logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Bilantul IJPF Maramures pe 2009 PDF Imprimare Email 1411 Afişări
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Ianuarie 2010 12:22

In 2009, politistii de frontiera maramureseni au destructurat10 grupari infractionale organizate.Situatia operativa la frontiera de stat romano-ucraineana, din zona de responsabilitate a IJPF Maramures, a fost vasta si deosebit de complexa, in anul 2009, fiind caracterizata prin activitati pe linia migratiei ilegale, contrabanda, autovehicule furate din strainatate, droguri etc. In anul precedent, poliţistii de frontieră maramureşeni au constatat 740 de infractiuni, au înregistrat 298  dosare  penale,  fiind cercetate 602 persoane. Browserul nu permite afişarea acestei imagini. Tot in perioada de referinta, au fost destructurate 10 grupari infractionale  organizate si au fost arestate  40 de persoane.  

Tigari confiscate in valoare de 200.000 de euro

Perioada analizată s-a caracterizat prin intensificarea fenomenului contrabandei cu tigari, numarul infractiunilor crescand cu 66%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe linie de contrabandă au fost înregistrate un număr de 31 dosare penale pentru săvârşirea a 101  infracţiuni, în care au fost implicate 101 de persoane (81 fapte de contrabandă, 2 fapte de contrabandă calificată, 1 evaziune fiscală şi 17 fapte de complicitate  la contrabandă). În cadrul infracţiunilor de contrabandă au fost ridicate în vederea confiscării  un număr de 186.756 pachete de ţigări în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Un caz semnificativ a fost mediatizat in data de 7 februarie 2009.

In seara zilei de 6 februarie 2009, în cadrul unei actiuni pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu tigari, desfasurata in zona de competenta a S.P.F. Sarasau  din cadrul I.J.P.F. Maramures, politistii de frontiera au observat 9 persoane in timp ce transportau ilegal peste frontieră, din Ucraina in Romania, pe directia localitatii Piatra, comuna Remeti, mai multe colete voluminoase. S-a procedat la somarea prin voce a celor in cauza si, deoarece acestia nu s-au supus somatiilor, incercand sa se disperseze pe mai multe directii, a fost necesara folosirea armamentului din dotare, fiind trase 17 focuri de avertisment, in plan vertical, cu respectarea procedurilor legale in vigoare. Astfel s-a reusit retinerea intregului grup, stabilindu-se ca sunt cetateni ucraineni, cu varste cuprinse intre 18 si 43 de ani. Asupra lor au fost gasite 54 colete, care contineau 25.000 pachete tigari marca Viceroy si 2.000 pachete tigări marca Chesterfield, de provenienta ucraineana.

De asemenea in cadrul actiunii, au mai fost depistati si 3 cetateni romani – 2 barbati si o femeie - care se aflau in zona cu un autoturism pentru a prelua si transporta tigarile catre interiorul tarii. Cele 12 persoane au fost retinute, pe numele lor fiind intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat. De asemenea, intreaga cantitate de tigari in valoare de 27.000 euro a fost retinuta in vederea confiscarii. 

Indieni, pakistanezi si afgani opriti din drumul ilegal spre Spatiul Schengen

In perioada analizata, la nivelul  I.J.P.F. Maramures s-a înregistrat un numar  de 27 evenimente de trecere ilegala a frontierei de stat, din care 8 in scopul migratiei ilegale, toate la frontiera verde, in urma carora a fost retinut un număr de 86 migranti, după cum urmeaza: 42 cetateni pakistanezi, 25 de cetateni afgani, 9 cetateni indieni, 7 georgieni, un cetatean chinez, un cetatean rus si unul armean. A fost constatat un numar de 145 infractiuni, din care: 119 treceri ilegale ale frontierei de stat, 18 infractiuni de trafic de migranti, 4 infractiuni de initiere si constituire a unui grup infractional organizat, 3 infractiuni de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat si o infractiune de asociere in vederea savarsirii de infractiuni. S-a reusit destructurarea a 2 grupari infractionale organizate axate pe traficul de migranti, formate din 7 persoane, dintre care 4 au fost arestate preventiv.

Un caz semnificativ pe linia migratiei ilegale a fost mediatizat in data de 24 ianuarie 2009.

Astfel, in dimineata zilei de 24 ianuarie, la ora 03.30, pe directia localitatii Teceu Mic, lucratorii IJPF Maramures au surprins un grup de persoane in timp ce intra ilegal pe teritoriul tarii noastre, in zona de competenta a Sectorului Politiei de Frtontiera Sarasau, pe la „frontiera verde”. Deoarece persoanele in cauza nu s-au supus somatiilor legale si in acelasi timp au incercat sa se disperseze pe mai multe directii,  s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase 11 focuri de avertisment, in plan vertical. In acest fel, s-a reusit retinerea intregului grup, format din 25 de persoane.

In urma cercetarilor si verificarilor efectuate s-a stabilit ca grupul este format din 15 cetateni din Pakistan cu varste cuprinse intre 23 si 65 de ani, 5 cetateni din Afganistan cu varste cuprinse intre 24 si 64 de ani, 4 cetateni din India cu varste intre 19 si 37 de ani, precum si un cetatean tibetan de 35 de ani.

Persoanelor in cauza li s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat.

Tot pe linia migratiei ilegale, in anul 2009, s-au finalizat activitatile desfasurate in dosarul penal privind gruparea infractionala „ IURCUT” si toti cei 6 membrii ai acestei grupări au ramas condamnati definitiv cu diferite pedepse privative de libertate. 

Utilaje si autoturisme furate in valoare de 2.800.000 €. 

Pe linia traficului international de autoturisme si autovehicule furate din strainatate au fost intocmite 141 dosare penale fiind cercetate 201 persoane sub aspectul savarsirii unui numar de 327 de infractiuni de furt de autoturisme,  complicitate la furt, punerea în circulaţie şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, punerea în circulaţie şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de înmatriculare, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, tăinuire la infracţiunea de furt, asocierea la săvârşirea de infracţiuni si constituirea unui grup infracţional organizat. Au fost identificate 31 de autovehicule  furate. Din cele 31 autovehicule identificate, 22 sunt utilaje şi 9 autoturisme. Valoarea totală a utilajelor şi autoturismelor descoperite declarate ca fiind furate este estimată la peste 2.800.000 €.       

În data de 17.03.2009, lucrători din cadrul IJPF Maramures s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza judetului Maramures, actionează o grupare infrationala organizata, axata pe traficul cu utilaje de constructii furate din strainatate, in special din Italia, Franţa, Belgia, Marea Britanie si Olanda. A fost sesizata  DIICOT – Structura Centrala, cu privire la un numar de 22 de persoane pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau aderare la un grup infractional organizat si complicitate la furt.

Pentru completarea probelor administrate, in data de 16.07.2009 a avut loc o actiune de mare amploare sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, ocazie cu care au fost efectuate simultan 50 de perchezitii la mai multe locatii din judetul Maramures precum si din judetele Arad, Timis, Cluj, Constanta si Valcea. La aceste activitati, pe langa politistii de frontiera au participat politisti si jandarmi din cadrul structurilor centrale si teritoriale. In urma perchezitiilor efectuate au fost ridicate mai multe obiecte si bunuri care au legatura cu cauza.

Au fost  puse in executare de catre lucratorii I.J.P.F. Maramures un  numar de 18 mandate de aducere, iar in urma anchetei desfasurate, s-a dispus masura arestarii preventive a 14 dintre membrii gruparii.  

Retele de traficanti de droguri anihilate 

In urma exploatarii informatiilor obtinute pe linia traficului de droguri de risc si de mare risc, au fost cercetate 39 de persoane pentru comiterea a 45 de infractiuni, reusindu-se destructurarea a 7 grupari infractionale. Au fost descoperite si retinute 283 gr hasis, 14 gr canabis 123 gr cocaina si 52 pastile MDMA- Esctasy.

Un caz semnificativ a fost mediatizat in data de 26 mai 2009.

 Lucratorii I.J.P.F. Maramures in cooperare cu S.R.I. Maramures si S.I.P.I. Maramures, sub directa coordonare a procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Maramures au organizat o actiune de prindere in flagrant a unui grup infractional care incerca sa comercializeze droguri de mare risc si de risc, respectiv cocaina si hasis, intr-un local din Sighetu Marmatiei. Drept urmare, au fost retinuti doi maramureseni din Rona de Sus, S. Boris de 40 ani  si S. Florin de 26 de ani, in timp de incercau sa ofere spre vanzare 123 g de cocaina si 200 g de hasis.

Din datele si verificarile efectuate a rezultat ca cei doi au procurat drogurile din Spania de la unele legaturi infractionale de origine romana si columbiana si au incercat sa le comercializeze, in zona Maramuresului, potentialilor consumatori. De altfel, s-a constatat ca aceasta activitate este o indeletnicire mai veche a celor in cauza, S. Boris fiind cunoscut cu antecedente penale, atat in tara, cat si in Austria si Spania.

Intreaga cantitate de droguri, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost ridicata in vederea confiscarii.

Maramuresenilor li s-au intocmit dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de droguri de mare risc si de risc, fapte prevazute si pedepsite de art. 2, alin. 1 si 2 din Legea 143/2000.

Activitatea de cooperare internaţională la nivelul inspectoratului, in anul 2009, s-a axat in principiu pe cooperarea cu organele similare de frontiera ale Ucrainei. Activitatea s-a desfasurat in conditii foarte bune, avand ca obiectiv realizarea masurilor stabilite la intalnirile de lucru intre imputernicitul de frontiera principal al Romaniei si cel al Ucrainei si respectarea prevederilor ce revin I.J.P.F. Maramures din documentele bilaterale incheiate de România si Ucraina in domeniul frontierei de stat comune. In acest sens, s-au desfasurat 15 intalniri de lucru si au avut loc 48 de intrevederi la frontiera.

Pe plan intern, IJPF Maramures are o cooperare foarte buna cu celelalte structuri MAI, SRI Maramures, dar in special cu D.I.I.C.O.T. –Biroul Teritorial Maramures si Parchetele de pe langa Judecatoriile Sighet si Viseu de Sus. 

Purtator de cuvânt al IJPF Maramures Persoana de contact –Ag. Iulia Stan



Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact