logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


11 primării din Maramureş au semnat pentru menţinerea Judecătoriei Dragomireşti PDF Imprimare Email 951 Afişări
Scris de infoMM.ro   
Vineri, 10 Martie 2017 09:13

Primarii din 11 localităţi din Maramureşul istoric fac front comun pentru a soluţiona problema Judecătoriei Dragomireşti, pe care unele autorităţi centrale vor să pună lacătul. Edilii din Dragomireşti, Săliştea de Sus, Săcel, Bogdan Vodă, Ieud, Botiza, Poienile Izei, Şieu, Rozavlea, Strâmtura, Bârsana au trimis adrese către Ministerul de Justiţie, CSM, Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Maramureş şi Preşedinţia României.
 
Potrivit primarului oraşului Dragomireşti, Vasile Ţiplea, în urma audienței avute cu Ministrul de Justiţie, în data de 2 februarie, reieșea faptul că lipsa judecătorilor la Judecătoria Dragomirești reprezintă problema esențială în menținerea judecătoriei în localitate. “Cum această problemă este pe cale de a se rezolva, conform celor spuse de CSM, în ședința din 28 februarie, posturile de judecător urmând a fi completate în urma concursului ce urmează a se finaliza până în data de 22 mai 2017, la care am înțeles că sunt depuse până în acest moment 7 dosare, vă rugăm solicitaţi Curţii de Apel Cluj să nu demareze procesul de redistribuire a dosarelor aflate pe rol la judecătoria Dragomirești înainte de finalizarea concursului pentru judecători, o eventuală rearondare a localităților de la Judecătoria Dragomirești justificându-se doar în cazul neocupării posturilor”, se arată în adresa trimisă de primarul Vasile Ţiplea ministrului Justiţiei.
 
# Peste 40.000 maramureşeni afectaţi
 
Autorităţile din unităţile administrativ-teritoriale din Maramureş sunt de părere că Judecătoria Dragomirești nu poate fi închisă doar pentru a crește volumul de lucru la judecătoriile Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, cu atât mai mult cu cât la Sighet spațiul judecătoriei este impropriu și pentru volumul actual de muncă, clădirea aflânduse într-o stare de degradare avansată. Conform responsabililor, măsura de a închide Judecătoria Dragomirești, afectează peste 40.000 locuitori din 11 localități, locuitorii fiind în marea lor majoritate bătrâni și bolnavi, care mai au de soluționat în instanțe, dreptul de proprietate asupra terenurilor moștenite, nerezolvate de legile fondului funciar. În luna ianuarie 2017, primarii din toate cele 11 localități arondate, printr-un memoriu adresat Ministerului de Justiţie, CSM-ului, Curţii de Apel Cluj şi Tribunalului Maramureş și-au manifestat dorința de a menține Judecătoria Dragomirești. Totodată, închiderea Judecătoriei Dragomirești înseamnă închiderea Parchetului, a BCPI Dragomirești și a Biroului Notarial afectând astfel aproape 30 de locuri de muncă. “De asemenea, lipsa infrastructurii de transport face ca deplasarea la judecătoriile din Vișeu și Sighet să se facă cu mult efort fizic și financiar, pe cel mai prost drum din Maramureș și poate din țară, DJ 186”, se mai arată în documentul trimis de autorităţile din Dragomireşti ministerului Justiţiei.       
 
 
# Liberul acces la justiţie, în pericol?
 
Menţinerea funcţionării acestor instanţe judecătoreşte are la bază mai multe considerente, sunt de părere autorităţile din Dragomireşti, susţinute de alte 10 unităţi administrativ-teritoriale. Practic, Judecătoria din Dragomireşti deserveşte o populaţie de aproape 50.000 de locuitori din oraşele Dragomireşti şi Săliştea de Sus precum şi din comunele Strâmtura, Rozavlea, Botiza, Poienile Izei, Şieu, Bogdan Vodă, Ieud şi Săcel. În situaţie s-au implicat şi conducerea Consiliului Judeţean Maramureş şi reprezentantul guvernului în teritoriu. “Aceste localităţi sunt situate în nord-vestul României, în partea de nord a judeţului Maramureş, cu o populaţie săracă preocupată în principal cu agricultura şi în special cu creşterea animalelor. În marea lor majoritate, acestea au fost cooperativizate, aplicarea legilor fondului funciar nefiind încă finalizată”, justifică reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii într-un document trimis autorităţilor din Capitală. De asemenea, “prin desfiinţarea acestor instituţii se îngrădeşte liberul acces la justiţie pentru populaţia de pe Valea Izei, încălcându-se astfel un drept fundamental al cetățeanului prevăzut la art.21 din Constituția României, care se referă la „Accesul liber la Justiție” și că „orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor legitime” și nu face decât să îndepărteze mai mult cetățeanul de locul în care actul de justiție este înfăpuit. Cetățenii din această zonă ar trebui să se deplaseze la alte instanţe respectiv, cele din oraşul Vişeu de Sus şi municipiul Sighetu Marmaţiei la distanţe mari faţă de localităţile în care locuiesc (distanţe cuprinse între 40-60 de km), aici neexistând mijloace de transport în comun nici terestre şi nici feroviare. Practic, locuitorii acestei zone, proveniți în marea lor parte din mediul rural nu dispun de venituri bănești, marea majoritate neavând nici un fel de venit fiind agricultori sau fiind pensionari cu pensii foarte mici”, se mai arată în adresa trimisă de autorităţile maramureşene.
 
Articol integral pe InfoMM.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact