logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


De ce nutritionistii recomanda consumul de peste PDF Imprimare Email 545 Afişări
Luni, 13 Martie 2017 14:01

Exista multe articole si cercetari de specialitate pe tema beneficiilor consumului de peste, iar nutritionistii ne recomanda adesea consumul de peste de doua ori pe saptamana pentru a ne mentine bunastarea organismului, dar care este motivul principal pentru care ne sunt oferite astfel de recomandari?
 
Jennifer McDaniel, de la Academy of Nutrition and Dietetics din Chicago, raspunde la aceasta intrebare pentru nytimes.com.
Este pestele recomandat pentru a inlocui carnea rosie sau exista un alt motiv pentru care consumul de peste este secretul bunastarii intregului organism?
Mai multe specii de peste – in special pestele gras precum somonul si heringul – sunt bogate in acizi grasi polinesaturati si omega-3, dar grasimile sanatoase nu sunt singurul motiv pentru care specialistii ne recomanda consumul de peste. Medicii incurajeaza adultii sa consume pana la 300 de grame de peste si fructe de mare pe saptamana – aproximativ doua mese – datorita nutrientilor din peste, ce includ proteinele slabe, vitaminele A, D, B, dar si o serie de minerale esentiale, precum fier, iod, seleniu si zinc.
Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza specialistii recomanda consumul de peste de pana la 350 de grame pe saptamana, dar este indicat ca acestea sa evite pestele ce contine un nivel ridicat de mercur, precum macroul, pestele-spada, tonul.
“Pestele are un nivel scazut de grasimi saturate si colesterol, iar persoanele care urmeaza un regim alimentar mediteraneean au un risc scazut de declansare a obezitatii, insa majoritatea oamenilor care consuma peste nu se gandesc la aceste aspecte, ci se concentreaza pe consumul de alimente bogate in omega-3,” declara Jennifer McDaniel, purtatoarea de cuvand a organizatiei americane Academy of Nutrition and Dietetics.
Pestele este mult mai usor de digerat si are un continut mai scazut de calorii decat carnea rosie. O portie de 120 de grame de cod preparat prin fierbere contine 26 de grame de proteine si un singur gram de grasime la 120 de calorii, prin comparatie cu o portie de 120 grame de friptura T-bone, care contine 28 de grame de proteine si 18 grame de grasime la aproape 300 de calorii.
Continutul nutritiv variaza in functie de specia de peste: fructele de mare sunt bogate in seleniu, pestii de apa sarata au un continut ridicat de iod; trebuie mentionat, de asemenea, si faptul ca fiertul din fructele de mare este mai usor de absorbit de catre organism, prin comparatie cu fierul obtinut sursele vegetale. In plus, sardinele sunt o buna sursa de calciu.
Numeroase studii de specialitate au aratat ca persoanele care consuma peste in mod regulat – de doua ori pe saptamana – sunt mai putin predispuse sa faca un atac de cord, prin comparatie cu persoanele care mananca peste o data pe luna.
O analiza a studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema arata ca persoanele care consuma peste bogat in omega-3 in limitele recomandate de specialisti isi reduc considerabil riscul de deces prematur cauzat de atacul de cord.
La indicatiile specialistilor adultii ar trebui sa consume 250 de miligrame de acizi grasi omega-3 pe zi, iar pentru a fi siguri ca respectam aceste recomandari putem apela la cele mai bogate surse, precum heringul, sardinele, scrumbia, pastravul, midiile si ansoa, conchide Jennifer McDaniel.
Autor: G.T.
 

Share
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri
Banner
.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact