logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Culturile de arbusti fructiferi, de la pasiune la afacere PDF Imprimare Email 2158 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 23 Septembrie 2017 07:27

 In ultimii ani, in tara au aparut tot mai multe culturi de arbusti fructiferi, tot mai multe persoane fiind interesate sa investeasca in culturi comerciale pe suprafete mari sau medii, cat si pe suprafete mici in curti si gradini ca o sursa de fructe pentru familie. 
       Cum tot mai multi maramureseni decid sa planteze astfel de arbusti pe propriile terenuri, stam de vorba cu dl. ing. Gadja Ioan, managerul Pepinierei ZORI DE ZI din Moisei, singura pepiniera de arbusti fructiferi din Maramuresul istoric, care o să ne dea mai multe detalii despre acest subiect.
 
Rep.: Cum ati inceput bussinesul, d-le Ioan Gadja? Si de ce?
G.I.: Buna ziua! Pot sa spun ca am fost pasionat de plante, plantari de pomi, altoiri, inca din copilarie, de altfel si pregatirea mea a evoluat aproximativ in directia asta, sunt inginer silvic.
Simplu spus, am dorit sa pornesc o afacere intr-un domeniu la care ma pricep, am sesizat oportunitatea si mi-a placut provocarea. Inmultirea arbustilor fructiferi, notiunile generale de pepiniera le aveam din facultate, dar bineinteles de la teorie la practica a fost un sir de experimente, unele reusite altele nu, din care am invatat, pana am reusit sa obtinem ceea ce ne-am propus: plante viabile, de calitate, la preturi competitive.
A fost greu la inceput dar nu am renuntat, iar acum produsele noastre pot sa spun ca sunt printre cele mai reusite din ceea ce se gaseste pe piata.
Piata arbustilor fructiferi este inca o piata mica, se importa mult, dar apar pepiniere autohtone care reusesc sa-si faca loc pe  piata. Asta ne dorim si noi.
 
Rep.: Vorbiti-ne concret despre produsele Pepinierei ZORI DE ZI . Ce arbusti fructiferi produceti?
G.I.: Noi am inceput cu afinul de cultura. E cel mai greu de obtinut in pepiniera. A fost marea provocare peste care am trecut si care ne-a dat avant. Apoi ne-am zis ca trebuie sa diversificam. Astfel ca, de acum doi ani am inceput sa producem si mur de cultura si aronia. Avem in plan sa ne continuam diversificarea si cu alte specii fructifere. Acum muncim sa obtinem cantitati cat mai mari din principalele noastre produse: afin de cultura cu 3 soiuri, mur fara spini cu 2 soiuri si aronia cu un soi.
 
Rep.: Acum sa ne intoarcem la clienti, la cei care-si doresc in gradinile proprii acesti arbusti fructiferi. Ce ar trebui sa stie un viitor cultivator de arbusti fructiferi?
G.I.: In general cultura arbustilor fructiferi e simpla, in comparatie cu alte tipuri de culturi agricole. Conditia esentiala este ca cel care cumpara un arbust fructifer, ornamental sau o alta planta sa fie macar putin pasionat de gradinarit, sa aiba rabdare. Sunt unii care infig planta in pamant, uita de ea si se asteapta peste o vreme sa culeaga fructe, iar intre timp planta se usuca. Revenind, arbustii fructiferi in general au nevoie de conditii relativ minime de viata: sol moderat fertil, lumina, apa, udare suplimentara pe timp secetos. Sigur afinul are particularitatea ca are nevoie de sol mai acid la radacina, dar problema se rezolva usor prin adaos de rumegus sau turba acida in groapa de plantare. Noi oferim clientilor nostri instructiuni detaliate de plantare si intretinere pentru fiecare specie in parte.
 
Rep.: Cand se planteaza? 
G.I.: Plantele noastre sunt in ghivece cu turba la radacina, pot fi plantate si in sezonul de vegetatie, practic oricand. Dar in perioadele secetoase de vara, dupa plantare e nevoie de udare suplimentara mai abundenta cateva zile la rand si nu putem garanta prinderea, existand riscuri.
Sezoanele optime de plantare, traditionale, sunt toamna si primavara, in afara sezonului de vegetatie. Toamna se planteaza dupa ce cad frunzele, sfarsit de octombrie si noiembrie pana la inghetul solului si primavara, martie-aprilie de la dezghetul solului pana la deschiderea mugurilor. In aceste perioade noi garantam prinderea pentru produsele noastre, pentru ca nu exista riscuri.
 
Rep: De ce sa cultivam astfel de arbusti in gradini?
G.I.: Simplu: pentru fructe. Azi se pune tot mai mult accentul pe o alimentatie rationala bogata in fructe, in contextul unui stil de viata preponderent sedentar pe care il au cei mai multi dintre noi. Sunt o sursa de sanatate foarte ieftina si le ai la indemana an de an , in curtea proprie.
E foarte placut sa culegi in iulie-august afine, mure sau aronia din propria gradina, iar arbustii fructiferi de cultura rodesc mult mai abundent decat verii lor din flora spontana.
Sunt multe surse de informare despre beneficiile acestor fructe pentru sanatate, pot sa amintesc rolul lor in tratarea unor afectiuni ca: infectii urinare, calculi renali, afectiuni digestive, diabet, probleme cu vederea,carente de vitamine, etc.
 
Rep: unde va gasesc posibilii clienti?
G.I. Avem mai multe canale de vanzare: pagina de facebook (Zori de Zi), propriul site al pepinierei (www.marketplant.ro), site-uri de anunturi, prin care primim comenzi pe care le livram prin intermediul curieratului, mai colaboram cu cateva magazine fizice cu profil agricol unde expunem produsele Pepinierei ZORI DE ZI. In viitor, speram sa extindem colaborarea cu cat mai multe magazine fizice locale din diverse zone ale tarii, pentru a fi cat mai aproape de clientii nostri.
 
Rep: Se apropie sezonul plantarilor, ce sfaturi dati celor interesati?
G.I.: Sa-si faca planuri serioase si la momentul potrivit sa le puna in aplicare. Sa nu le amane.
 
Rep: Multumim.
G.I.: Cu placere.
 
 

Share
Ultima actualizare Vineri, 05 Ianuarie 2018 23:04
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact