logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Criminalitate Politică și Microhidrocentrale (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email 1835 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 25 Septembrie 2015 17:52

Nu trebuie să ucizi peștii… este destul dacă le iei apa. Marile dezastre ecologice, de la sutele de microhidrocentrale din Carpați, la desecarea zonelor umede, la canalizarea râurilor… la pădurile de eoliene, la defrișările la scară largă în peisaj… toate dar absolut toate sunt efectul existenței unui stat criminal, mafiotizat. Totodată, ele sunt semnul că structurile de protejare a naturalului sunt ori incompetente, ori corupte, ori aflate sub control politic-mafiot pentru a nu își exercita atribuțiunile… ori cel mai probabil combinații ale acestor elemente.
 
Introducere. Portalul Național de Administrație Publică publica la 17 septembrie 2015 un articol AGERPRES având titlul: „CJ Maramureş nu mai eliberează avize pentru construcţia de noi microhidrocentrale”. Aici se arată: „Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia nu va mai elibera avize de oportunitate pentru construcţia de noi microhidrocentrale. 
„CJ a decis să respingă pe o durată nedeterminată eliberarea de avize de oportunitate pentru firmele care intenţionează să construiască microhidrocentrale pe cursurile de apă din judeţ. Am ajuns la concluzia că Maramureşul nu mai poate accepta construcţia altor microhidrocentrale din motive de securitate a mediului”, a spus Zamfir Ciceu. De asemenea, prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, prezent la conferinţa de presă, a precizat că a verificat mai multe localităţi unde deja au fost construite microhidrocentrale, constatând efecte negative asupra mediului. „În localitatea Băiuţ, dar şi-n alte localităţi unde au fost construite astfel de microhidrocentrale, starea cursurilor de apă a fost schimbată dramatic. În aval, râurile aproape au secat, animalele nu mai au de unde să bea apă, iar vegetaţia pare a se extinde peste malurile apei luând în stăpânire un râu în care abia mai curge un fir de apă. Cam asta se întâmplă în urma unor asemenea investiţii care fac mai mult rău decât bine naturii, dar şi comunităţilor care depind de cursurile de apă. Această situaţie nu mai poate fi tolerată şi nici nu mai încurajăm asemenea investiţii”, a spus Anton Rohian.”
 
Deci, avem declarațiile președintelui Consiliului Județean Maramureș și ale prefectului Județului Maramureș care arată efectele negative al microhidrocentralelor asupra naturii și asupra comunităților umane… și blochează pe termen nelimitat eliberarea de avize pentru noi MHC. Până aici, totul este bine. Dar de ce nu au fost blocate la timp aceste intervenții… ci au ajuns să producă adevărate crime ecologice?
 
Întrebarea este, unde mama dracului au fost autoritățile “competente” în acele timpuri când sute de microhidrocentrale au distrus văile din Carpați la un mod barbar, abject (plus toate cvasi-sinonimele pe care aici nu le voi înșira)… inclusiv în situri Natura 2000. Ce a făcut Ministerul Mediului? Ce au făcut Agențiile de Protecție a Mediului la nivel național (ANPM) și cele județene (APM)? Cum de au fost acceptate sutele de evaluări ale impactului de mediu care toate arătau că investiția cu betonare și tragerea în tuburi este perfectă și chiar le face bine peștilor… morți… Cine sunt specialiștii care au făcut aceste evaluări de impact? Crezi că aceste persoane nu aveau capacitatea intelectuală să prevadă ce urmează (adică erau cretini, imbecili) sau nu au vrut să vadă (pentru că erau corupți sau din cauza presiunilor politice)? În orice țară non-mafiotizată crezi că ar trebui să fie trași la răspundere absolut toți care au permis genocidul apelor carpatine, de la minister până la APM-uri și firme & persoane care au făcut evaluările de impact… toți custozii de situri Natura 2000 care au dat avize favorabile? Ai avea o frumoasă serie de jeguri retardate.
 
Știu, la noi nu contează. Știu, nu are sens să te stresezi pentru arii protejate, pentru situri Natura 2000, ecosisteme acvatice… să le ia naiba pe toate. Ce contează că acum în 2015 sunt deja distruse insulele unde erau colonii de cuibărire ale păsărilor în situl Natura 2000 Tisa Superioară SCI și SPA? Ce contează castorii terfeliți, pădurile hăcuite, buldozeritul peste tot, brațele moarte desecate, malurile râului artificializate sub efectul a două proiecte cu valoare totală de 26 milioane de euro, din care 23 milioane de la UE… care au făcut ca acest sit Natura 2000 să aibă cuțitul înfipt în spate?
 
Poate… peste câțiva ani, o să îl auzi pe prefectul de atunci, împreună cu președintele consiliului județean… cam ce părere vor avea despre genocidul Tisei Superioare, aflat acum în derulare.
 
Este jalnic, descurajant, dezamăgitor când pentru a proteja ce mai există din valorile naturale din acest peisaj, de fapt lupta trebuie dată cu autoritățile statale corupte și mafiotizate până în măduva oaselor, care colcăie de interese criminale. De fapt, o luptă surdă și absurdă cu morile de vânt… cu găștile criminale de toate felurile care de facto controlează puterile statale. Cu asemenea situație, te poți întreba… ce șanse există pentru abordări eco… sustenabile? Zero? Zero barat?
 
Îmi amintesc de optimismul nefondat cu care ecologiștii priveau integrarea țării în Uniunea Europeană. Părea un fel de panaceu universal, un fel de cremă bună la toate… care va rezolva problemele cu braconajul, defrișările, distrugerea ecosistemelor acvatice, șamd… va stopa jefuirea avuției publice de către hoardele de sutaniști… și în general va diminua problemele de toate felurile. Acum, o asemenea speranță a trecutului, pare o naivitate fără margini… când vezi că întreaga UE este o mare cacialma, cu datorii publice scăpate de sub control, cu grexit și valuri peste valuri de invazii musulmane… cu probleme structurale, economice, politice și morale de o amploare aproape de neimaginat în urmă cu doar câțiva ani. Un fel de colcăială ultra-birocratică în Turnul Babel de la Bruxelles, o zonă populată cu vadimoebobecali… îți dai seama cam ce speranțe de lumină pot să vină din cloaca centrală. Acesta fiind contextul, cu greu îți poți imagina să existe interes și capacitate pentru a manageriza probleme din zone marginale ale Uniunii, în ceva situri Natura 2000 protejate pe hârtia Directivelor Europene, unde rând pe rând sunt terfelite „habitatele și speciile de interes comunitar”. Mișcarea de mediu fiind și ea mai muribundă la nivel statal cât și la nivel european… îți dai seama că este loc liber pentru mafiile de toate felurile, să facă exact ce ele doresc… în aceste zone ale nimănui.
 
Ne amuzam amar cu un prieten pe baza gândului că orice titlu ai da articolului, el nu mai atrage atenția… deja cu toții am devenit obișnuiți cu ideea de caracatiță, stat mafiotizat, stat criminal, distrugerea valorilor naturale, corupție, incompetență și toate combinațiile posibile ale acestora. Toate cuvintele care desemnează fenomenul, cândva considerate ca fiind foarte dure, au devenit totalmente banalizate. Deci, atmosfera este clară.
 
 
PS1. Pentru detalii, poți vedea: Hidrocentrale mici – dezastru mare
 
PS2. Și poți să vezi și asta: Natura 2000 Tisa Superioară are cuțitul înfipt în spate
 

Share
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:14
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact