte mai mult...
 
Peste 20.000 pachete de ţigări confiscate la frontiera de nord PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Februarie 2016 14:50
În data de 9 februarie a.c., în jurul orei 19.00, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighet, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a descoperit o cărare de urme care ducea dinspre frontiera de stat, până la un imobil de pe raza localităţii Rona de Sus, jud. Maramureş. Ajunşi la imobilul respectiv, proprietarul acestuia a declarat poliţiştilor de frontieră faptul că într-o anexă a gospodăriei sale se află trei colete cu ţigări de provenienţă ucraineană, pe care le-a predat lucrătorilor noştri. Persoana în cauză şi coletele au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.
Citeşte mai mult...
 
Mensa România organizează în premieră o sesiune de testări IQ în Baia Mare PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2016 15:46
Mensa România organizează în premieră o sesiune de testări IQ în Baia Mare. Acțiunea este programată sâmbătă, 20 februarie 2016, la Colegiul Național Gheorghe Șincai, începând cu ora 11:00.
 
Cei care doresc să-și valideze inteligența printr-un test standardizat, cu rezultat recunoscut internațional, sunt invitați să se înscrie online pe www.mensa-romania.ro. Data limită: 18 februarie 2016.
 
Testarea se realizează diferențiat pentru copii (vârsta minimă 11 ani) și adulți. Candidații minori pot participa doar cu acordul parinților.
 
Testarea pentru adulți constă în rezolvarea în 20 de minute a unui set de 45 de întrebări. Testul pentru copii (11-16 ani) conține 25 de întrebări și trebuie rezolvat în 15 minute. Toate întrebările sunt de tip "culture free", bazate pe imagini, nu pe cunoștinte lingvistice.
Citeşte mai mult...
 
Spectacolul neputintei: revocarea procurorului Nitu PDF Imprimare Email
Scris de Dan Tapalaga   
Marţi, 02 Februarie 2016 07:01
Imaginea neputintei: premierul Ciolos, presedintele Iohannis si ministrul justitiei, Raluca Pruna, adunati la Cotroceni sa vada cum ar putea fi determinat procurorul general Tiberiu Nitu sa plece dupa ce DNA l-a prins alergand ilegal de vreo 700 de ori cu coloana oficiala facuta cadou de Gabriel Oprea pe cand era la interne. Nu pot intelege cum cei mai puternici oameni in stat se roaga unul prins in culpa sa plece, inca analizeaza cum sa-l revoce iar impricinatul sfideza o tara intreaga cu nesimtirea lui. Este cumva simptomatic atat pentru lipsa de autoritate pe care o emana un presedinte slab, obsedat de evitarea oricarei situatii conflictuale, cat si pentru calitateea umana execrabila a celui ajuns procuror sef in urma trocului politic Ponta-Basescu. 
 
Aceasta scena cam ridicola nu trebuia sa aiba niciodata loc. Nitu trebuia fie revocat fara ezitare, fie convins sa-si dea demisia. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, i-ar fi sugerat sa plece, dar Tiberiu Nitu, evident, a refuzat. In acest caz, ministrul justiei avea toate motivele sa propuna revocarea pe motiv ca una din conditiile de numire in functie, buna repuatie, nu mai este indeplinita. (Legea 303/2004, art 51). 
Citeşte mai mult...
 
A.P.I.A.: COMUNICAT DE PRESĂ PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 08:46
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la 01 februarie 2016 (inclusiv) se depun cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2015.
 
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară, determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,7975 lei/litru.
 
Beneficiarii ajutorului de stat achiziţionează cantităţile necesare de motorină şi solicită documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele acestora, în vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură în trimestrul IV al anului 2015, în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.
Citeşte mai mult...
 
Noi reguli la vânzarea de electrocasnice PDF Imprimare Email
Joi, 28 Ianuarie 2016 11:58

Legislatia privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora a fost modificată și completată de Guvern, în ședința de miercuri. Scopul acestor schimbari este o mai buna protectie a consumatorilor si clarificarea unor aspecte atat pentru operatorul economic, cat si pentru consumator, in urma seziarilor inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, potrivit unui comunicat al Executivului. 

Noutatile din ordonanta adoptata de Guvern:

- Introducerea perioadei maxime de 15 zile calendaristice in care vanzatorul are obligatia sa repare sau sa inlocuiasca un produs aflat in perioada de garantie comerciala, daca acesta nu corespunde conditiilor de conformitate mentionate in declaratia referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta.

-Legislatia aflata acum in vigoare preciza ca orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta intr-o perioada de timp stabilita de comun acord, in scris, intre vanzator si comerciant, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele, fara insa a preciza durata maxima a acestei perioade.

Citeşte mai mult...
 
INCENDIU – Cabana de vânătoare Coșnea din Poienile de Sub Munte a luat foc PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Ianuarie 2016 10:40
Conform ultimelor informații cabana care a luat foc se numește Coșnea. Este o clădire cu două nivele cu mai multe dormitoare, construită din lemn. Se pare că aceasta clădire ar fi fost cuprinsă în totalitate de foc.
 
Spre locul incendiului a plecat și șeful Ocolului Silvic Poienile de Sub Munte, Nuțu Șofronici. Nu ne-a fost confirmată informația conform căreia în cabana respectivă se mai cazează turiști.
Citeşte mai mult...
 
Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau 'Unirea Mică' este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Ianuarie 2016 09:01
După ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei. Țelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
La Brașov, la 12/24 mai 1848 se elabora programul-legământ:'Prințipiile noastre pentru reformarea patriei', ce cuprindea obiectivul fundamental românesc: 'Unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc'. 
 
Au urmat lucrările Congresului de la Paris din 1856, care a hotărât, ca urmare a obiecțiilor ridicate de Austria și Înalta Poartă, ca statutul definitiv al Principatelor să nu fie stabilit prin tratatul de pace, ci doar să se consulte dorința moldovenilor și muntenilor în problema Unirii.
În acest context, în ambele Principate, conducătorii mișcări unioniste s-au organizat în câte o formațiune politică denumită 'partida națională'. Astfel, în primele luni ale anului 1857 s-a constituit un Comitet central al Unirii, care a făcut o largă popularizare a programului politic național: autonomia și neutralitatea Principatelor, unirea, prinț străin, guvern reprezentativ cu o singură adunare generală, în care interesele tuturor forțelor social-politice ale societății să fie reprezentate.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 55

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact