logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Comitetul director al Federaţiei Europene pentru rasa Brună s-a întrunit la Sighet PDF Imprimare Email 898 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 07 Iulie 2009 10:00

În aproape cele 3 decenii de existenţă a Federaţiei Europene pentru rasa Bruna, Comitetul director a fost convocat pentru prima dată în România.
În practica Federaţiei, aceste întruniri la vîrf sunt itinerante, tocmai pentru a cunoaşte mai bine fiecare ţară din cele 8 membre.
La sfîrşitul săptămînii trecute, aşadar, a venit şi rîndul României să-i primească pe reprezentaţii din Elveţia, Italia, Austria, Germania, Franţa şi Slovenia (Spania a lipsit).
De ce la Sighet? Pentru că România a devenit membră a Federaţiei, cu drepturi depline, în 2002 prin Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Bruna-Schwyz” Maramureş, cu sediul în Sighetu Marmaţiei, înfiinţate în 1991. Preşedintele fondator al acesteia, ing. Dorel Codrea, membru în Comitetul director al Federaţiei, s-a făcut cunoscut în cadrul acestei organizaţii europene încă din 1995, de cînd a fost invitat ca raportor în Conferinţele europene sau mondiale pentru rasa Bruna.

Majoritatea celor din acest comitet s-au aflat pentru prima dată în România şi au fost oarecum nemulţumiţi că, pentru a ajunge la Sighet „rapid” au venit cu avionul,via München - Cluj, după ce au aflat că a fost anulată cursa Viena - Baia Mare, mult mai convenabilă.
Vineri după –amiază, sosită la Sighet cu microbuzul, delegaţia a fost primită la primăria municipiului de către reprezentatul României, Dorel Codrea, viceprimarul Ovidiu Nemeş, senatorul Gheorghe Mihai Bârlea, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi reproducţie în Zootehnie, Gheorghe Neaţă, reprezentantul Ministerului Agriculturii Cristinel Şonea, directorul DADR Maramureş, Anton Rohian, directorul UARZ Baia Mare Ioan Mihalca.
În cuvîntul de salut, senatorul Bârlea a reamintit celor de la Bucureşti că la Sighetu Marmaţiei a existat o Staţiune de cercetare a rasei Bruna, care 3 decenii a fost un brand pentru România. „Îl felicit pe domnul Codrea, pentru tenacitatea cu care acţionează în promovarea Brunei”.
Din delegaţie au făcut parte preşedintele Federaţiei Europene pentru rasa Bruna, Pietro Laterza, preşedintele Asociaţiei Mondiale pentru rasa Bruna, Marcus Zemp, (parlamentar elveţian care ar fi dorit să mai dialogheze cu senatorul de Maramureş) secretarul Federaţiei, Enrico Santus, secretarul Asociaţiei Mondiale,Lukas Casanova ,Elena Bossi, Hans Mayer, Reinhard Winkler, dl Oterer , Jose Baechler şi 3 sloveni.
Preşedintele Laterza a spus printre altele „Am venit aici să discutăm despre creşterea rasei Bruna în această zonă pe care o considerăm cu potenţial ridicat şi să discutăm aici despre un nou proiect, cel de selecţie genomică. Suntem încîntaţi de primirea făcută şi de prezenţa dvs., a oficialităţilor de la Sighet, Bucureşti şi Baia Mare” .
În sala de conferinţe de la Hotel Marmaţia, Dorel Codrea a prezentat date generale despre creşterea Brunei în România, iar Gheorghe Neaţă, a prezentat situaţia ameliorării taurinelor pe plan naţional şi a avut mai apoi intervenţii punctuale pe problemele selecţiei genomice. Anton Rohian a vorbit despre agricultura şi zootehnia în Maramureş, iar Cristinel Şonea a punctat importanţa rasei Bruna şi a promis că toate discuţiile din cadrul întrunirii de la Sighet vor fi făcute cunoscute ministrului Agriculturii.
Unul dintre scopurile întîlnirii a fost acela de a gîndi sincronizarea politicilor şi strategiilor de ameliorare în fiecare ţară, într-un nou concept european. Prin performanţele obţinute cresc şi veniturile crescătorilor.
„Punctul de forţă al întîlnirii fost conceptul revoluţionar de selecţie pe bază genomică pentru a scurta etapele şi mări precizia în selecţie şi ameliorare a rasei. Prin harta structurii genetice, animalul poate fi identificat dacă are sau nu calităţile necesare reproducţiei performante” – a accentuat Dorel Codrea.
S-a discutat şi despre alte noutăţi care au apărut în domeniul zootehniei.
S-au adus totodată ajustări statutului Federaţiei, vechi de 29 de ani.
Sîmbătă după-amiază, comitetul director a făcut o vizită în gospodăria familiei Toader Stan din Săpînţa, care are performanţe peste medie, cu 4 vaci Bruna, dintre care unele dau peste 7 mii de litri de lapte pe an. Toader Stan le-a povestit oaspeţilor că este crescător de animale de vreo 28 de ani, că a fost o vreme cînd în grajd a avut şi 15 vite. În perspectivă, el vrea să construiască un nou grajd pentru 20 de capete de vaci cu lapte. Europenii
s-au interesat de preţul laptelui, de felul stabulaţiei, de modul de valorificare a producţiei şi au rămas uimiţi cînd au văzut în livadă pomii văruiţi pe tulpină!
Fireşte, s-a vizitat şi o pensiune agroturistică, unde s-au degustat mîncăruile noastre tradiţionale şi s-a vizitat Cimitirul Vesel şi celebra mănăstire Săpînţa –Peri. Elveţienii ne-au tot întrebat de ce s-a făcut turla atît de înaltă?
Legat de piscuri şi aspiraţii vom reveni cu scurte interviuri şi impresii ale oaspeţilor în numerele viitoare al ziarului.

Autor: Florentin NASUI

Sursa: Graiul.ro

ACT Bruna (foto: Florentin Nasui)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
Ultima actualizare Marţi, 07 Iulie 2009 12:54
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact