logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Manifestare culturală la nivel internaţional în cadrul LSR - Filiala Iaşi - Nord Est PDF Imprimare Email 293 Afişări
Scris de Sighet Online   
Marţi, 23 Februarie 2021 03:42

Pe 20 februarie 2021, la Salonul Moldova din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi s-a derulat o manifestare la nivel internaţional, cu participarea oamenilor de cultură din România şi Republica Moldova.
Organizatorul principal a fost Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, alături de partenerii ei tradiţionali,  Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi, Cenaclul de Literatură şi Pictură  "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Unita Turism - Hotelul Moldova Iaşi  

 A fost o zi de sărbătoare, o sărbătoare a culturii în condiții de Pandemie, cu respectarea strictă a condiţiilor sanitare actuale. Au fost prezenţi oameni curajoși pentru care cartea și cultura sunt totul. Nici măcar un virus ucigaș nu a putut lua dreptul oamenilor la cultură şi de a fi prezenţi la Iaşi, într-o străveche capitală culturală a României. Atâta timp cât există viață va fi și cultură. 

Au fost adunate clipele frumoase, de hrană spirituală,  în mănunchi și care vor rămâne-n suflet. S-au prezentat cărțile unor cunoscuți scriitori, precum:

- VERONICA RUSU - BUCICO (Republica Moldova) - cu volumul „Cuvinte de sub cer”: prin magia cuvintelor, autoarea ne-a ridicat la „Altitudine”, să căutăm „Sufletul dorului”. Am coborât pe o aripă de gând și ne-am așezat la colț de glie cu lacrimi, cugetând la grai și neam, la căile iubirii. 

- DAN TEODORESCU – cu volumul „Jurnalul lui DANTE”: prezentând evenimentele la nivel național și chiar internațional, din perioada octombrie – decembrie 2020, am aflat că poate exista viață și dincolo de Pandemie, că virusul oricât de ucigaș a fost (și încă mai este) nu a putut confisca totul. Evenimentele culturale, artistice și sportive, lansările de carte, spectacolele, evenimentele religioase şi istorice, prezența în jurnal a unor personalități din toate domeniile, faptele cotidiene, fotografiile ce însoțesc un text sau o știre sunt adevărate mărturii.

- ILIE SEREDIUC - cu volumul „Cinci ani în Delta Volgăi”: povestiri și întâmplări presărate cu umor, dintr-o perioadă și locuri mai puțin cunoscute. O lume a constructorilor români care au lucrat în alte țări și au realizat adevărate capodopere arhitecturale, numele lor fiind încrustate cu litere de aur pe un monument de granit.

Maestrul Dorel Vișan (unul din cei mai importanți actori români de film, de reputație europeană) a fost într-un dialog telefonic public cu jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu privind rolul culturii și  consecințele pandemiei în viața noastră.

Au mai transmis salutări din stânga Prutului, tot au ajutorul sistemelor audio, renumiţii artişti din Republica Moldova, Irina Kovalsky şi Valentin Uzun, care au cântat şi câteva piese de muzică uşoară pe versurile poetei Veronica Rusu-Bucico. De menţionat că, din partea Republicii Moldova, Irina Kovalsky şi Valentin Uzun interprezentă piesa "Moldovița" pentru marele festival "Eurovision".
În cadrul manifestării culturale ieşene, participanţii au petrecut momente de înaltă trăire sufletească împreună cu artiștii Silvia Aboaice, Adi Gegiuc, Silviu Labeş, Ovidiu Enea, Matei Coriciuc, Aurel Niamţu, la debut fiind ansamblul coral "Lirica", care aparţine de Cercul Militar Iaşi şi care este coordonat de Silvia Aboaice.

Au mai fost în recital în faţa publicului poetul şi epigramistul Ioan Hodaş, dar şi actorul Valeriu Rudolf.
Prezentarea cărţilor şi autorilor a fost făcută de Mihai Batog-Bujeniţă, Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman, Calistrat Robu, Silvia Hodaş, Romeo Romila, Radu Zaim.
A fost lansat în public şi numărul 5 al revistei "Nord-Est Cultural", revistă editată de LSR - Filiala Iaşi-Nord Est.
Moderatorul evenimentului a fost Corina Matei-Gherman, iar în sectorul  Foto-Video-Sonorizare au fost pe baricade Calistrat Robu, Silvia Hodaş, Andrei Grozavu, Culiţă Păduraru.
Partenerii media au fost publicaţia „Sport Fan Club”, Agenţia de Presă „Aşii Români” (de la Nürnberg, Germania), Revista „Mioriţa USA” (din Sacramento, statul California, SUA), Revista „Nord-Est Culturalˮ, Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP - Canada), Sighet Online, Mangalia News.
"Mulțumim! Felicitări organizatorilor! Felicitări celor care s-au implicat direct pentru reușita activității! Felicitări tuturor!", a mai declarat scriitoarea vasluiană Silvia Hodaş, membră a Filialei ieşene din cadrul LSR.

Manifestare culturală România - Republica Moldova s-a încheiat cu tradiţionalul "La mulți ani !", cu sănătate și noroc şi cu prezentarea tortului omagial pentru cei născuți pe 16, 17 și 18 februarie, în speţă Veronica Rusu-Bucico, Irina Serediuc şi Silviu Teodorescu.

Sponsorii ediţiei din 20 februarie 2021 au fost Cotnari SA, Centrul Cultural Româno-German "Dumitru Dorin Prunariu" din Nürnberg (Germania) şi SC Rodotex Iaşi.

Pentru luna martie 2021, se preconizează organizarea vernisajului unei expoziţii de pictură la Cercul Militar Iaşi şi o lansare de carte a preotului prof. Ioan Mera, din Bacău.

Au consemnat: Silvia Hodaș şi Dan Teodorescu


Share
Ultima actualizare Marţi, 23 Februarie 2021 03:52
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact