logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Balurile bobocilor din Maramureş NU SE MAI ANULEAZĂ! PDF Imprimare Email 986 Afişări
Joi, 05 Noiembrie 2015 07:31
Ultimele ore i-au ţinut în suspans pe elevii de liceu din Maramureş. În urma tragediei din clubul bucureştean Colectiv, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a decis iniţial anularea tuturor balurilor de boboci. Decizia a rămas în vigoare nici 24 ore, întrucât autorităţile s-au răzgândit, cu amendamentul că vor fi luate măsuri drastice de siguranţă şi securitate.
 
În cursul zilei de marţi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, au luat o decizie extremă. S-a anunţat faptul că toate balurile de boboci vor fi anulate ca urmare a tragediilor din Capitală. „Azi (n.red. marţi), Consiliul de Administraţie al ISJ Maramureş a decis în unanimitate de voturi ca toate balurile de boboci din judeţ să fie suspendate. Decizia este valabilă pe tot parcursul acestui an şcolar. S-a decis anularea ca măsură preventivă după tragediile produse în Bucureşti”, a arătat marţi după amiază Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.
S-a spus apoi că măsurile nu se vor opri aici. „Evenimentele care vizează prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice vor fi atent monitorizate”, a mai precizat Adriana Meşter marţi după amiază. Potrivit acesteia, orice activitate extraşcolară şi extracurriculară în care vor fi implicaţi elevi şi profesori va fi analizată de Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ, iar şcolile vor trebui să ia toate măsurile necesare de siguranţa a participanţilor. Măsura a fost luată de alte inspectorate şcolare din ţară, precum Bucureşti, Alba sau Vâlcea.
 
Elevi nemulţumiţi de anulare
Decizia a stârnit rumoare în rândul tinerilor. Aceştia s-au arătat revoltaţi şi au catalogat decizia ca fiind exagerată. „E un lucru absurd ca toate balurile din România să fie anulate din cauza tragicului incident de la Bucureşti, din clubul Colectiv. Ne pare tuturor rău pentru familiile celor care au fost răniţi de flăcările din noaptea de 30 octombrie. Balul bobocilor reprezintă un spectacol, în primul rând, unde noi, bobocii, ne luptăm pentru titlul de Miss sau Mister. E frustrant să primeşti vestea că toate balurile sunt anulate chiar cu trei zile înainte de marele spectacol. Atât bobocii, cât şi organizatorii au muncit din greu pentru a face un show inedit şi super în seara balului, lucrând mai bine de o lună pentru desfăşurarea acestuia. Pur şi simplu e o bătaie de joc. Şi-au bătut joc de toţi oamenii implicaţi în baluri, care şi-au bătut capul pentru pregătirea lui. Ne gândeam chiar să donăm nişte bani pentru familiile afectate de incendiul de la Bucureşti”, a declarat un boboc de la un colegiu băimărean.
 
„Nu mi se pare deloc corectă decizia luată de ISJ. Ne-am implicat foarte mult, atât noi, cât şi organizatorii, iar acum trebuie să dăm cu piciorul la toată munca. E trist ce s-a întâmplat în capitală, dar asta nu înseamnă că de acum înainte va trebui să luăm doar decizii extreme”, consideră Denisa, o elevă maramureşeană. Pe internet a apărut, inclusiv, posibilitatea semnării unei petiţii pentru organizarea balurilor de boboci.
 
Procedură specială pentru organizarea balurilor
Ziua de miercuri a adus, însă, schimbarea schimbării. În urma unei întâlniri între reprezentanţii ISJ Maramureş cu cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Primăriei Baia Mare, anularea balurilor a fost… anulată. Ca urmare, balurile bobocilor vor avea loc. „În vederea asigurării, în condiţii de deplină siguranţă a participanţilor (elevi, cadre didactice, invitaţi), la activităţi extraşcolare, extracurriculare, sportive, culturale etc, Consiliul de administraţie al Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a hotărât faptul că directorii unităţilor de învăţământ vor elabora o procedură adecvată acestui scop, pe care o vor valida în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi vor trimite un exemplar pe fax-ul ISJ Maramureş. Această procedură va avea în vedere atât aspectele legate de spaţiul fizic, cât şi de resursa umană necesară, pentru a se evita orice risc. Directorii se vor asigura personal de existenţa autorizaţiei de funcţionare şi a tuturor avizelor necesare pentru spaţiile de desfăşurare a activităţilor. De îndată ce această procedură va fi adoptată, vor putea fi desfăşurate activităţile de acest gen”, a arătat Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş. Practic, direcţiunea liceului se va asigura că atât casele de cultură unde se ţin spectacolele, cât şi cluburile unde au loc after-party-urile. Asta ar putea însemna, în funcţie de cum e întocmit planul de acţiune, prezenţa cadrelor didactice chiar şi în cluburi pentru a supraveghea situaţia.
 
Vocea elevilor a fost ascultată
Elevii maramureşeni se arată încântaţi de faptul că solicitarea lor de a organiza balurile a avut sorţi de izbândă, iar vocea lor este ascultată. “Nu se mai anulează balurile. Se pare că a avut efect că ne-am ridicat şi ne-am spus punctul de vedere şi au aflat că suntem foarte porniţi să facem anumite lucruri, să ne ridicăm şi să nu mai suportăm ceea ce se întâmplă. Au fost foarte mulţi timpi învestiţi, în primul rând; şi nu doar cei ai organizatorilor, care se pregătesc deja de aproape o jumătate de an, ci şi ai bobocilor. Se pregăteau prosteste, s-a pregătit o petiţie la nivel naţional. Foarte mulţi din Baia Mare au semnat-o, chiar şi noi de la >, care avem balul vineri, am semnat în marea majoritate. La o adică, e una din tradiţii şi e un eveniment cultural. Hai să mergem atunci să anulăm şi piesele de teatru... Eram pregătiţi să apelăm şi la Consiliul Naţional al Elevilor (…). Acum ne bucurăm foarte tare. După vestea pe care am primit-o ieri (n.red. marţi, 3 noiembrie), cu trei zile înainte de bal, că noi trebuie să renunţăm la tot efortul depus şi la toţi banii investiţi, vă daţi seama că acum ne bucurăm dublu”, precizează Karina Smulyak, unul dintre organizatorii Balului Bobocilor de la „Lucaciu”.
 
Cel mai probabil, la evenimentele de genul baluri ale bobocilor, forţele de intervenţie vor fi prezente la faţa locului pentru a asigura securitatea elevilor şi a cadrelor didactice.

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact