logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Nu-i greu puntea de trecut, cînd n-ai nimic de făcut! PDF Imprimare Email 3273 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Sâmbătă, 22 August 2009 10:49

După ce în 15 ianuarie 2007, podul istoric  Sighetu Marmaţiei –Slatina (Ucraina) a fost inaugurat cu pompă şi alai  în prezenţa şefilor de stat  din cele două ţări vecine şi prietene (Măi, prietene io şi Tu/Şohan n-om vide Raiu), Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) a fost asaltat de sute, apoi mii de oameni, zilnic. Deşi era nevoie de obţinerea vizei  turistice,de călătorie în Ucraina, care costa timp şi bani, maramureşenii din stînga Tisei  au luat cu asalt podul istoric , care pe jos, care cu bicicleta, motoreta sau maşina sub 3,5 tone. În primăvara acelui ani  s- a ajuns la 9 mii  de persoane şi 1.500 autovehicule înregistrate pe sensurile de intrare-ieşire în 24 de ore!

Atunci, toate produsele erau mai ieftine în Ucraina.

Chiar scriam la vremea aceea, cînd cel puţin două mii de persoane treceau frontiera de mai multe ori pe zi:cît e ziua ea de lungă, numai banii să-mi ajungă, motorină şi benzină, zahăr şi ulei şi unt să mai cumpăr pînă sunt, să revin apoi în UE, pe cărarea care suie şi să-i raportez lui Bush, că iar ne-am întors la ruşi!

Astăzi, situaţia e cu totul alta. Toate produsele s-au scumpit şi în Ucraina, iar ţigarete poţi introduce în România doar două pachete de persoană, faţă de 10, cît era înainte. Adică, un traficant de ţigări , care „lucra” 8 ore la pod şi aducea doar un cartuş la fiecare trecere cîştiga lejer l00 lei noi. Acum, la acelaşi număr de treceri în 8 ore, cu doar două pachete de fiecare dată, cîştigul e de doar 25 lei.

Asta, în cazul în care cetăţenii nu ascund ţigări în bagaje sau pe lîngă corp.

„99 la sută din cei care trec în Ucraina , trafichează ţigări – spune Lidia Mureşan, şefa Biroului Vamal Sighetu Marmaţiei. Din aceştia, jumătate se sustrag controlului vamal ascunzînd ţigările  care pe unde. Miercuri, am depistat o femeie care, printr-un mod ingenios, şi-a lipit de corp 20 de cartuşe ţigarete, adică 200 de pachete. Femeia a fost amendată de 7 ori pînă atunci,dar primăriile nu urmăresc  încasarea lor prin  executare silită. Pe lîngă amenda substanţială aplicată (între 5.000 şi 10.000 mii lei noi ), persoanei i s-au confiscat ţigările pentru care a plătit în Ucraina cel puţin 400 lei noi. Ţigări se ascund şi în mijloacele de transport. Din  această cauză, din 30 iunie 2008 şi pînă în prezent, potrivit legilor în vigoare,  au fost reţinute pînă la plata amenzilor 83 de  autovehicule şi au fost confiscate 20. Din cauza celor care încalcă legea, lucrătorii vamali sunt nevoiţi să  părăsească  zona de control şi să întocmească procese verbale şi tot felul de rapoarte. Din acest motiv, dar şi pentru faptul că suntem doar 3 lucrători pe tură, uneori se formează cozi în vamă. Dacă vom fi trimişi în concediu fără plată 10 zile,situaţia va fi şi mai neplăcută”.

Aflux mare de persoane se înregistrează între orele 19-24 şi dimineaţa, între 5 şi 10, din cauza căldurii.

Dacă în urmă cu  un an erau cel puţin 500 de persoane care se ocupau numai  de bişniţă, acum numărul lor s-a înjumătăţit. Înainte de ora 7 sau după ora 16, se observă prezenţa în vamă şi a multor persoane salariate, care trec în Ucraina înainte sau după orele de program. Dacă majoritatea maramureşenilor  din stînga Tisei,  care tranzitează acest PTF sunt sigheteni sau din localităţile învecinate, pe aici au început să treacă şi foarte mulţi băimăreni. S-o fi stricat tomneaua la Halmeu? 

La intrarea în România  sunt scutite de taxe vamale produse fără caracter comercial  în valoare de pînă la 300 euro (cadouri, uz personal). Alimentele au un regim special. Produsele din carne şi lapte sunt supuse controlului sanitar veterinar. Cum în PTF Sighet nu este deschis un asemenea punct de control, aceste produse nu pot fi introduse în ţară. Avînd în vedere că în Maramureş avem doar  două porţi internaţionale de intrare, Aeroportul Baia Mare şi PTF Sighetu Marmaţiei-Solotvino, un astfel de punct de control sanitar veterinar se impune a se înfiinţa la  podul istoric de la Sighet, cel puţin în perioada mai răcoroasă, octombrie-aprilie!

De necaz, lumea aduce apă minerală, ulei, zahăr, orez, dulciuri, sucuri, pîine, biscuiţi. Alcool poţi aduce un litru de spirtoase sau 4 litri de vin sau   16 litri de bere. Pe lîngă rezervorul plin, mai poţi aduce  10 litri  carburant în canistră .

De la purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan- Stan am aflat că în acest an pe sensurile intrare-ieşire  au tranzitat acest PTF aproape 490 mii persoane şi 78 mii autoturisme . În ultima săptămînă au fost aproape 15 mii persoane şi aproape 3 mii autovehicule.

În 24 de ore , într-una din zile luate la întîmplare, s-au înregistrat  1.300 persoane şi 280 autovehicule.

Presupunînd că fiecare a făcut doar un drum dus-întors, înseamnă că pe aici au trecut  într-o zi 650 persoane, faţă de  3-4 mii  cît erau vara trecută.

Un lucru bun, zicem noi, întrucît nu mai trebuie să stai la coada abonaţilor zilnic, acum,vreo 250,  din care 100 suspecţi, controlaţi cu mare  atenţie de vameşii români.

În zi de sărbătoare pe stil vechi , calendar după care se ghidează şi românii din draepta Tisei, am făcut un drum dus-întors Slatina-Sighet. La ieşirea din ţară erau 7 autoturisme, un scuter, 2 biciclişti şi 2 pietoni. La intrarea în Ucraina, la rînd erau 12 autovehicule şi 10 persoane aşezate la rînd. Majoritatea  românilor pun în paşaport o bancnotă de 1 leu, mită pentru grăniceri, cerînd să nu li se aplice mai mult de o ştampilă pe zi în paşaport la intrare şi ieşire. Altminteri, traficanţii de ţigări ar trebui să schimbe 3 paşapoarte anual! La ieşirea din Ucraina, tot ca o regulă, românii lasă vameşilor un leu, respectiv  5 lei pentru  autoturisme. Nu am observat ca aceste taxe să fie cerute de cineva, mai cu seamă că în rîndul grănicerilor şi vameşilor ucraineni am remarcat figuri noi, tinere, care cunosc şi limba română.

La întoarcere din Ucraina, erau 3 pietoni şi 3 maşini, iar la intrare în România aşteptau 15 ucraineni, 7 maşini şi un pieton român. Persoanele care nu au asupra lor ţigări, pot intra la controlul vamal fără a sta la rînd.

În acest an, în afară de cetăţenii români şi ucraineni , peste acest pod au trecut turişti din SUA, Canada, Israel, Algeria, Franţa, Italia, Austria, Estonia, Letonia, Rusia, Polonia, Elveţia, Egipt, Spania, Suedia, Belgia, Grecia, Slovacia, Ungaria,Olanda, Portugalia.

Cetăţenii ucraineni, cu excepţia celor cu permis de şedere eliberat de MAE,  sunt obligaţi să posede la intrarea în România paşaport valabil, cu viză pentru vizită, obţinută pe baza unei invitaţii din România, sau cu viză în alte scopuri, pentru care fiecare persoană trebuie să aibă asupra ei minimum 50 euro .

Printre românii care trec zilnic dincolo, în această perioadă, am întîlnit şi cîteva persoane  care se duc la băile sărate în aer liber din Slatina. Totodată, am întîlnit  şi 43 de elevi şi profesori din localităţile româneşti din dreapta Tisei, care se  întorceau dintr-o tabără de pe litoralul românesc al  Mării Negre.

Cînd n-ai nimic de făcut, nu-i greu puntea de trecut. Dintr-un drum pe ocolite, te alegi cu două pite! (cîştigul de pe urma celor două pachete de ţigări vîndute în România.

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul.ro


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact