logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Slatina - Singura localitate din Ucraina, în care flutură pe primărie 3 drapele naţionale PDF Imprimare Email 4826 Afişări
Vineri, 28 August 2009 06:22
Interviu cu ing. Gheorghe Uhali, (foto), primarul oraşului Slatina (Solotvino)

-Ştiu că oraşul Slatina are2.700 de fumuri, că dumneavoastră sînteţi inginer constructor cu facultatea terminată la Chişinău şi că sînteţi primul român ajuns în fruntea obştii, după Război, în 2006, chiar dacă 60 la sută din cei 9 mii de locuitori sînt români.

-Nu sînt primul român primar în ultimii 60 de ani . A mai fost un confrate, în 1968, iar un altul în 1993. După un an, a plecat, din nefericire, la cele veşnice. Apoi, românii înscrişi în diverse partide , au avut 3-4 candidaţi. Maghiarii, uniţi, au avut unul singur. Dacă adăugăm că mulţi conaţionali sînt de confesiuni neo-protestante şi nu prea ies nici la vot…Important de reţinut e că din vremuri imemoriale, noi, slătinenii am fost şi sîntem un model de convieţuire interetnică şi interconfesională, în oraşul nostru, pe lîngă cele 60 de procente ale noastre, trăind şi 30 la sută maghiari şi 10 procente ucraineni şi alte naţionalităţi. Fiind în proporţii atît de mari, şi românii şi maghiarii avem dreptul să arborăm oficial drapelele noastre naţionale, alături de drapelul naţional al Ucrainei. Cred că suntem singura localitate din ţară cu 3 steaguri.

-Cum conlucraţi cu viceprimarul şi cu Rada administraţiei locale (Consiliul Local). Ce culoare politică au deputaţii (consilierii)?

-De cînd ne ştim, între slătineni există o înţelegere:cînd primaru-i maghiar,vicele este ales din rîndul românilor şi invers. Ca atare, colaborez foarte bine cu viceprimarul Kocserha Janoş şi cu Rada, unde, nu-i ca la dumneavoastră, în România. Aici, cei 30 de consilieri, cum spuneţi voi, sînt reprezentanţi ai poporului, aleşi pe cartiere, pe străzi, nu sunt aleşi politic. 12 sunt români, 12 maghiari, 4 ucraineni, 1 rus şi 1 evreu.

-Păcat că nu e şi în România la fel. Consilierii locali, în loc să se lupte pentru interesele cetăţeanului, ale localităţii şi să fie alături de primar şi vice în toate proiectele şi întreprinderile benefice pentru toţi, ei se ceartă gaşcă de partid contra ală gaşcă de partid!

Cum se resimte criza mondială aici?

-Finanţările sînt mai limitate, salariile stau pe loc. La nivel naţional s-a anunţat, totuşi, că Produsul Intern Brut a crescut cu 2-3 la sută lunar, ceea ce ar însemna că începem să ne ridicăm din fundul gropii. Cred că pînă la sfîrşitul anului, aceste probleme vor dispărea în Ucraina, iar criza mondială va fi doar amintire.

-Se vorbea încă de anul trecut că Plimob SA din Sighet va deschide o secţie de scaune pliante în Slatina.

-Era vorba de o fabrică în care s-ar fi creat 200 de locuri de muncă. Din cîte am înţeles însă, din cauza crizei ei au amînat acest proiect.

-În ultimii 30-50 de ani, românii din dreapta Tisei munceau 6-8 luni în marea Rusie, în Siberia şi se întorceau acasă cu bani mulţi din care şi-au construit palate. Mai merge lumea la lucru prin cele străinătăţuri?

-Din păcate, şi acum, majoritatea forţei de muncă e plecată în Rusia, Ucraina dar şi în vestul Europei: Cehia, Italia, Spania, Portugalia. Aici, în oraş, lucrăm în sectorul de stat: primărie, grădiniţe, creşe, 3 şcoli medii(românească, maghiară, ucraineană) , Şcoala Internat, 4 spitale (unul republican, altul regional, altul local şi unul de întreprindere). Avem o firmă cu 150 de locuri de muncă, 40 de pensiuni turistice, cu 3-4 mii de turişti zilnic în perioada de vară, care profită de apa sărată din cele3 lacuri şi 6 piscine. Avem un birou de conlucrare transfrontalieră, deschis pentru orice firmă sau ONG doritor să realizeze un proiect de colaborare transfrontalier.

-Cîte biserici aveţi la Slatina?

-Avem 9 religii şi confesiuni, fiecare cu una sau două biserici ori case de rugăciuni.

Chiar dacă în 24 august aţi sărbătorit Ziua Independenţei, văd că mai pregătiţi ceva.

-În ultima duminică a lunii august, organizăm la Slatina Ziua Minerului. Cum în acest an Mina stă mai rău, manifestările le organizează primăria şi Rada locală, cuplînd această sărbătoare şi cu Ziua oraşului Slatina. Aici avem foarte mulţi mineri. Practic, nu există familie care să nu fi avut sau să aibă legătură cu mineritul. Participă invitaţi de la regiune, de la raionul Teaciv, din toate localităţile româneşti şi maghiare din dreapta Tisei. Au loc întreceri sportive şi un spectacol în aer liber de 4-5 ore. Va fi vernisată o expoziţie de artă populară, de istorie a localităţii şi mineritului în Slatina. Seara se va organiza discotecă, iar sărbătoarea se va încheia cu un foc de artificii. Participă Formaţiile artistice ale celor 4 şcoli din localitate, două de la Teaciv, un cor bisericesc etc. Invitat special este îndrăgitul interpret din România, Gheorghe Turda.

-Sîmbăta aveţi organizat în spaţiul rezervat bazarului, cel mai mare tîrg săptămînal din raionul Teceu, unde majoritatea românilor se duc să se întîlnească cu prietenii din alte localităţi, să pună ţara la cale sau să cinstească un plev. Dumneavoastră frecventaţi acest tîrg?

-Eu merg foarte rar acolo. Nu de frică să nu mă asalteze lumea, cu tot felul de probleme, ci de teama să nu fiu nevoit să refuz invitaţiile pe care cetăţenii le-ar face primarului, la o cafea sau la un păhărel! La atîtea invitaţii, ar fi nevoie tot de atîţia primari.

Florentin NĂSUI, Graiul Maramuresului


Share
Ultima actualizare Vineri, 28 August 2009 16:57
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact