logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Un Revelion exploziv la Ruscova PDF Imprimare Email 2809 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015 22:55

Intrarea în noul an  pe rit vechi a fost una a parte pentru cei din Ruscova. Aceștia au avut parte de o sărbătoare pe care cu sigurantă nu o vor uita curând. Primarul Ioan TURCSIN a fost principalul "vinovat".
Acesta împreună cu Consiliul Local, UNIUNEA RUTENILOR SUBCARPATICI din ROMÂNIA și Casa de Producție Moon Light au pus la cale un mega eveniment care s-a derulat pe șcena căminului cultural din localitate. 

Pe șcenă au urcat nume sonore care s-au întrecut prin interpretarile lor de excepție și au încântat publicul prezent într-un număr foarte mare.
Sala căminului cultural la un moment dat a rămas fără aer din cauza unui număr record de spectatori.


Organizatorii cu vasta experiență au făcut față cu succes amplasând o proiecție de mari dimensiuni și un sistem de sunet de ultimă generație în aer liber care au oferit prilejul celor peste 3000 de spectatori de a urmari mega spectacolul care s-a desfășurat în incinta Căminului Cultural.

Nu numai localnicii s-au bucurat de acest eveniment ci și personalități din sfera politică, socio-culturală, sportivi de renume mondial și înalte fețe bisericești.
Acestora li s-a alaturat un număr foarte mare de cetățeni din alte localități veniți cu mare entuziasm pentru a-i urmării pe artiștii de renume care și-au dat concursul.

În debut primarul Ioan TURCSIN a rostit o alocuțiune, dupa care l-a invitat pe șcenă pe Mihai LAURUC, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, sponsorul și promotorul acestei acțiuni, în aplauzele publicului.

Mihai LAURUC adresandu-se celor peste 3.500 de persoane prezente a subliniat importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor străvechi ortodocse, care datează de peste 1000 de ani pe aceste meleaguri și a identității poporului rutean, așa cum au facut-o iluștrii înaintași, frații misionari de origine ruteana Chiril și Metodie, cei care au creștinat poporul rutean acum 1152 de ani în urmă, Sfântul Alexei KARPATINUL, care pentru credința sa ortodocsă a fost judecat și condamnat la cea mai grea pedeapsă de Tribunalul din Sighet și întemnițat la temuta închisoare din Sighet acum 101 ani în urmă.

De asemena, Mihai LAURUC a ținut cu tărie să afirme că relația dintre România și Federația Rusă trebuie să fie numai decât una de prietenie și bazată pe respect reciproc, în pofida faptului că unii nu văd cu ochi buni acest lucru.

Mihai LAURUC a susținut că rutenii subcarpatici nu fac politică decât militează pentru apărarea identității.
"Noi rutenii subcarpatici milităm pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre România și țările slavavone în special cu Federația Rusă, pentru că dorim să conviețuim în pace, bunăstare și prietenie cu toată lumea" , a spus Mihai LAURUC.
În final acesta le-a urat celor prezenți tradiționalul La Mulți Ani, multă sănătate, fericire și bunăstare ca anul 2015 să le aducă numai bucurii și pace în lume.

În continuare au urcat pe șcenă îndrăgiții interpreți: Ioan DORDOI, Felix GĂLAN, Puiu CODREANU, Grupul vocal CERVENA RUJA din Mukacevo, Ucraina (Podkarpatska Rus), condus de artista poporului Olga PROKOP, ( fiica fostului deputat Kiril PROKOP, condamnat alături de Sfântul Alexei KARPATINUL în urmă cu 101 ani), compus din interpretele Lilia NEMEȘ, Inga STEȚ și Vitali BREȚKO la harmonică, Ansamblul "Casa Iurca de Calinești".

Momentul cel mai gustat de public a fost recitalul de excepție al tinerei și talentatei interprete Carmen CHINDRIȘ, un nume care se face din ce în ce mai bine cunoscut, tânăra fiind într-o continuă ascensiune artistică. Stilul ei interpretativ caracterizat de o voce inconfundabilă face furori în cadrul concertelor pe care le susține pe plan național și internațional.
Carmen CHINDRIȘ împreună cu ansamblul ei de dansatori a fost răsplătită cu ropote de aplauze și ovații îndelungate la șcenă deschisă.
La înălțime a fost și orchestra sa care i-a acompaniat pe toți interpreții indiferent de genul și stilul de muzică abordat.
Un mare succes au avut și momentele umoristice oferite de către comicul prezentator Gavrilă DUNCA, un personaj cu calități artistice native deosebite.

Interpretând melodii din inestimabilul repertoriu rutean grupul rutean Cevena Ruja i-a uns la suflet pe ucrainenii din zonă prezenți la eveniment și care au aplaudat îndelung.

În premieră la Ruscova s-a aflat ieromonahul BENEDIKT de la mănăstirea Hrușovo (Peri, Ucraina, locul unde au poposit Sfinții Chiril și Metodie în urmă cu 1150 de ani.) care a bine-cuvăntat pe toți cei prezenți, un fiu de nădejde al poporului rutean, continuatorul iluștrilor săi înaintași.

În încheiere scriitorul, poetul,  romancierul și cercetătorul rutean prof. drd. Paul ROMANIUC, laureat al premiului "RUSKA PREMIA",  pentru cartea recent aparută "Cununa de Aur a Ronei de Sus",  a adresat un cuvănt de salut și a transmis un mesaj din partea lui Vasyl DZHUHAN președinte al Congresului Mondial al Rutenilor Subcarpatici și din partea premierului Petro GETSKO, urări de anul nou pe rit vechi.

Întregul eveniment s-a desfășurat sub egida Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România.

Șef Departament Comunicare și Mass-Media
jurnalist Liviu ȘIMAN


    Fotografiile reprezintă instantanee surprinse în cadrul evenimentului.


Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015 23:29
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact