logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cinci sigheteni retinuti pentru trafic de imigranti PDF Imprimare Email 15009 Afişări
Marţi, 23 Decembrie 2008 16:32

Pe raza de competenţă a DIICOT- Cluj-Napoca, începând cu primăvara anului 2008, s-a observat un aflux de migranţi ilegali de origine asiatică, provenind din India şi Pakistan. Din primele informaţii obţinute, poliţiştii au stabilit că aceştia pătrundeau ilegal în România, în special pe frontiera comună cu Ucraina.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, lucratori ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures si lucrători din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Maramureş au demarat activităţi de documentare, monitorizare şi cercetare a activităţilor infracţionale ale unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră.

Gruparea criminală era în fapt, formată din două reţele interconectate.

O reţea era compusă din cetăţenii români P.C., de 31 ani, C.L., de 38 ani, R.A., de 23 ani, D.A., de 28 ani şi alţii, toţi din localitatea Sighetu Marmaţiei, care, sub coordonarea lui M.I., de 36 ani, cu dublă cetăţenie română şi ucraineană, introduceau ilegal în ţară migranţii prin trecerea clandestină, pe timpul nopţii, a frontierei româno-ucraineană. Din această grupare făcea parte şi un agent în cadrul Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, U.P. de 36 ani, care participa personal la activităţile criminale ale grupării, respectiv supraveghea trecerea ilegală a frontierei şi transportarea migranţilor în interiorul ţării.

Cea de a doua reţea infracţională era formată din cetăţeni slovaci, a căror misiune era aceea de a scoate ilegal migranţii din România şi transportarea lor către ţările de destinaţie (Italia, Spania, Anglia etc). Coordonatorul acestei reţele, cel care recruta şoferii care efectuau aceste transporturi, era un cetăţean slovac, M.M..

Cu privire la implicarea poliţistului de frontieră, precum şi a încă trei membri ai acestei reţele, respectiv M.I., P.C. şi P.D., Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramureş a întocmit un dosar penal cu privire la constituirea unui grup infractional organizat axat pe trafic de migranti format din cetateni romani si ucraineni, dasar care a fost declinat catre DIICOT Serviciul teritorial Cluj si conexat la un alt dosar initiat de catre procurori.

 
După trecerea ilegală a frontierei, migranţii erau cazaţi până a doua zi în case aparţinând unora din membrii grupării sau complici ai acestora sau în aceeaşi noapte erau îmbarcaţi în autoturisme şi transportaţi până în afara razei de competenţă a poliţiei de frontieră (pentru a nu fi returnaţi în Ucraina), iar în zona localităţilor Dej sau Năsăud erau abandonaţi. Conform instrucţiunilor primite, migranţii se prezentau la cel mai apropiat post de poliţie şi solicitau azil în România.

La data de 26.11.2008, sub coordonarea procurorilor DIICOT, poliţiştii din cadrul BCCO Cluj-Napoca, sprijiniţi de luptători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie de Frontieră Maramureş au organizat în localitatea Buciumi, din Judeţul Maramureş, un dispozitiv de prindere în flagrant a trei dintre suspecţi, respectiv U.P., P.C. şi R.A., care transportau 20 de migranţi în trei autoturisme.

Suspecţii nu au oprit la semnalele poliţiştilor şi au forţat barajul instituit. Două autoturisme, conduse de P.C. şi R.A., au reuşit să spargă dispozitivul şi să îşi continue drumul.

Cel de al treilea autoturism, condus de U.P., a părăsit partea carosabilă, oprindu-se în şanţul de pe marginea drumului european E58, fiind parţial avariat. Conducătorul auto a fost imobilizat şi reţinut, în autoturism fiind descoperiţi 7 migranţi.

Echipaje formate din poliţişti şi jandarmi au pornit în urmărirea celorlalte două autoturisme, iar la scurt timp s-a reuşit localizarea autoturismului condus de R.A., ulterior fiind identificat şi prins şi conducătorul auto în zona localităţii Valea Chioarului.

Din cauza vitezei excesive, după localitatea Letca din Judeţul Sălaj, P.C. a pierdut controlul autoturismului său, izbindu-se violent de o conductă de gaz care a fost ruptă pe o porţiune de aproximativ 8 metri, autovehicolul fiind avariat în proporţie de 80%. Conducătorul auto, P.C., cu toate că a suferit unele traumatisme, până la sosirea organelor de cercetarea penală a reuşit să dispară în pădurea din apropiere.

Ulterior, s-a stabilit că tânărul a abandonat pe drum migranţii aflaţi în autoturismul său, aceştia fiind identificaţi şi recuperaţi de poliţişti.

La data de 27.11.2008 , U.P. şi R.A. au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, a doua zi fiind prezentaţi Tribunalului Baia Mare care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

În baza probelor administrate la dosar, la propunerea DIICOT, la data de 15.12.2008 aceeaşi instanţă a emis pe numele lui M.I. şi P.C. mandate de arestare în lipsă pe o perioadă de 30 de zile, cei doi fiind daţi în urmărire naţională.

La finalizarea cu succes a acestei operaţiuni au contribuit DGCCO prin Direcţia de Combatere a Traficului de Persoane care a oferit sprijin profesional, logistic şi uman, precum şi sprijin în colaborarea cu autorităţile din Ungaria şi Slovacia.

Lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, anume delegaţi de procurorii DIICOT, au efectuat acte de urmărire penală, precum şi alte activităţi specifice de monitorizare a grupării din zona Judeţului Maramureş.

De asemenea, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei de Frontieră Satu Mare şi Oradea au depistat mai multe transporturi de migranţi ce încercau să părăsească ilegal teritoriul României, transportatorii fiind toţi de naţionalitate slovacă. Majoritatea dosarelor iniţiate de aceste structuri au fost preluate spre cercetare de DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj şi conexate la dosarul de bază.

Un sprijin important în ceea ce priveşte activitatea de documentare şi monitorizare a grupării infracţionale, a fost acordat de către Serviciul Român de Informaţii prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Maramureş.

Sursa: Iulia Utan (Biroul de Presa al Politiei de Fromtiera)

Share
Ultima actualizare Marţi, 23 Decembrie 2008 17:26
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact