logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Rotary Club Sighetu-Marmaţiei şi Sighet-Online.ro vă invită la o călătorie inedită, de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian & Cserey Csaba PDF Imprimare Email 4351 Afişări
Scris de Dani Godja   
Marţi, 16 Februarie 2010 09:10

ULTIMA ORA: S-au pus in vanzare bilete la spectacolul  "De la Blues la Ethno-Jazz" cu Harry Tavitian si Cserey Csaba. Acestea costa 20 RON si se pot cumpara de la OMNIASIG (vis-a-vis de Doina Maramuresului) si de la Farmacia IDM Consulting (de langa pizzeria Primavera). Bilete se vor putea cumpara si de la Scoala de Muzica, insa doar inainte de inceperea spectacolului.

 

Dupa spectacol se vor putea cumpara CD-uri si se vor acorda autografe!

 

Rotary Club Sighetu-Marmaţiei şi Sighet-Online.ro vă invită la o călătorie inedită, de la blues la etno-jazz

 

Pianistul Harry Tavitian si percuţionistul Cserey Csaba ne vor călăuzi în lumea fascinantă a jazzului, într-un concert extraordinar, duminică 14 martie 2010, ora 18, în sala George Enescu a Liceului de Muzică din Sighetu-Marmaţiei.

 

Cei doi muzicieni vor oferi publicului compozitii proprii, teme din repertoriul jazzului clasic, blues şi gospel.

 

 Considerat de ziarul american International Herald Tribune “cel mai important jazzman roman contemporan”, Harry Tavitian se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European“. Jazzul de avangardă şi blues-ul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

 

Cserey Csaba, unul dintre cei mai inventivi percutionisti romani de jazz, se numara printre partenerii preferati ai lui Tavitian. Harry Tavitian: „În ultimii şapte ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria, Belgia şi Germania.“

 

Harry Tavitian: „Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al... umorului”

Cserey Csaba:Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca si mine de lumea Orientului. Simt ca in jazz ma exprim pe mine insumi si reusesc sa transmit acesta emotie si publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esenta jazzului: spontaneitatea si trairea adevarata”.

 

Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta intr-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la varsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul. In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania. In anii ’80 muzica Creativului era sincrona cu cea a avangardei jazzului european si a tendintelor de coagulare a scolilor nationale de jazz din Estul Europei, in ciuda izolationismului politic al Romaniei, a problemelor legate de neacordarea vizelor si imposibilitatea de a raspunde invitatiilor la festivalurile din Occident. In 1985 si 1986 grupul Creativ scoate doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Fanii de jazz din Romania primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu.

 

Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni). Este unul din cei mai inventivi percutionisti romani de jazz. Autodidact, a început să cânte rock progresiv în anii ’70. Creator al unui spectacol unic de percuţie solo intitulat “Marşul tobelor”, fondator al formaţiilor Mistic şi Trio. Iniţiator al unei şcoli de percuţie la Satu Mare.

Pentru „Csabcsy” tobele inseamna totul: „toba este cel mai vechi intrument, e o parte din istoria lumii; intai a fost folosita ca mod de comunicare si de-abia apoi ca un instrument muzical. Viata e de neimaginat fara ritm, de la bataile inimii pana la ritmul vietii de fiecare zi”.

 

Muzica duo-ului este deosebit de apreciata de public pentru energia debordanta, spontaneitatea, dar si pentru pasajele de o mare tensiune dramatica. Comunicarea deosebita intre cei doi se transmite si intre scena si public.

 

Cei doi muzicieni au fost invitati sa concerteze în 2009 la Frankfurt, in programul «Romania la zilele Culturale ale Bancii Central Europene».

 

La sfarsitul lui 2008 duo-ul a  lansat primul CD, numit „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Acesta „exprimă puterea de a transcende a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale” (Roger Griffin).

 

Tavitian, fan al concertelor în oraşe mici

 

Harry Tavitian: In general am avut placerea de a merge prin locuri mai putin umblate, mai putin batatorite... Ma simt foarte bine la concertele din orasele mai mici si sunt sigur ca asa va fi si la Sighetu-Marmaţiei. Este foarte usor sa canti in orasele mari, in locurile frecventate care iti garanteaza un public, dar exista si spatiul mult mai extins al oraselor mici. Acestea sunt locuri pe care le-as recomanda oricarui muzician de jazz; vor avea surprize pe cat de mari pe atat de placute, caci exista un interes pentru jazz si in astfel de locuri. O sa gasiti aici si o lume foarte buna. Legaturile dintre oameni sunt mai stranse, intimitatea e mai mare. Pentru mine astfel de locuri sunt binecuvantate... Interesul oamenilor e mare, iar actul artistic excelent primit. Spuneam in 2006, intr-un interviu pentru situl «Muzici si faze» ca «din pacate in prezent rezista numai cluburile si promoterii din orasele mari. Astept sa se schimbe lucrurile catre comunitatile din orase mici care pot prelua o parte a miscarii de jazz din Romania». Iata ca şi Sighetu-Marmaţiei e unul din locurile unde speranta mea devine realitate.

 

Altfel, despre jazz

 

În concertul de la Sighetu-Marmaţiei, Harry Tavitian promite ca muzica să surprindă momente importante din istoria jazzului si să fie insotita de explicatii care sa ilustreze mecanismul care a dus la nasterea diverselor stiluri de jazz in contextul vremurilor pe care aceasta muzica le-a traversat. Cei doi muzicieni doresc sa impartaseasca publicului bucuria acestei muzicii, fara didacticism ci spontan si firesc asa cum este insusi jazz-ul.

 

În 2009 Harry Tavitian a fost protagonistul proiectului «Teach me Tonight» de la Institutul Cultural Roman, o serie de şase concerte - lecţie. Ultimul concert din această serie a fost în decembrie, la Ateneu Român, unde Harry Tavitian l-a avut ca invitat şi pe Cserey Csaba.

 

Inca de la inceputul carierei sale, Tavitian a fost constient de importanta laturii educative in formarea publicului de jazz ; el are o bogata experienta in domeniu, ca organizator de club de jazz (1978-1987) si (1992-2002), organizator - incepand din 1982, la Constanta - a peste 60 de concerte de jazz (celebre fiind "Atelierele de Improvizatie"), realizator de emisiuni de jazz la Radio Constata (1990-2008). A sustinut workshopuri (Cluj, Amsterdam) si chiar concerte cu titlul "Lectia de jazz", in parteneriat cu institutii de invatamant. Dupa unul din aceste concerte, organizat la Valenii de Munte, presa scria: „Harry Tavitian a reusit, printr-un recital extraordinar care a cuprins - dincolo de interpretarile senzationale - si un discurs complex despre istoria jazzului, ceea ce isi propusese: ca publicul sa nu plece cu niste simple informatii ci sa fie cucerit de ceea ce este „fenomenul" numit jazz".

 

"Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite?" 

 

Harry Tavitian: "Astept cu nerabdare sa ma intalnesc cu publicul din Sighetu-Marmaţiei. Ştiu că există în Sighet iubitori ai jazzului si sper ca după acest prim concert să castigam şi noi fani.

 

Prin ceea ce voi istorisi despre jazz dar si prin muzica pe care o vom oferi, sper sa impartasim publicului ce inseamna jazz-ul ca fenomen viu, ca arta care a marcat secolul 20. Elementul de baza al acestei muzici, improvizaţia, este sublimarea ideii de libertate. A singurei libertăţi adevărate - cea din tine. Pentru a te indragosti de jazz, e esentiala participarea la concerte. Exista o idee preconceputa: ca jazzul e doar pentru initiati. Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschisi. Omul firesc, natural, este astazi din ce in ce mai rar. Asta este elita jazzului.

 

Comunicarea in jazz, intre scena si sala, e de un tip special. Muzica se naste acolo, in fata publicului. Participarea muzicianului este totala, daruirea lui este totala. Publicul simte lucrul acesta si legatura se realizeaza de la sine. Prin felul in care se bucura de clipa aceea irepetabila, de muzica nascuta spontan in fata lui, publicul e impreuna-creator cu muzicienii de pe scena. "

 

Ecouri media

Un concert excepţional la Bruxelles! Îndelung aplaudaţi de un public entuziast, cei doi maeştri ai jazzului românesc au oferit un spectacol de neuitat pe scena clubului Music Village. Frumuseţea muzicii lor a hipnotizat pur si simplu audienţa.

 

Harry Tavitian & Cserey Csaba iarăşi au uimit – la fiecare concert al maeştrilor eşti pur şi simplu hipnotizat de scenă, atât muzica lor, care transmite o bucurie imensă de a exista, cât şi energia celor doi te ţin în priză şi te fac să te simţi participant la o conspiraţie mondială a celor aleşi să se bucure de muzică“ – scriitorul Alexandru Vakulovski despre concertul susţinut de duo la Festivalul Stufstock, Vama Veche, 2008


 Pretul unui bilet va fi de 20 lei. Detalii despre locatiile de unde se vor putea cumpara bilete o sa publicam in momentul in care biletele vor fi scoase spre vanzare.

 Harry Tavitian & Cserey Csaba



Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 13:20
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact