logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Ultima șansă de a da o nouă viață unei păduri cu arbori seculari din Maramureș PDF Imprimare Email 1815 Afişări
Scris de WWF   
Miercuri, 11 Noiembrie 2015 13:41

Vinerea aceasta, 13 noiembrie, se încheie efortul de a strânge fonduri pentru o comunitate din Maramureș care își dorește să valorifice durabil, prin ecoturism și educație alternativă, pădurea lor cu arbori seculari. Este vorba de proiectul Poteca de povești din Pădurea Crăiască (lângă Ocna Șugatag) care oferă, practic, o exemplificare a conceptului de „dezvoltare durabilă”. Reprezentanți ai comunității au înțeles că o șansă reală de dezvoltare a zonei, în acord cu patrimoniul lor natural și cultural, este să investească în infrastructura de vizitare prietenoasă cu mediul care să îmbunătățească experiența turistică în rezervațiile naturale și calitatea timpului liber al localnicilor. Au strâns 600 de Euro pentru proiect, iar Centrul de Ecologie și Turism Maramureș împreună cu WWF și Asociația de Ecoturism din România au sprijinit comunitatea cu un apel de strângere de fonduri.
 
Campania a început în data de 28 septembrie și se încheie pe 13 noiembrie, ora 15.00 (ora României). Din cei 5.280 de Euro de care e nevoie s-au strâns puțin peste 1.800 de Euro. Facem apel la toți cei care iubesc pădurile noastre și satele cu peisaje și oameni frumoși și merituoși să facă o donație sau să distribuie mesajul, așa încât să le oferim oamenilor locului șansa de a-și pune în aplicare ideile – binevenite în această zonă, Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, care încă are de lucru la îmbunătățirea și extinderea serviciilor și infrastructurii de ecoturism. Donațiile încep cu 10 Euro și se pot face în mod simplu, rapid și securizat pe pagina www.wearehere.ro/p/poteca-de-povesti. În schimbul donațiilor, oamenii generoși își pot alege diverse daruri puse la dispoziție de localnici cu drag, cu această ocazie.
 
În ce constă proiectul
 
1. Amenajarea unei poteci tematice de vizitare a pădurii, cu marcaje și panouri ce te ghidează prin locurile permise și care scot la lumină poveștile pădurii, cu istoria ei și locul pădurii în identitatea locală, flora, fauna și relațiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplinește pădurea, viața de după moarte a arborilor și impactul oamenilor asupra ei.
 
2. Realizarea unui pachet educativ pentru școlile de aici, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje); manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.
 
3. Promovarea regulilor de vizitare a rezervației prin afișarea lor pe potecă și prin intermediul rețelei de turism din zonă și găsirea și punerea în aplicare, împreună cu Primăria Ocna Șugatag și custodele pădurii, a unor soluții pentru rezolvarea problemei deșeurilor ce afectează zonele de margine ale pădurii, dar și unele zone din interiorul rezervației.
 
Beneficiile proiectului
 
Poteca de povești reprezintă un exemplu pentru comunitate și alte comunități rurale cu astfel de bogății naturale în apropiere că:
 
- o investiție realizată în comun într-o arie naturală protejată poate aduce câștiguri însemnate pentru comunitate: poate atrage mai mulți oameni care apreciază astfel de locuri și caută experiențe în natură și oferă posibilitatea ca pensiunile să-și diversifice oferta turistică;
- „lucrul împreună” este posibil și benefic pentru toți cei implicați și pentru conservarea valorilor locale, și că fiecare – localnici, turiști, instituții publice, membrii societății civile - are un rol în a menține sau încuraja echilibrul între conservarea naturii și dezvoltarea economică;
- o pădure arie protejată se poate reintegra în viața și mentalul comunității: valoarea și poveștile pădurii devin mai cunoscute la nivel local și mândria de a o avea „în spatele casei” crește; se oferă o modalitate prin care comunitatea se poate bucura de ea (devenind un loc unde pot ieși la plimbare);
- se poate construi într-o astfel de pădure o infrastructură prietenoasă (pentru natură și accesibilă pentru oameni) pentru programe de educație non-formală și se poate stimula astfel atașamentul și grija generației tinere față de aceasta și de natură, în general.
 
De ce e specială Pădurea Crăiască
 
Pădurea Crăiască este cunoscută pentru asocierea neobișnuită de specii de arbori: stejar, gorun și larice, care vegetează alături de carpen, cireș sălbatic, alun, mur. Aici există încă multe exemplare monumentale de stejar, cu vârste de peste 200 de ani, înălțimi de 30 m și diametre de 2 m. În pădure sunt specii endemice de floră ca sor-cu-frate și pușca-dracului, însă ce e cu adevărat interesant este populația diversă și bogată de păsări care au găsit aici condiții favorabile pentru cuibărit, adăpost și hrănire. Pădurea adăpostește  51 de specii, între care și specii rare/vulnerabile ca vânturelul roșu, turturica, pupăza, ciocănitoarea de stejar sau ciocârlia de pădure.
 
Pădurea a devenit în 1964 rezervație de semințe pentru speciile stejar și larice, iar în anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată. Se află în proprietatea Ocolului Silvic Mara și în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului.
 

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact