logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cercetătorii au studiat cum vor respira plantele în concentraţii ridicate de CO2 estimate pentru anul 2050 PDF Imprimare Email 3834 Afişări
Miercuri, 11 Februarie 2009 09:09

Rezultatul a fost suprinzător. Plantele produc mai multă hrană şi atunci respiră şi mai mult pentru a consuma această hrană. Rezultatele sunt importante pentru a planifica particularităţile agriculturii în 2050, când nivelele de CO2 vor fi de 550 părţi pe milion (ppm), faţă de 380 ppm, cât sunt astăzi.

Plantele abosrb dioxid de carbon (CO2) din atmosferă, dar şi consumă CO2 din atmosferă. În primul proces dioxidul de carbon este transformat prin fotosinteză, sub acţiunea luminii, în hrană pentru plantă, sub formă de zaharuri. Tot acest proces produce şi oxigen. Pe de altă parte, hrana pregătită de plante pentru sine este consumată şi de către animale şi oameni. În cel de-al doilea proces, planetele iau oxigen din atmosferă pentru a arde aceste zaharuri pentru a putea produce substanţe pe care să le folosească ca sursă de energie pentru celule, pentru ca planetele să trăiască şi să crească. Acest proces nu este altceva decât procesul de respiraţie, care este prezent în aceeaşi formă şi la oameni şi animale. În concluzie, plantele absorb mai mult CO2 din atmosferă decât emit şi emit mai mult oxigen decât consumă.

Prin arderea combustibililor fosili pentru energie (petrol, cărbuni, gaze) umanitatea emite foarte mari cantităţi de CO2 în atmosferă, mai mult decât a fost vreodată în ultimele milioane de ani. Aceasta generează încălzire globală şi schimbări climatice, ale căror efecte negative precum topirea gheţarilor de la Polul Nord, perioade prelungite când de secetă, când de indundaţii, se fac simţite. În ziua de astăzi, exista 380 de ppm de CO2 în atmosferă. În 2050, se estimează că văr fi cu jumătate mai mult. Cum va afecta aceasta plantele de pe Terra? Cum ele ne dau atât oxigenul, cât şi hrana, întrebarea este de cea mai mare importanţă.

Cercetătorii cădeau de acord că la nivelele mai ridicate de CO2 ale viitorului, fotosinteza va fi mai intensă şi producerea de zaharuri şi oxigen va fi mai intensă. Dar ei nu cădeau de acord asupra evoluţiei respiraţiei planetelor. Unii estimau că aceasta va scădea, alţii că va rămâne la nivel constant, alţii că va creşte. Acum, cercetătorii de la University of Illinois şi Departamentul American de Agricultură au răspuns la această întrebare în cazul plantei de soia.

De obicei, cercetătorii creşteau plante în sere cu diferite niveluri de CO2. Dar astfel se pierdeau efectele celorlalţi factor de mediu, precum vântul, ploaia, insectele, lumina solară.

Articolul intreg poate fi citit la StiintaAzi.ro


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact