logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu prof. Eugenia Godja la un an de la noul mandat ca primar PDF Imprimare Email 3844 Afişări
Miercuri, 10 Iunie 2009 07:45

prof. Eugenia GodjaProfesor, director de scoala, primar, politician. Eugenia Godja este un adevarat „nomenclator de profesii”, dar spune ca, inainte de toate, se simte un om normal, pe care puterea nu l-a transformat. Primarul municipiului Sighetu Marmatiei vorbeste despre realizari, esecuri, modele, politica si conceptii de viata.

Reporter: In 15 iunie, impliniti inca un an in functia de primar. Cum ar arata un bilant al acestui an? Eugenia Godja: Un an de mandat inseamna realizari si impliniri, bucurii si suparari deopotriva. Am activat in administratie, convinsa fiind ca prioritatile aflate in derulare sau depuse la Suceava, pe fonduri Phare transfrontaliere, la Cluj pe POR, la Ministerul Mediului, cele gandite a se realiza din fonduri proprii, cum este Piata de Alimente si altele, rezolva multe din problemele de maxima urgenta: drumuri asfaltate, canalizare, extinderea si reabilitarea retelelor de distributie a apei, reabilitarea statiei de epurare, blocuri ANL si blocuri sociale, izolarea termica a blocurilor etc. Marea majoritate a proiectelor a fost aprobata, urmand sa ne luptam pentru obtinerea de fonduri care sa asigure cofinantarea. Numai in acest an, pentru strazile N. Grigorescu, Horea, Closca, prelungirea strazii N. Titulescu, contributia locala pentru proiectele castigate este de 61 de miliarde. Pentru noi, este mult si, pentru a suporta aceste cheltuieli, am facut interventiile necesare, impreuna cu CJ, la Guvern. Speram sa fim intelesi si ajutati. Regret enorm ca nu am reusit constituirea asociatiilor de proprietari pentru a putea promova proiectul de reabilitare termica a blocurilor. Fac si pe acesta cale un apel catre sigheteni, sa se organizeze in asociatii, pentru ca este in interesul lor.

Rep.: Profesor, director de liceu, primar sau politician? Care dintre aceste profesii va caracterizeaza cel mai mult? E.G.: Nu stiu care dintre aceste profesii ma caracterizeaza, dar stiu cu certitudine ca cea mai nobila si mai apropiata sufletului meu si felului meu de a privi viata este cea de dascal. Cele mai multe impliniri ti le da profesia de dascal, daca vrei si daca poti sa investesti tot ce e mai bun si mai frumos in tine ca om si formator de oameni, daca reusesti sa te identifici cu scoala, mai ales cu problemele care astazi sunt multe si privesc deopotriva ocrotirea elevului, profesorului, familiei, societatii, a tuturor.

Rep.: Recent, a fost aprobat PIDU muncipiului Sighetu Marmatiei. Cum va arata Sighetul dupa ce acest plan integrat va fi pus in practica? E.G.: Planul Integrat de Dezvoltare a Sighetului a fost depus la Centrul Cluj, pentru aprobare. Este complex si, odata aprobat si pus in aplicare, va schimba enorm de mult orasul, pentru ca sunt prevazute a se reabilita 16 strazi, se va lucra in centrul vechi, unde tot cablajul va fi introdus in pamant, vor fi reabilitate trotuarele, se va forma un centru de afaceri intr-o fosta centrala termica. Intr-un cuvant, se vor realiza obiective importante pentru oras si pentru pentru viata de fiecare zi a tuturor.

Rep.: S-a demonstrat prin sondaje, prezenta la vot, barometre de opinii ca romanii nu mai au incredere in clasa politica. Care sunt, dupa parerea dumneavoastra, principalele probleme ale clasei politice si principalele cauze pentru imaginea proasta pe care aceasta o are in prezent? E.G.: Sondajele vorbesc de o prezenta slaba la vot. Dar pe mine ma bucura ca, in Romania, spre deosebire de alte state din UE, se manifesta un interes mai mare pentru europarlamentare, dovada ca romanii mai spera, leaga nadejdi mari de Strasbourg sau Bruxelles, dovada a dorintei noastre de a impatasi valorile Europei unite. Pacat ca nu inteleg ca integrarea in UE ne aduce si obligatii, nu numai drepturi. Ca trebuie sa ne schimbam mentalitatea, ca seriozitatea si responsabilitatea pentru lucrul bine facut trebuie sa ne caracterizeze, ca interesul pentru atragerea de fonduri europene prin proiecte trebuie sa creasca, daca vrem sa miscam lucrurile, ca felul nostru romanesc de a trata lucrurile, in formula „treaca azi si vine maine”, nu-si mai are locul. Daca aceasta stare de suficienta mai dainuie, suntem vinovati cu totii, intr-o masura mai mare sau mai mica. Clasa politica nu demonstreaza intotdeauna, prin comportament, ca ne reprezinta. Certurile si scandalurile interminabile, limbajul mai putin academic, uneori chiar vulgar, lipsa de responsabilitate si seriozitate, uneori pe probleme de fond importante, induc in mare masura ideea ca unii politicieni au ajuns in Parlament din intamplare, urmandu-si interesele personale sau de grup, promisiunile electorale uitandu-le mult prea devreme.

Rep.: Dincolo de dezvoltarea si experienta personala, ce ati invatat, ca om, din activitatea politica de pana acum si din cursele electorale in care v-ati inscris? E.G.: Poate prin felul meu de a fi, de a gandi, de a ma manifesta, fac parte din categoria politicianului care stie ce promite si incearca, prin eforturi de toate felurile, sa-si respecte promisiunile facute. Sunt un om normal, pe care puterea nu l-a transformat si ma bucur enorm pentru fiecare lucru bun si folositor pe care-l fac pentru a-i ajuta si bucura pe cei saraci si amarati in primul rand, dar si pe altii care au nevoie de ajutorul meu. Consider ca, prin meseria de dascal, am invatat sa comunic cu cei din jur, sa-i inteleg, sa fiu sincera si apropiata lor, sa ma alimentez cu energia tinereasca care te ajuta sa depasesti mai usor obstacolele vietii. Mi-am gasit modele de viata in parintii mei, carora le datorez foarte mult, si in dascalii mei, care m-au format si carora le sunt foarte recunoscatoare toata viata. Apoi, le datorez mult tinerilor de la care am invatat ca in viata, daca lupti cinsit si esti corect, poti obtine aproape totul, si-n primul rand respectul si aprecierea celor din jur. Pentru ceea ce sunt, trebuie sa multumesc in primul rand sighetenilor care, vreme de 9 ani, mi-au stat aproape, apreciindu-ma sau criticandu-ma, dar obisnuindu-ma sa vad in fiecare om al cetatii de la care poti invata mereu legea bunului simt, a respectului pentru cuvantul dat si promisiunea facuta, mandria de a fi maramuresean, in masura in care accepti viata cu valorile trecutului si prezentului si te lupti sa lasi ceva pentru comunitate, prin ceea ce faci.

Din experienta am mai invatat ceva: nu-i poti multumi pe toti, dar respecta-l pe fiecare, trateaza-l ca egal tie si, chiar daca esti suparat, zambeste si mergi mai departe.

„Unii vorbesc prea mult si de multe ori fara argumente privind protocolul dintre PSD si PD-L. Probleme apar pentru ca suntem doua partide cu identitate proprie, cu un fel anume de a vedea lucrurile. Dar suntem oameni politici cu experienta si cu suficient de mare intelepciune, si presedintele PD-L, Mircea Man, si eu puteam aseza inaintea divergentelor punctele comune, ceea ce apropie. Iar rezolvarea problemelor Maramuresului este interesul comun care ne tine aproape si care sustine colaborarea”.

Eugenia Godja s-a nascut in 1948, in localitatea Rupea din judetul Brasov. In 1971, a absolvit cursurile Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Babes - Bolyai” Cluj Napoca; apoi cursurile postuniversitare in domeniul istoriei si al managementului institutiilor de invatamant (Cluj Napoca si Bucuresti). Intre 1975 – 1982, a fost director al Scolii Generale nr. 4 din Sighetu Marmatiei, apoi, pana in 1990, director al Liceului „Regele Ferdinand”, Sighetu Marmatiei, iar intre 1994 – 2000, director al Colegiului National „Dragos Voda”, Sighetu Marmatiei. Din 2000, este primarul muncipiului Sighetu Marmatiei, iar din 2004, presedinte PSD Maramures.

Autor: Ioana LUCĂCEL
Sursa: Gazeta de Maramures


Share
Ultima actualizare Miercuri, 10 Iunie 2009 09:16
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact