logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu dna Eugenia Godja, preşedinte al PSD Maramureş şi primar al Sighetului PDF Imprimare Email 5067 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:46

prof. Eugenia Godja- Aţi participat zilele trecute la întîlnirea de vîrf a liderilor PSD. Cu ce noutăţi
v-aţi întors de la Bucureşti?
- Nu ştiu dacă e o noutate, dar Filiala PSD Maramureş este apreciată la nivel naţional. La ultimele alegeri, prin procentul cîştigat de PSD, noi ne-am situat pe locul 7 pe ţară şi locul 2 în Ardeal. Ca noutate: am primit un post de ministru secretar de stat pe care îl va ocupa lidera TSD Maramureş, Ioana Pop-Zetea. Avem pregătiţi specialişti din Maramureş şi pentru alte ministere şi agenţii. Deocamdată nu pronunţ nici un nume, pînă nu am certitudinea că discuţiile din Capitală se convertesc în decizii semnate, aprobate şi cu persoanele respective nominalizate. Am adus în discuţie cu conducerea partidului şi existenţa protocolului încheiat în primăvara trecută, la nivel de judeţ, cu PNL. Este o discuţie care ridică foarte multe probleme în tratativele dintre noi şi PDL Maramureş cu care ne-am aliat în decembrie trecut. Decizia preşedintelui Mircea Geoană a fost că protocolul cu liberalii nu se rupe, că nici nu a fost vorba de aşa ceva nici în protocolul naţional încheiat recent între PDL şi PSD. Ideea a fost să continuăm la nivel de judeţ purtarea tratativelor cu noii aliaţi pe chestiuni care ne pot apropia.

- Dacă omologul dvs., dl Mircea Man nu va fi de acord?
- Sper să nu ajungem în această situaţie, în care să nu ne putem înţelege. Există la Bucureşti o comisie paritară, care poate lua în discuţie chestiunile ce ţin de protocol iar problemele se vor rezolva acolo .
- Dacă rămîne valabil Protocolul cu PNL, acesta poate încurca borcanele? Zarurile au fost aruncate şi de acum încolo fiecare partid şi alianţe nou create trebuie să aibă un interes comun: Maramureşul. Fiecare să voteze corect, cum îi dictează conştiinţa şi apoi cum îi cere partidul sau nu ştiu care protocol! Am văzut în Consiliul Judeţean cum unii, influenţaţi de nu ştiu care partid, au votat împotriva achiziţionării angiografului pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă. Dacă respectivii consilieri ştiau cu ce se mănîncă angiograful,
l-ar fi votat cu două mîini! Adică, pe lîngă conştiinţă, trebuie şi ştiinţă!
- Pe lîngă acestea, consider că într-un partid este nevoie şi de disciplină. Un protocol se poate rupe în cazul în care lucrurile nu merg cum trebuie. Pe colegii din PDL îi deranjează faptul că viceprimarii celor două municipii şi vicepreşedinţii CJ au fost aleşi în urma acestui protocol între PSD şi PNL. Eu nu văd nimic rău în asta. În Maramureş, cele 3 partide au adus la locale voturi aproape egale. Dacă proiectele de hotărîre din consilii privesc interesele comunităţii, indiferent că proiectul este al PSD, PDL sau PNL, acesta trebuie susţinut. Împreună cu colegii mei de partid de la Baia Mare suntem de acord cu acest aspect. Formula actuală de conducere a Consiliului Judeţean consider că asigură un echilibru politic la nivel judeţean, cele 3 partide importante fiind reprezentate.
- În Filiala PSD Maramureş există oarece nemulţumiri? La Bucureşti l-am văzut pe senatorul PSD de Lăpuş foarte aproape de preşedintele Geoană. Avea ceva de pîrît?
- Nu ştiu decît că domnia sa a avut o „ieşire”, la Baia Mare, pe care eu nu o pot accepta deoarece lucrurile se discută în interiorul organizaţiei, nu prin comunicate de presă încercînd să loveşti în conducerea filialei, acum cînd este nevoie de stabilitate, cînd trebuie să ne folosim toate forţele în dialogul cu PDL. Supărarea dlui Bota a plecat de la faptul că n-a fost votat să facă parte din echipa noastră care intră în tratative cu PDL. Colegii de partid nu l-au votat ţinînd seama, probabil, că dl Bota nu este om al locului, nu a fost membrul organizaţiei noastre, transferîndu-se de la Cluj în organizaţia Tăuţii Măgherăuş cu doar cîteva ore înainte de întrunire. De aceea, din rîndul parlamentarilor din judeţ a fost ales Cătălin Cherecheş, domiciliat în Baia Mare, care a obţinut rezultate la fel de bune şi cunoaşte perfect realităţile, cerinţele, oamenii şi priorităţile din Maramureş.
- Am înţeles că pe unul din cele două posturi de subprefect care revin partidului dvs. va fi numit un reprezentant al Maramureşului istoric, de dincolo de Deal, cum spun băimărenii.
- Foarte curînd vom nominaliza 2 dintre cei 8 pretendenţi la aceste funcţii, oameni care să corespundă cel mai bine pretenţiilor, să se încadreze pe lege. Avînd în vedere izolarea geografică în care se află Maramureşul istoric nu ar fi exclus ca unul dintre subprefecţi să fie selectat din rîndul celor cu domiciliul în acea zonă.
- Cum staţi cu „deconcentratele”? Aveţi oameni pregătiţi?
- Sigur că avem oameni pregătiţi pentru fiecare domeniu de activitate, dar acolo unde avem deja buni profesionişti pe posturile de conducere consider că aceştia nu trebuie înlocuiţi chiar dacă sunt de altă culoare politică. Nu ştiu dacă părerea mea va fi agreată de toţi colegii mei, dar cred că a sosit vremea cînd trebuie să înţelegem că problemele grave şi multe care sunt în teritoriu trebuie rezolvate de oameni cu experienţă, de profesionişti.
- De la Baia Mare ajungem la Sighet…
- La Primărie am lucrat şi lucrăm pentru clarificarea unor probleme de ordin financiar, care să asigure un fundament pe care să clădim proiectul de buget pe acest an. În Consiliul Local i-am rugat pe colegi, dar şi pe ceilalţi consilieri să lăsăm patima politică la intrare şi să discutăm foarte serios problemele care interesează oraşul, ne interesează pe toţi. Am luat un împrumut bancar în ideea de a finaliza proiectele începute. Iniţial unii consilieri s-au opus, acum am ajuns la consens.
- S-a găsit loc pentru amplasarea celor 5 blocuri de locuinţe pentru tineri?
- Deocamdată nu, iar împreună cu specialiştii am hotărît ca 3 dintre ele să se construiască acolo unde am început şantierul în toamnă, pe terenul din spatele Spitalului, folosit pînă anii trecuţi ca grădină ajutătoare.
- Dumneavoastră v-ar conveni ca locatar să deschideţi fereastra şi să priviţi spitalul de nebuni sau morga spitalului?
-Domnu’ ziarist, spaţiul acela oricum se va folosi pentru construcţia de locuinţe pentru că nu avem alt loc deocamdată, iar dacă o tot lungim vom pierde investiţia. De 3 luni de zile am stopat lucrările căutînd alte amplasamente, dar şi cele mai palpabile variante au picat din varii motive obiective sau cheltuieli suplimentare astronomice. Aşa că şi dvs. cred că v-ar conveni să deschideţi fereastra şi să vedeţi peisajul pe care l-aţi descris decît să vă deschideţi numai ochii şi să vedeţi deasupra capului acoperiş drept cerul!

Pînă una, alta, eu vreau să deschid ochii şi să văd că liderii judeţeni ai celor două partide aflate la guvernare îşi vor da mîna cu adevărat şi vor bate la uşile domnilor de la Bucureşti pentru un Maramureş cum n-am visat vreodată!

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul Maramuresului


Share
Ultima actualizare Luni, 19 Ianuarie 2009 10:50
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact