logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Sportul inseamna sanatate! Sanatatea inseamna viata! PDF Imprimare Email 14698 Afişări
Scris de Adi Oros   
Luni, 27 Iulie 2009 19:42

Acum cateva zile am gasit un articol, pe care de altfel l-am reprodus si pe site-ul nostru, in care scria cum ca aproximativ 60% dintre romani nu fac sport niciodata. E o stire cam proasta, tinand cont ca sportul face atatea minuni pentru sanatatea si corpul omului. Dar cred eu ca sportul stie sa faca acest lucru numai acolo unde si omul vrea la fel. Adica in alte tari, unde statul stie sa investeasca in sport, sa construiasca baze sportive pentru sportul de masa si unde oamenii sunt mult mai constienti de beneficiile aduse de practicarea sportului, nu atat pentru performanta cat pentru sanatate si tonus.

Stim cu totii ca prin sport, devenim mai sanatosi, mai puternici, mai rezistenti, mai rapizi, mai capabili sa facem fata provocarilor de zi cu zi, stim ca sportul ne impune un anumit regim, o disciplina pe care nu o putem dobandi stand toata ziua la televizor sau la calculator sau pur si simplu ''vegetand'' pe o canapea . Dar prin ceea ce face statul roman, sau de fapt prin ceea ce nu face, nu ne inoculeaza deloc ideea ca a face sport e bine. Cand fostele terenuri de fotbal se transforma in parcari, sau devin spatii de depozitare a gunoiului, sau se retrocedeaza cuiva, cand se construiesc niste sali de sport care intr-un timp foarte scurt se degradeaza si nu mai sunt bani pentru a le intretine, cand nu se investeste deloc in bazele sportive care au mai ramas, cand pana si un ministru vrea sa scoata orele de sport din scoala ca, vezi Doamne nu are rost sa facem doua ore de sport pe saptamana, atunci cum poti sa le insufli romanilor ideea ca sportul ii va face mai sanatosi, ca vor trai mai mult, ca se vor fi feriti de boli care ataca organismul, ca vor putea munci mai mult, ca vor avea o gandire mai superioara, dovedit fiind faptul ca miscarea stimuleaza creierul?

Eu totusi tin sa cred ca acele cifre au fost un pic cam exagerate poate pentru a face pe ascuns lobby pentru sportul de masa, pentru sanatatea romanului, dar daca sunt adevarate atunci e tragica situatia. Rau de tot! Dar cu siguranta exista o multime de oameni care fac sport de intretinere, pentru ei insisi, asta pe langa atletii de performanta care fac sport pentru a ajunge undeva departe sau pentru a castiga niste bani. Deci toti astia ar fi in procent de vreo 30%, pentru ca trebuie sa excludem anumite categorii care chiar nu pot face sport, nu?

Ce frumos ar fi daca acei 60% dintre romani ar fi cei care fac sport! Ce frumos ar fi daca am reusi sa crestem acest procent cat de mult s-ar putea, pana acolo incat sa vedem oameni varstnici de tot ca fac miscare, fac sport si traiesc mai mult. Uitati-va la fostii atleti care acum au varste venerabile, se vede pe ei ca au facut sport, uitati-va la batrani care toata viata au facut sport pentru ei, pentru a fi sanatosi, si veti vedea ca nu seamana deloc cu acei oameni care au lenevit toata viata si nu au stiut ce inseamna sa faci sport.

La stadionul municipal, in special in sezonul cald apar unii oameni, majoritatea tineri, dar sunt si persoane trecute de tinerete care vin sa alerge, sa faca gimnastica, sa joace fotbal, sa ridice greutati in sala de forta, oameneni care ne demonstreaza tuturor ca ei nu vor sa fie intre cei 60% care nu au facut sport niciodata. Cinste lor pentru ceea ce fac! Dar ar trebui sa fie mult mai multi cei care alearga zi de zi pe pista, inghitind praful de zgura si transpirand in cele 5-10, uneori chiar 20 de ture facute intr-un ritm potrivit pentru fiecare. Ar fi ceva extrem de benefic pentru fiecare dintre noi sa mergem macar pentru o jumatate de ora sa alergam sau facem altceva, dar sa ne miscam in aer liber. Macar pana este cald afara, ca in sezonul rece nu prea mai vezi pe nimeni, in afara de cativa temerari(se stiu ei!).

In Bucuresti, o persoana publica arhicunoscuta de noi toti a reusit sa scoata in strada la alergare cateva mii de oameni. Oameni care stiau ca miscarea are beneficii, are rezultate in timp. Ei bine eu nu imi propun acest lucru, eu doar imi propun ca cel putin unul din acei 60% dintre romani, sighetenii fiind inclusi aici, sa se ridice de pe canapea, sa stinga televizorul, sa lase calculatorul pentru o ora-doua si sa iasa afara, pe stadion, la sala, la Gradina Morii, oriunde si sa faca sport. Sa faca sport constient ca va fi mai sanatos, se va simti mai bine si de ce nu va arata mai bine!

Va implor dragi sigheteni macar pentru o zi lasati deoparte grijile si necazurile si faceti ceva ca sa traiti mai sanatos! Fiecare dintre noi are probleme, datorii, rate, griji, neajunsuri dar unii reusesc sa isi dedice o ora pe zi si sanatatii lor. Si veti vedea ca dupa ce faceti un pic de sport, vi se va parea totul mai usor, veti rezista mai usor grijilor si problemelor zilnice!

Astept comentarii de la voi, de la cei care nu au facut sport, de la cei care fac sport si de la cei care se ambitioneaza si vor merge sa faca sport!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Share
Ultima actualizare Luni, 24 August 2009 14:23
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact