logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MARAMUREŞ - Doar un sfert din soiurile de ciuperci sunt comestibile. Hribele din pădure nu trebuie consumate crude! PDF Imprimare Email 1307 Afişări
Vineri, 03 Iulie 2015 11:22

În judeţul nostru se întâlnesc numeroase specii de ciuperci, dar numai un sfert din ele sunt comestibile. În acest sens, specialiştii recomandă maramureşenilor să nu meargă la cules de ciuperci, dacă nu le cunosc foarte bine.
 
„În această perioadă, dacă se va încălzi vremea, vor fi foarte multe ciuperci. La noi este o problemă, pentru că în flora noastră spontană sunt cam 1.600 de specii de ciuperci, din care doar 400 sunt comestibile, procentul este foarte mic. Necazurile care se întâmplă şi intoxicaţiile de ciuperci sunt numai din cauza necunoaşterii ciupercilor. Lumea culege orice ciupercă. Nu ar trebui să se culeagă aşa. Legislaţia noastră, în vigoare din 2006, republicată în 2008, precizează că ar trebui să culeagă ciuperci doar persoanele certificate de un agent de la Direcţia de Sănătate Publică, iar Agenţia de Mediu trebuie să dea o autorizaţie de culegere a ciupercilor, după ce, în prealabil, s-a consultat o planşă, un ghid, o carte, pentru că apar foarte multe confuzii între ciuperci. De obicei, ciupercile perechi sunt foarte uşor confundabile şi lumea nu le cunoaşte. Cei care au cules de ani de zile ciuperci şi cunosc câteva specii foarte bine, este bine să le culeagă, dar cei care au o îndoială este mai bine să nu culeagă, decât să se întâmple intoxicaţii”, consideră Vele Valer, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Maramureş.
 
Ciupercile trebuie fierte şi prăjite, înainte de a fi consumate
 
După ce au fost culese, ciupercile trebuie preparate cât mai repede posibil. Reprezentanţii Oficiului Fitosanitar Maramureş recomandă fierberea îndelungată a ciupercilor şi apoi prăjirea lor, înainte de a fi consumate.
 
„Timpul de la recoltare până la conservare trebuie să fie foarte scurt. Să nu se ţină câteva zile în frigider. Înainte de fierbere, ciupercile trebuie spălate bine, în mai multe ape. Ele trebuie fierte fără capac, pentru că multe din ciuperci au toxine care se evaporă prin fierbere, dar dacă oala e acoperită atunci nu se pot elimina. După ce sunt fierte bine, se pot prăji şi apoi se pot consuma. Crude se pot folosi în salate doar ciupercile de cultură, cumpărate din magazine, dar cele din flora spontană în niciun caz”, a concluzionat Vele Valer.
 
Acesta a mai amintit că, anul trecut, în Maramureş, s-a înregistrat un adevărat val de intoxicaţii cu ciuperci, iar aproximativ 45 de persoane au fost internate în spital. De asemenea, câţiva bolnavi au fost în stare atât de gravă, încât nu au mai putut fi salvaţi. În majoritatea cazurilor a fost vorba de maramureşeni care şi-au cules singuri ciupercile şi le-au confundat pe cele comestibile cu cele toxice sau otrăvitoare.
 
SURSA: InfoMM.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact