logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Marius Sidău - "Excelsior" PDF Imprimare Email 9403 Afişări
Scris de Sighet Online   
Marţi, 11 Mai 2010 09:02

Anunţăm cu satisfacţie că am pornit, în sfârşit, o nouă secţiune, si anume, DIASPORA SIGHETEANĂ (rubrica dedicată sighetenilor care au părăsit oraşul natal şi s-au stabilit temporar sau definitiv, fie în alte ţări, fie în alte oraşe din Romania). Am observat că există foarte mulţi sigheteni care ţin contactul cu oraşul natal prin intermediul site-ului nostru. Ne bucurăm mult şi, de aceea, dorim să le dedicăm o rubrică specială. Fiecare sighetean ne poate trimite propriile poveşti de viaţă şi poze ce vor fi selectate spre publicare în această secţiune. Aşteptăm din partea dumneavoastră idei, sugestii şi opinii în legătură cu această secţiune nouă dedicată sighetenilor de pretutindeni. 

Debutul secţiunii îi aparţine lui Marius Sidău (absolvent Madonna University - Detroit, USA).

 

Marius Sidău - EXCELSIOR

"Imi aduc aminte ce mi-a spus odata "mosa", bunica din Nanesti:"Eu gandesc ca int-o zi ii ajunge om mare. Oriunde-i mere si orice-i ajunge, de-i sta la masa cu oamini mari o cu tarani sa nu uiti ca ai imblat in optinci! Sa nu te rusinezi de noi, si sa nu ne faci de groaza pe unde-i mere".


 Stiu eu cat de "mare" ori "mic" om sunt eu. Nu-s nici mai bun nici mai rau decat alti tineri romani. Nu-s nici mai daruit nici mai prost. Nu-s cu nasu' pe sus si stiu bine ce valoare am eu ca si persoana si noi ca si popor.
 Nu subevaluez si nu supraevaluez poporul nostru. Si cei care nu ne plac insa, recunosc ca tinerii nostri sunt foarte daruiti de Dumnezeu, foarte inteligenti! Cati insa nu s-au pierdut pe drumul "tranzitiei" spre o lume, o mentalitate si o societate normala? "Normala" insemnand sa nu trebuiasca sa-ti iei lumea in cap la ideea ca esti ratat ca si tanar roman din start! Cine a raspuns sau va raspunde pentru atatea generatii de "sacrificati"?


  Cu toate astea un lucru insa e clar-avem noi romanii ceva genuin in noi, o sclipire aparte. Poate de aici si durerea de a nu ne vedea realizati acasa la noi e si mai mare. De nu am avea har si dar nu ar fi poate asa dureros pentru noi si, cumva poate am fi indreptatiti sa zicem ca nu se poate, nu putem schimba nimic, etc. etc. (cunosti eterna poezie). Vad ca se poate. Voi acolo la Sighet Online sunteti tineri si ati demonstrat ca se poate. Am citit in una din zile stirile voastre. Nu m-am bucurat, (ba dimpotriva!) cand am aflat ca s-a petrecut o sedinta sau ceva eveniment important la primarie. Nu ati fost chemati, voi cei de la stiri. De ce nu ati fost chemati? De ce tinerii Sighetului nu sunt implicati? Nu le ajungi cu prajina nici pana la tocul pantofului la aia. M-am crucit. Cata aroganta!


  America si-a pus soarta in mainile tinerilor de 19 ani si in curand va pasi pe Marte. Romania isi are soarta in continuare in mana unor criminali de tipul lui Ilici si a fosilelor comuniste. Asta da drama! O inteleg ca doar si eu am trait acolo.


 Cat despre mine insa, am crezut si cred asa cum bine ai spus tu ca "se poate". Sunt multi romani mult mai "mari" ca mine si aici si peste tot. Poate ei o cam uitat de optinci. Eu am ales sa nu uit. Cred ca m-am achitat pana in prezent destul de onorabil de ce mi s-o spus de ai mei acasa. Cat am putut am vorbit frumos despre Sighet si tara mea.Asta o sa fac mereu. Romania merita o soarta mai buna. Imi amintesc de Petre Tutea pe patul de moarte cand laa intebat Lucia Hossu Longin ce crede despre viitorul poporului roman. Tutea a raspuns cu ultima suflare: "EXCELSIOR!". Acest raspuns a lui Tutea mi-a rasunat im minte de multe ori. De asta mi-am spus mie insumi: "Excelsior!" Si am incercat sa traiesc cum a crezut Tutea. Asa cum e valabil pentru mine e valabil pentru toti tinerii romani!


 Mai sunt multe de spus. Nu e locul aici si nici momentul. Da m-ai "provocat" tu cu "SE POATE"!. Ia ce am scris ca si pe o confesiune, un semn de prietenie fata de tine. In fond, puteai sa nu publici nimic despre mine sau cei ca mine nici prima data. Poate ati crezut acolo la ziar ca merita..."

 AUTOR: MARIUS SIDĂU

 Marius Sidau (stanga)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Marius N. Sidau:

- absolvent Madonna University 2010 cu "Magna Cum Laude" -Sociologie

 - Masterand Wayne State University -catedra de Antropologie Culturala

 -Proiecte majore curente-"Russian Old Believers in Woodburn Oregon a Subculture or a Counterculture? An Ethnography"-Mai 2010

   -Madonna University Diversity Study-liderul echipei de analiza si prezentare a proiectului final,proiect de echipa-Dr. Michelle Proctor, Dr.Gerard Charbonneau, Marius Sidau) mai –septembrie 2010

  -Membru in XAE NATIONAL HONOR SOCIETY-President

  CHAPPA GAMMA PHI NATIONAL HONOR SOCIETY
  -Earhart Scholarship 2010 Recipient

 -Strengthening Institutions Project 2010 

                 
Proiecte de viitor:

- Doctorat in Antropologie Culturala

 -Munca de cercetare in Amazonia (cu privire la triburile "necontactate", aflate in pericol major din cauza defrisarilor Junglei Amazoniene

 - Munca de cercetare in Asia-Tibet, Bhutan sau (si) Nepal. Ma intereseaza in speical Buthanul care este singurul regat Budhist (evident foarte bogat in traditii) de pe planeta.

 - Posibila munca de cercetare in Maramures (depinzand de rapiditate procesului de dizolvare a satului maramuresean traditional)

 

 

 

NOTĂ: Fiecare sighetean ne poate trimite propriile poveşti de viaţă şi poze ce vor fi selectate spre publicare în această secţiune.
Aşteptăm din partea dumneavoastră idei, sugestii şi opinii în legătură cu această secţiune nouă dedicată sighetenilor de pretutindeni.
 Adresa de mail la care ne puteti trimite materialele este: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza


Share
Ultima actualizare Marţi, 11 Mai 2010 15:55
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact