logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Erich Schmidt - sigheteanul de la Google PDF Imprimare Email 2464 Afişări
Miercuri, 09 Decembrie 2009 19:17

* Face parte din echipa care scrie si mentine celebrul motor de cautare Google si poarta acelasi nume cu unul dintre cei mai bogati oameni din SUA : Eric Schmidt * Un maramuresean a ajuns in elita informaticii mondiale si, «intamplator». a devenit «sosia» directorului executiv al gigantului Google! * GAZETA de Maramures va prezinta povestea fabuloasa a lui Erich Schmidt, maramureseanul care a ajuns, din Sighetu Marmatiei, la sediul principal Google din Mountain View (California). 
Ce inseamna sintagma “visul American”, care e distanta dintre Sighetu Marmatiei si Mountain View (California) sau cati maramureseni ajung in elita mondiala a unui domeniu? Instinctiv, primul raspuns care iti vine in minte e “cauta pe google”. Numai ca, paradoxal, cel mai mare motor de cautare din lume nu spune tocmai faptul ca in spatele lui se afla un maramuresean. 

Sigheteanul Erich Schmidt era pasionat de matematica inca din scoala generala. In clasa a VI-a s-a inscris intr-un nou cerc de matematica la Casa Pionierilor, initiat de Ioan Berci, actualul director al Colegiului National Dragos Voda. In realitate insa, era un cerc de informatica pentru care echipamentul initial (un calculator HC-85) a sosit cateva saptamani mai tarziu. Tranzitia lui de la matematica la calculatoare a fost instinctiva: «in primul rand datorita unui mod mult mai interactiv de lucru: fiecare program scris avea un rezultat imediat - vizual, sonor, o avalansa de numere care pot fi folosite in alt program. Era ceva nou, un domeniu serios, pe care noi il percepeam ca pe un joc». In mod natural, s-a indreptat apoi spre o clasa cu profil informatica, prima de la Colegiul National „Dragos Voda”, pe care l-a absolvit in 1994.

Apoi, a ajuns la Universitatea Babes-Bolyai, unde a inceput sa traiasca «visul american»: «Dupa doi ani de studiu universitar in Cluj Napoca (1994-1996, informatica), am avut norocul extraordinar sa fiu acceptat ca si student la California Institute of Technology, una din universitatile de elita din S.U.A». A urmat doctoratul in cadrul departamentului de calculatoare al universitatii Princeton, specializandu-se in motoare distribuite de cautare, iar in vara anului 2006 a acceptat o pozitie de programator la Google. Cum a ajuns sa lucreze pentru celebra companie? «Pentru doctorat, am lucrat pe probleme practice (motoare de cautare), dar nu am avut acces la date practice - evaluarea sistemelor propuse de mine a fost facuta pe multimi de date relativ mici, din alte studii teoretice, fara a avea acces la informatii de la sistemele reale de cautare. Aceasta m-a convins sa imi continuu traseul profesional in afara mediului academic, la companii unde contributiile mele au efect imediat pe un numar mare de utilizatori si schimbarile pot fi evaluate corect pe baza comportamentului utilizatorilor. Dupa interviuri cu companii tehnice din New York, California si Seattle, am ales sa lucrez la Google - in primul rand pentru ca este o companie unde deciziile tehnice sunt totdeauna motivate de imbunatatirea experientei utilizatorilor, dar si pentru ca multi prieteni si fosti colegi deja lucrau acolo si toti mi-au recomandat Google ca un loc de munca exceptional». Asa ca, in prezent, Schmidt face parte din echipa care scrie si mentine motorul principal de cautare, care gaseste si evalueaza rezultatele pe care le vedeti cand cautati la google.com, google.ro sau alte interfete asemanatoare si se mandreste ca, in trei ani si jumatate de lucru acolo, a adus contributii semnificative la infrastructura si procesarea semnalelor. Deocamdata, Schmidt este singurul maramuresean care lucreaza la sediul principal Google din Mountain View (California), dar spune ca «este posibil sa mai fie angajati Google din Maramures la alte locatii majore, de exemplu in New York, Dublin sau Zürich». 
Insa, desi a ajuns la una din cele mai importante companii din lume, Schmidt spune ca-i lipsesc Sighetul, familia, prietenii, strazile, cladirile, Iza, Solovanul: „Pana acum, mai mult de jumatate din viata mi-am petrecut-o in Sighet. Cu timpul, voi ajunge sa cunosc mai bine strazile din California decat cele din Maramures, dar familia si prietenii imi vor lipsi la fel de mult”.


Il desparte un «h»

Pe sigheteanul Erich Schmidt il desparte un singur « h » de unul dintre cei mai bogati oameni din America, directorul Google Eric Schmidt. Dar coincidentele nu se opresc aici: ambii Schmidt au o diploma de la Princeton si ambii sunt pasionati de motoare de cautare. 


Remember la 90 de ani de activitate 

Recent, Colegiul National Dragos Voda a implinit 90 de ani de activitate, iar Erich Schmidt este enumerat in toate lucrarile monografice printre absolventii de seama ai institutiei. Schmidt spune ca liceul ii aminteste de: «colegi, prieteni, lectii usoare si grele, teme de casa, teze, texte de memorat, meciuri de baschet. Dar cred ca azi imi amintesc cel mai mult de profesorii, care in fiecare zi aveau rabdare cu mintile si temperamentele noastre de adolescenti. Le raman pentru totdeauna dator dascalilor de la aceasta institutie - in primul rand domnului Berci, un diriginte dedicat tuturor elevilor si un profesor extrem de pasionat de materia predata». ªi spune ca educatia primita la «Dragos Voda» l-a ajutat enorm in cariera: «Clasa noastra era cu profil de informatica. Totusi, am fost incredibil de norocosi si toti dascalii nostri erau pasionati de materiile predate, iar expunerea foarte redusa la unele materii a fost de o calitate excelenta. Multumita acestor profesori, azi sunt interesat nu numai de calculatoare, dar si de fotografie, medicina, literatura, limbi straine si multe alte domenii in care incerc sa ma documentez cand am timp. Cred ca aceasta sete de cunoastere a fost motivul principal pentru care am aplicat la o universitate asa departe de casa si am studiat pentru un doctorat in timpul in care puteam castiga salariu mult mai mare in industrie; este si motivul pentru care investighez acum problemele incredibil de interesante si dificile care trebuie rezolvate pentru a organiza toata informatia publicata pe internet».


Ioana LUCACEL 
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Sursa: Gazetademaramures.ro


Share
Ultima actualizare Miercuri, 09 Decembrie 2009 22:58
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact