logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Concert special de pian la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței PDF Imprimare Email 414 Afişări
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Septembrie 2022 09:52

Turneul național de pian Classic Unlimited își continuă călătoria și ajunge sâmbătă, 1 octombrie, într-un loc cu totul special: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Este pentru prima dată când pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului, va concerta în Sighetu Marmației. Evenimentul va începe la ora 18:00. Accesul publicului este gratuit și se va face în baza unei rezervări a locului pe site-ul oficial Classic Unlimited. 

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este primul muzeu din lume dedicat victimelor comunismului. A fost fondat în 1991, la inițiativa Anei Blandiana, președinta de atunci a Alianței Civice, și a soțului ei, Romulus Rusan. În 1993, ei au înaintat proiectul la Consiliul Europei, iar un an mai târziu clădirea a fost preluată de Fundația Academia Civică în vederea transformării ei în muzeu. Lucrările de reabilitare și amenajare au durat până în anul 2000. Înainte de a fi finalizate, în 1997, printr-o lege specială, locul a fost declarat ”ansamblu de interes național”. Un an mai târziu, a fost nominalizat de Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Auschwitz și Memorialul Păci din Normandia.

Cea de-a șasea ediție Classic Unlimited a debutat în 8 septembrie. Turneul național de pian îi invită pe cei pasionați de muzică să descopere repertorii clasice, dar și istoria unor locuri minunate din România. În total, 10 spații inedite din 10 orașe din țară se transformă, în această toamnă, în săli de concerte Classic Unlimited.

Concertele sunt susținute de pianistul Bogdan Vaida, inițiator al proiectului, iar repertoriul din acest an stă sub semnul feminității și este intitulat „Classic Unlimited – A woman’s touch”.

În cadrul concertelor din turneu, publicul va putea asculta următoarele piese:  

▪ Johannes Brahms – Intermezzo

▪ Franz Schubert – Impromptu op. 90, nr. 3

▪ Clara Schumann – Scherzo op. 14

▪ Clara Schumann – Nocturna op. 6, nr. 2

▪ Mel Bonis – Mélisande, seria Femmes de Legende

▪ Mel Bonis – Salomé, seria Femmes de Legende

▪ Serghei Rachmaninoff – Preludiu op. 23, nr. 6

▪ Ciprian Gabriel Pop – Gaia (2022)

▪ Anamaria Meza – Ansia (2022)

▪ Frédéric Chopin – Andante spianato și Marea Poloneză, op.22

”Repertoriul concertelor din acest an este unul cu totul special. Cinci piese din program au fost scrise de compozitoare – Clara Schumann, Mel Bonis și Anamaria Meza – și sunt, fiecare într-un fel aparte, extrem de inspirate și interesante. Schubert și Rahmaninov sunt prezenți, ca de fiecare dată în ultimii ani, cu un preludiu, respectiv un impromptu, scurte bijuterii muzicale. Concertele vor începe, în tradiția Classic Unlimited, cu un intermezzo de Brahms, iar Cip Pop ne-a scris din nou o piesă superbă, special pentru turneul din acest an. Programul va fi completat de una din lucrările geniale ale lui Frédéric Chopin, ”Andante Spianato și Marea Poloneză”, a declarat pianistul Bogdan Vaida.

Classic Unlimited 2022 se desfășoară în perioada 8 septembrie - 7 octombrie, în următoarele locații:

▪   8 septembrie – Biserica Reformată – Beclean

▪ 20 septembrie – Hala Minda - Reșița

▪ 11 septembrie – Mina Petrila - Petrila

▪ 20 septembrie – Cluj HUB – Cluj-Napoca

▪ 24 septembrie – Casa memorială „George Enescu” – Sinaia

▪ 25 septembrie – Biserica Evanghelică din Făgăraș

▪ 30 septembrie – FIX Makerspace – Oradea

▪   1 octombrie – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Sighetu Marmației

▪   6 octombrie – Rubik Hub – Piatra Neamț

▪   7 octombrie – Muzeul ”Vasile Pogor” Casa Junimii - Iași

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: classicunlimited.ro/concerte/.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele cinci turnee de până acum, peste 8.000 de persoane au luat parte la cele 55 de concerte Classic Unlimited care avut loc în 41 de locuri neconvenționale din Cluj-Napoca, București, Oradea, Iași, Brașov, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Petrila, Turda și altele.

„Classic Unlimited - A woman's touch" este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentele de la Reșița, Făgăraș, Sighetul Marmației și Petrila sunt parte din proiectul ”Classic Unlimited - The Ladies and the piano", proiect cultural co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Music Moves Europe, respectiv proiectul MusicAIRE. Conținutul acestui proiect și opiniile exprimate sunt exclusiv responsabilitatea autorului. Acestea nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene, aceasta neputând fi ținută responsabilă pentru conținutul materialelor și al proiectului.

Parteneri: Raiffeisen Bank, Yamaha, Daisler Print House


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact