logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Despre Primăvara medicală sigheteană PDF Imprimare Email 3121 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 05:44

Dr. Vasile BodnarInterviu cu dr. Vasile Bodnar, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei

-Iată că a III-a ediţie a „Toamnei medicale sighetene” organizate de dvs., de Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi Direcţia de Sănătate Publică Maramureş a ajuns să se desfăşoare în anotimpul renaşterii.

-Am amînat Simpozionul nostru pînă în această primăvara, în zilele de 24-26 aprilie, întrucît toamna trecută ne-au încurcat alegerile parlamentare.

-Ce reprezintă această amplă manifestare, aici, la dumneavoastră, unde se agaţă harta în cui?

-Suntem la a III-a ediţie de comunicări ştiinţifice pe teme medicale la Sighetu Marmaţiei, un Simpozion căutat şi cotat cu 9 puncte, foarte bine zic eu. Manifestarea este foarte importantă nu numai pentru noi, dar şi pentru Spitalul nostru, recunoscut astfel în contextul vieţii medicale româneşti şi internaţionale. În aceste zile se sintetizează şi se exprimă public activitatea medicală a unui sistem , a unui spital, a unui colectiv de medici sau personal medical. La Sighetu Marmaţiei aşadar, vin peste 200 de oameni importaţi, de mare clasă medicală, de talie naţională şi internaţională, cum vezi doar la marile întîlniri de acest fel organizate în marile centre universitare. Asta înseamnă că nu suntem un centru medical de neglijat. Că la noi există o preocupare pentru ştiinţa medicală, nu numai pentru o practică medicală amplă. Este vorba de o practică medicală înţeleasă, care se pretează la cercetare şi observaţii medicale. Majoritatea colegilor mei din spitalul Sighet participă la diverse simpozioane şi manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, ceea ce înseamnă că noi suntem racordaţi la ştiinţa medicală mondială.

Unii dintre noi avem solicitări de a lucra, de a ne perfecţiona periodic în centre universitare în Franţa şi Suedia. Simpozionul nostru reprezintă o efervescenţă, o sinteză a unei munci medicale de un an şi jumătate cît s-a scurs de la simpozionul anterior şi reprezintă interes pentru tot personalul nostru medical, care va participa la conferinţele varia în domeniile care îi interesează. Personalul medical este şi un mijloc de informare pentru cei care conferenţiază: şefi de clinici, şefi de centre de imagistică, reprezentanţi ştiinţifici ai unor centre medicale importante. Întîlnirea noastră reprezintă de fapt o reuniune de cunoaştere generală, de perfecţionare a unor contracte cu clinicile reprezentate la Sighet pentru a avea o continuitate şi armonizare a vieţii medicale.

-Am văzut în program cine şi de ce vine la Sighet în această perioadă. Daţi-mi şi alte detalii

-Vine profesorul dr. Gheorghe Crăciun,care lucrează la Cluj cu un specialist chinez , care rezolvă discopatiile, de exemplu prin nucleuo-plastie, adică refac discul intervertebral şi structura vertebrei prin injectarea unor substanţe. La Sighet vin şi colegi din Maramureş, de la Baia Mare, Tîrgu Lăpuş, Vişeu. Cum spuneam, este vorba de o întîlnire de spirit , ştiinţifică a tuturor colegilor noştri. Vine profesorul Bougaut din Franţa, cu un element deosebit de important: imageria anticipativă în depistarea şi tratamentul cancerului dar şi cu Organizarea teritorială a imagisticii în penuria de medici imagistici. Noi, la Sighet, avem mari probleme cu Radiologia. Avem un singur medic imagistic ajutat de 2 colegi radiologi pensionari, deşi deţinem 6 aparate radiologice de foarte bună calitate. Avem şi computer tomograf şi ecograf Doppler. La nivel regional trebuie organizate gărzi cu medici imagişti, care să poată citi la orice oră imaginile transmise de noi pe internet şi să dea diagnosticul pe loc. Dacă observaţi, scopul nostru este acela de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale, totul în beneficiul bolnavilor şi pacienţilor noştri. Vine, de asemenea, Graţian Miclăuş de la Neuromed Timişoara, a cincia clinică de talie din Europa de imagistică medicală. Vine Dr. Anca Alexandrescu Loppinet,originară din Sighet , care lucrează în Clinica Universitară de Chirurgie Vasculară de la Besancon, Franţa. Apoi, profesorul Gabriel Camelot, Preşedintele Societăţii de chirurgie vasculară din Franţa. Profesorul dr. farmacist Pierre Minonzio este un vechi prieten al Sighetului pe care-l cunoaşte şi l-a ajutat din 1990 încoace. Profesorul Rene Milleret, care operează în mai multe clinici din Europa, inclusiv la Bucureşti, a operat de varice în urmă cu 2 ani şi la Spitalul din Sighet, unde cei 20 de pacienţi au fost foarte mulţumiţi. La solicitarea unor pacienţi cu probleme varicoase, domnul Milleret va face gratuit cîteva consultaţii la spitalul nostru, pentru a pune un diagnostic corect. Sper să putem realiza şi la Sighet operaţii de varice prin tehnicile ultramoderne folosite în Occident. Mai vreau să aduc la Sighet, la viitoarea ediţie şi unul din marii oncologi ai Franţei, care să ne iniţieze în tratamentul ne invaziv, cu nano-capsule a cancerului.

-Cum a fost structurată tematica Simpozionului?

-Printre subiectele abordate figurează printre altele şi managementul tehnico-sanitar şi integrarea europeană, obezitatea şi tratamentul fitoiatric, boala Alzheimer, regimul igieno-dietetic şi fitoterapie în diverse afecţiuni. Am ales aceste teme variate tocmai pentru a interesa cît mai multe persoane din cît mi multe omenii de activitate medicală. Ca manager, mă interesează viaţa medicală şi ştiinţifică a întregului spital. Vreau ca toţi colegii şi toate secţiile Spitalului să beneficieze de acest Simpozion. Sunt convins că multe din comunicările ce vor fi prezentate sunt interesante nu numai pentru noi, cei din domeniul medical , dar şi pentru dumneavoastră sau oricare cetăţean preocupat de sănătate. De vineri dimineaţă (adică de azi) de la ora 8.30 pînă la ora 17 şi mîine,sîmbătă, de la ora 8.30 pînă la 17 , în Sala de Conferinţe de la Memorial Sighet, din 15 în 15 minute se vor schimba conferenţiarii şi vor fi prezentate pe rînd cele 80 de lucrări anunţate cu peste 100 de autori din România, Franţa şi Republica Moldova.

Scopul nostru este acela de a veni cu informaţi, de a stabili relaţii şi punţi între noi pentru a putea colabora pe mai departe. Fiecare din noi să dăm cît mai mult pentru a salva vieţile semenilor noştri.

-Cu ce bani realizaţi această importantă reuniune ştiinţifică?

- Ţinînd cont de criza mondială, fondurile provin din contribuţiile personale ale medicilor, bunăvoinţa sponsorilor şi susţinerea Consiliului Judeţean Maramureş.

-Vă doresc succes, dar nu pot încheia fără să vă întreb ce surprize le-aţi pregătit invitaţilor?

-Simpozionul nostru are şi rolul de promovare a turismului în Maramureşul istoric, unde avem hoteluri şi restaurante luxoase, iar muzica populară şi obiceiurile strămoşeşti sunt nemaipomenite. Vom vizita Memorialul Sighet, mănăstirile Bîrsana şi Săpînţa-Peri, iar duminică vom participa la Dragomireşti la Festivalul folcloric „Cîte flori pe Iza-n Sus”.

Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul Maramuresului


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Aprilie 2009 05:54
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact