logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Tăierea pădurilor, atentat la siguranţa Maramureşului. Ce spun autorităţile PDF Imprimare Email 756 Afişări
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 22 Mai 2015 11:54

În ultimii ani, păduri întregi din Maramureş au dispărut ca şi cum n-ar fi existat vreodată. Sute de hectare sunt puse la pământ, căzând în braţele hoţilor de lemn. Suprafeţe imense rămân descoperite, aducând deopotrivă necazuri în curţile oamenilor din localităţile învecinate şi profit din bani negri pentru cei care fac parte din mafia lemnului. În acest context, modificările aduse Codul Silvic au adus numai controverse la nivelul autorităţile centrale.
 
Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe Codul Silvic. Explicaţia sa a fost faptul că articolul 20 deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate. Iohannis a mai menţionat că în opinia sa, tăierile ilegale reprezintă un atentat la siguranţa naţională. ”Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre un alt lucru sesizat, şi care se găseşte la articolul 20, care practic deschide posibilittea defrişărilor absolut necontrolate, pe suprafeţe mai mici de 10 hectare. Mi se pare foarte periculos pentru că, dacă acceptăm această chestiune, adunând toate pădurile cu suprafeţele sunt 10 hectare, şi se ajunge la concluzia că sunt peste un milion de hectare care pot fi defrişate fără niciun fel de analiză prealabilă. Mi se pare că aici este nevoie de o analiză aprofundată. Tăierile ilegale de păduri reprezintă un atentat la siguranţa naţională”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă.
 
Zonele cu probleme în Maramureş
 
Maramureşul este unul din judeţele cele mai interesate de modificările aduse Codului Silvic, întrucât deţine un procent generos de suprafaţă împădurită. E clar, astfel, faptul că există şi multe cazuri de furturi de lemn din pădurile patriei. Săptămânal, poliţiştii surprind persoane cu „lemnu-n sac” pentru care nu deţin acte de provenienţă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Maramureş, „zonele cu probleme” în ceea ce priveşte tăierile de arbori sunt Borşa, Poienile de sub Munte, zona Remeţi-Sarasău-Săpânţa, Valea Izei, perimetrul Vişeu/Vaser şi sporadic, în sudul judeţului, în zona Groşii Ţibleşului. În vreme ce la nivel central legiuitorii se scarpină în creştetul capului, din pădurile Maramureşului dispar lunar arbori. Arbori care au avut nevoie de zeci de ani să ajungă la dimensiunile existente.
 
„Cu pădurea nu te joci! Natura nu te iartă!”
 
Primarul comunei Groşii Ţibleşului, Nicolaie Burzo, spune că problema pădurilor trebuie tranşată. „Sunt multe păduri neamenajate. Se taie de multe ori de către proprietarii de terenuri. Avem în Groşii Ţibleşului, 7.180 ha administrate de Regia Autonomă a Pădurilor, 900 ha de către composesorat şi 250-300 ha de către proprietari privaţi. Mai avem şi 2.100 ha de păduri neamenajate silvic, adică arbori izolaţi pe fânaţe şi păşuni, care nu au fost niciodată trecute ca pădure. Oamenii vin şi depun cereri că vor să taie 2-3 fire, după care nu sunt obligaţi să anunţe la Ocol, fiind proprietate privată. Dar n-au contract de administrare, mai ales că fiind arbori izolaţi, pe vreo vale, terenurile sunt trecute ca neproductive. Iar dacă sunt prinşi cu lemnele, nu pot prezenta documente de provenienţă. Cea mai mare prostie a fost scoaterea terenurilor de sub amenajament silvic. Ar trebui realizat un plan de recoltare în funcţie de creşterea anuală a arboretului. Desigur că e o problemă de siguranţă naţională tăierea ilegală. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Bistriţa, la Târlişua, în urmă cu câţiva ani. S-a scos lemnul de calitate, s-a dezgolit, la ploi torenţiale fiind angrenate în albia majoră a văii pietre, frunze, astfel că s-a ajuns la inundaţii mari, apă de 4 metri. Şi noi am avut o situaţie de acest gen. Era o păşune împădurită pe Valea Gorunesei. S-a dezgolit, apoi au urmat inundaţii la începutul anilor 90. Orice ploaie venea, ţinea apa. Lumea vorbea de blesteme. Nu e niciun blestem, nici un păcat, decât cel al tăierilor. S-a împădurit, nu au mai fost probleme. Cu pădurea nu te joci! Natura nu te iartă! Nu beneficiem numai noi de pădure, ci şi copiii noştri. Nu se fac încercări, trebuie doar să respecţi un plan de recoltare”, a precizat Nicolaie Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului.
 
„Legea ar trebui să fie clară!”
 
Probleme cu tăierile sunt şi în Remeţi. „Noi avem şi composesorat, şi ocol silvic privat şi proprietari privaţi. O vină e a legislativului. Unii spun una, alţii, alta. Nu s-au pus de acord încă. Legea ar trebui să fie clară. Ar trebui să existe amenajamente silvice. A fost o greşeală obligativitatea ca doar terenurile de peste 100 ha să fie amenajate silvic. Oamenii au trebuit să se constituie în asociaţii. Aşa că unii merg şi taie. Ar trebui ca recoltarea să se facă în baza unui amenajament silvic. Pădurea primăriei este administrată de ocolul silvic privat şi se fac verificări de două ori pe săptămână, primăvara şi toamna. Dacă se găsesc cioate, ocolul plăteşte. Au fost şi astfel de situaţii, dar nu cantităţi mari. Ocolul plăteşte, pentru că are contract de administrare. Problema e cu terenurile private, care rămân nepăzite, în ciuda faptului că există o obligativitate ca proprietarii să încheie astfel de contracte. Obligaţia rămâne nerespectată. Degeaba legea prevede amenzi…”, a precizat Petru Şofineţi, primarul comunei Remeţi.
 
SURSA: InfoMM.ro

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact