logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei si primului ministru - Fabricile de mobila romanesti deplang situatia in care a ajuns industria romaneasca de mobila PDF Imprimare Email 1048 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 15 Ianuarie 2016 17:58

''Stimate domnule presedinte KLAUS IOHANNIS,

Stimate domnule prim ministru DACIAN CIOLOS,

Ma numesc Gabriel Antoniu Lavrincic, sunt directorul departamentului de export la fabricile: SC SIMEX SA, SC CASA MOBILA SIMEX SRL, SC MICRO SRL din Simleul Silvaniei, SC CESIMEX SRL din Cehu Silvaniei si SC UNICONF SA din Zalau, reprezint si promovez industria romanească de mobila si cea textila in Federatia Rusa, republicile ex-URSS, Europa, America si Asia.

Va informez ca in fiecare an in luna noiembrie in Rusia are loc cea mai mare Expozitie Internationala de Mobila la care fabricile SIMEX alaturi de alti producatori romani de mobila participau regulat sub sigla MOBILA ROMANEASCA. La fiecare participare la Expozitia Internationala de Mobila din Moscova, fabricile de mobila primeau de la stat o subventie care reprezenta constructia si chiria standului (in jur de 500 - 600 euro pentru mp).

Din anul 2013 statul roman nu mai ofera aceasta subventie. Anul trecut fabricile de mobila romanesti ca sa nu piarda piata rusa s-au prezentat la Expozitia din Moscova pe cheltuiala lor, aceasta reprezentand o suma imensa.

Anul acesta datorita situatiilor financiare grele nu s-au mai prezentat, aceasta fiind o pierdere semnificativa prin lipsa de contact cu piata. Asa ceva nu ar trebui sa se intample. Aceasta este o decizie gresita, pentru ca productia de mobila din tara noastra si prin urmare fiecare roman activ in industria mobilei are de suferit. Producatorul roman trebuie sustinut sa-si expuna mobila intr-o tara unde mobila romaneasca este cotata, perceputa si vanduta ca fiind cea mai buna si eleganta mobila din lume.

Precizez ca zilele trecute am fost la Moscova si am vizitat Expozitia Internationala de Mobila unde cu amaraciune in suflet am constatat cum comerciantii rusi de mobila intrebau la fiecare pas: „unde a disparut Mobila Romaneasca? De ce ROMANIA nu mai are stand in expozitie”? Chiar exista un numar mare de comercianti rusi de mobila care au declarat anticipat cu sinceritate: ”avand in vedere ca romanii nu participa la expozitie cu Mobila Romaneasca, pentru noi expozitia nu reprezinta nici un interes asa ca nici noi nu mergem” ......

Va spun fara pic de exagerare ca noi romanii am putea face din Mobila Romaneasca pe plan international exact ceea ce au facut nemtii din masina Mercedes. Mobila Romaneasca detine o imagine foarte buna pe piata internationala a mobilei, fara doar si poate Mobila Romaneasca ar putea deveni un brand mondial de top cu reprezentante in toate tarile lumii din Moscova pana la Sydney. Pentru acest lucru avem nevoie de dorinta si vointa. Slava Domnului deocamdata inca mai avem in tara resurse umane si industriale.

Recastigarea de catre Romania a pietei din Rusia si zona CSI prin dezvoltarea exporturilor romanesti ar

genera o adevarata si reala expansiune economica romaneasca pe plan extern. Promovarea exporturilor

ajuta la dezvoltarea productiei interne, duce la crestere economica si la crearea de noi locuri de munca. Industria romanesca de mobila (inca) reprezinta pentru Romania o carte de vizita serioasa pe plan international. Acest lucru se datoreaza managerilor romani si investitorilor autohtoni care cred in Romania.

Romania ramane una din tarile europene cu o puternica traditie in industria prelucrarii lemnului, fapt demonstrat de cresterea continua a exporturilor in acest sector. In momentul de fata Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, locul 28 la productie si locul 48 la consumul de mobilier. Valoarea importurilor de mobila este de 351,2 milioane de euro, in timp ce valoarea exporturilor se ridica la 1,421 miliarde de euro pe an. Industria mobilei duce brandul „made in Romania” in peste 40 de tari. Industria mobilei din Romania reprezinta peste 3.000 de firme cu o cifra de afaceri de 2.025 milioane de euro, in acest sector fiind angajate aproximativ 56.500 de persoane. Volumul productiei de mobila a depasit 2,2 miliarde de euro in anul 2014 si se estimeaza o crestere de peste 8% pe anul 2016. Mobila, sector de traditie în Romania, ramane in acest fel unul dintre putinele domenii care contribuie pozitiv la balanta comerciala (exporturile fiind de patru ori mai mari ca importurile) si care aduc profit pentru companiile producatoare. Romania beneficiaza de un fond forestier diversificat, de o experienta

bogata, de costuri relativ reduse in ccea ce priveste productia de mobila, astfel tara noastra este foarte bine pozitionata pentru o dezvoltare sustenabila a acestui sector si bineinteles pentru consolidarea statutului de exportator.

Sunt un bun cunoscator al realitatilor economice, sociale si politice din Rusia, respectiv spatiul ex-sovietic, unde detin un portofoliu larg de relatii si un capital enorm de simpatie, pe care le cultiv in interesul economic si national al Romaniei. Nu intamplator rusii ma numesc „romanul cu suflet rusesc”. In acest moment impreuna cu mai multi oameni de afaceri si “persoane cheie” din Federatia Rusa dezvoltam si promovam cu succes industria romaneasca de mobila, care pe piata rusa este un brand arhicunoscut si apreciat, nascut in perioada sovietica.

 

Piata rusa este o alternativa de aur pentru Romania, in Rusia si spatiul ex-sovietic sintagma “marfuri romanesti” (“mobila romaneasca”, “incaltaminte romaneasca”, “textile romanesti”, ”vinuri romanesti”, “medicamente romanesti” “produse alimentare/ legume/ fructe romanesti”, “mecanica si utilaje romanesti” etc.) este inca foarte cunoscuta si apreciata la fel de bine ca sintagma “parfumuri frantuzesti” sau “blugi americani”. Toata lumea, generatii mai vechi, dar chiar si tineretul de peste tot teritoriul Rusiei si ex-URSS isi amintesc pana in ziua de azi (sau cei foarte tineri au auzit de la cei mai in varsta) de calitatea EXCEPTIONALA a produselor fabricate în Romania. Nicaieri pe fata pamantului PRODUSELE/ MARFURILE ROMANESTI nu sunt atat de apreciate, dorite si asociate intodeauna cu calitatea asa cum sunt in Rusia si in fostele republici sovietice!

Sa nu uitam ca in perioada Uniunii Sovietice erau cozi imense la marfurile fabricate in Romania si nu degeaba se spune ca fiecare copil sovietic a fost “conceput” intr-un pat pe care scria “fabricat in Romania”.... exemplele pot continua .... trebuie neaparat precizat ca produsele romanesti sunt inca cunoscute, si apreciate pe aceasta piata imensa, iar cetatenii acestui vast spatiu Euroasiatic sunt receptivi la produsele fabricate in Romania, indiferent care ar fi acestea: mobila, textile, incaltaminte, produse alimentare sau medicamente....

 

Oamenii de acolo au inca in cap conceptul de marfuri romanesti pe care il asociaza obligatoriu cu calitatea, prin urmare noi romanii nu avem nevoie sa cheltuim sume imense de bani pe publicitate si promovare cum de altfel o fac multe tari in incercarea de a cuceri noi piete de desfacere. Daca noi romanii vom face “ceea ce trebuie” vis-a-vis de aceasta piata uriasa, adica in primul rand sa fim acolo cu produsele noastre, o sa avem numai de castigat !!

 

Eu cunosc foarte bine si sunt zilnic in contact cu piata rusa, respectiv ex-URSS. Fara intentia sa jignesc pe nimeni, trebuie sa va spun deschis ca din pacate clasa politica din Romania nu prea a facut nimic ca sa sustina exporturile pe aceasta destinatie. Asteptam relansarea relatiilor comerciale dintre Romania si Federatia Rusa, care pentru Romania ar insemna relansarea economiei nationale. Daca nu putem politic ar trebui sa putem economic asa cum pot Germania, Austria, Franta, Italia, Spania, etc.....

 

Am dori tare mult sa se faca "ceea ce trebuie", sa se aplice "lucrul bine facut" si in relatiile comerciale romano-ruse, pentru ca piata rusa a fost, este si va fi o alternativa stabila si de viitor pentru Romania nu numai in sfera productiei de mobila ci si in domeniul produselor textile, alimentare, incaltaminte, tot ce cuprinde industria usoara si grea .... mai pe scurt si intr-un cuvant: nicaieri pe fata pamantului PRODUSELE/ MARFURILE ROMANESTI nu sunt atat de apreciate, dorite si asociate intodeauna cu calitate asa cum sunt in Rusia si in fostele republici sovietice !! Aici este loc pentru toti producatorii din Romania. Este nevoie de dorinta si vointa !

In numele fabricilor pe care le reprezint va rugam sa ne sprijiniti pentru ca sa primim din nou subventia de participare la expozitia din Moscova care reprezinta constructia si chiria standului.

Am placerea sa va mai informez ca pe langa piata rusa, mobila romaneasca SIMEX este prezenta si se vinde cu succes si pe piata vest-europeana, participam regulat la toate expozitiile de profil din Paris(chiar in acest moment expunem noile noastre colectii), Köln, Birmingham, Milano, etc.,unde beneficiem de subventie din partea statului roman prin APMR, drept pentru care va multumim.''

 

Va multumim frumos pentru atentie !

 

Cu respect,

Lavrincic Gabriel Antoniu


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact