logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Sighet - oras murdar PDF Imprimare Email 1571 Afişări
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Aprilie 2018 09:44

 

Daca te uiti la poza, ai zice ca esti la groapa de gunoi a orasului. Si dupa aia te-ai mira ca exista acolo trotuar pavat. Dar poza nu e de la groapa de gunoi, prin urmare nici trotuarul nu este de acolo. Zona este undeva pe drumul pe care toata lumea stie ca duce spre punctul de trecere Sighet-Solotvino. Pe aproape toata portiunea cuprinsa intre fostul UIL Sighet si vama este plin de gunoi aruncat pe marginea dumului, dar pe o distanta de cativa zeci de metri sunt gramezi mari de moloz, gunoi menajer, PET-uri si tot felul de alte deseuri. Si culmea este ca nu sunt aruncate pe partea dinspre Tisa, ci pe partea dinspre oras, adica in fata curtilor. 

Sa fim noi chiar atat de nepasatori? Sa ne doara atat de tare in cot de locul in care ne aruncam gunoaiele? Chiar sa nu ne pese ca acolo sunt proprietati ale unor oameni care probabil nu agreeaza asa ceva? Sa fim atat de necivilizati? Sa nu respectam deloc natura? Sa ne fie chiar atat de greu sa depozitam gunoaiele la tomberoane sau sa solicitam la ,,Herodot,, o bena atunci cand demolam prin casa si vrem sa scapam de moloz? 

Si mai ales sa nu ne gandim ca este o zona de granita, circulata de oameni din alte orase, din alte tari? Oameni care vor ramane si cu imaginea aceasta a Sighetului? Vor povesti altora ca e frumos la Sighet, dar ca acolo, langa granita, se arunca gunoaie pe marginea drumului...

Nu stiu daca zona aceea este de competenta Primariei Sighet, sau tine de Apele Romane, dar ori de cine ar tine, ar trebui sa se faca acum un efort comun si concentrat pentru a se face curatenie in locul respectiv. Sunt o gramada de asistati sociali care pot munci, sa fie scosi acolo la munca, macar la cate o actiune de asta. Sau sa se organizeze de catre Primarie, sau de catre oricine, o actiune gen LDR(Lets Do it Romania!) si sa se ecologizeze zona.

Si pe viitor sa se intensifice patrularea mai ales pe timp de noapte a politiei locale in zona, sau sa se faca un parteneriat cu ITPF Sighet, ale caror masini circula extrem de des pe acolo - cu viteza enorm de mica- si care sa semnaleze direct Politiei Locale atunci cand surprind persoane care arunca deseuri acolo.

Si culmea, de data asta nu vom da vina pe Primarie, pe primar, pe Urbana, pe Herodot sau pe orice alta institutie. NU! De data asta vina apartine celor care au aruncat gunoaiele acolo! Acei oameni care nu au pic de bun simt, de civilizatie in ei, care nu respecta natura, nu ne respecta pe noi ceilalti si care de felul lor nu prea au treaba cu tot ceea ce tine de traiul civilizat. Si garantez ca daca ii intrebi de asa ceva, vor spune ca nu arunca gunoaie pe jos, ca ei nu sunt ca toti ceilalti.

De ce nu putem sa fim oameni? De de nu putem sa depozitam gunoaiele acolo unde trebuie? De ce nu putem sa pastram curatenia in oras? De ce Sighetul trebuie sa fie printre orasele mizerabile ale Romaniei? De ce nu putem sa fim primii la capitolul curatenie? De ce? De ce? Din mai multe motive....suntem lenesi, suntem indolenti, nepasatori, necivilizati, inculti sau cu un nivel de cultura foarte scazut si care nu ne lasa sa integelem ca trebuie sa pastram curatenia. Suntem mancatori de seminte in mijlocul strazii, suntem aruncatori de ambalaje pe jos, suntem fumatori care aruncam mucurile de tigara acolo unde vrem....pe de alta parte.....nu avem un sistem de pedepsire a acestor lucruri, cu adevarat eficient, nu avem constiinta civica, nu avem implicare continua si adevarata din partea autoritatilor si a tuturor celor competenti, nu avem o politie ecologica sau de oricare alta care sa aplice amenzi drastice. Amenzi care daca s-ar putea cumva lua direct din salariile celor care au savarsit infractiunea, i-ar forta pe acestia sa nu mai comita asa ceva. 

De ce cei care sunteti plecati pe afara, acolo respectati curatenia si aruncati la cos, iar atunci cand veniti acasa nu sunteti romani daca nu aruncati coji de seminte pe jos, daca nu scuipati, daca nu aruncati un muc de tigara pe jos? De ce? Pentru ca nu le face nimeni nimic. Pentru ca organele abilitate au alte treburi de facut si nu le pasa nici lor daca este mizerie sau nu in oras. Am dreptate sau nu?

De ce atunci cand ducem gunoiul la tomberon, chiar daca acesta este gol, il aruncam jos? De lene sau de nepasare? Sau de o combinatie intre cele doua? 

De ce cand intram undeva si suntem cu tigara in mana, mai tragem un fum si apoi o aruncam pe jos? Acasa asa faceti, stimati fumatori?

De ce cojile de seminte se arunca pe jos pe trotuar? Acasa asa faceti? Le aruncati pe covoare?

De ce aruncati pe jos ambalajele de la orice produs pe care in consumati? Acasa asa faceti?

Si ca un mesaj pentru firma de curatenie....unii angajati se fac doar ca lucreaza(matura pe jos)....Bravo celor de pe masinile de gunoi care in unele zile golesc tomberoanele si 2-3 ori pe zi in cartiere!

Si inca ceva pentru Urbana.....mai multe cosuri de gunoi in zone care duc lipsa de asa ceva....identificati-le.....

Si un mesaj pentru sigheteni.....fiti si voi mai civilizati si mai faceti cativa pasi pana la cosul de gunoi si aruncati acolo mizeria......daca ambalajul cu produsul in el l-ati putut cara de la magazin, atunci cand e gol nu il mai puteti cara cativa pasi si sa il depuneti acolo unde trebuie. Si depozitati molozul acolo unde trebuie, sau cereti o masina sa vina sa vi-l ia de acasa....e dovada de civilizatie si bun simt. Si asa trebuie sa faceti!


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact