logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Maramureşul, pus oficial pe harta lumii. Cu ce ies în evidenţă în România doar Creasta Cocoşului şi Piatra Craiului PDF Imprimare Email 1605 Afişări
Scris de InfoMM.ro   
Joi, 09 Octombrie 2014 08:02

Perimetrul Mara-Cosău-Creasta Cocoşului a primit, în sfârşit, recunoaşterea internaţională. Începând de marţi, 7 octombrie, zona este, în mod oficial, zonă ecoturistică acreditată la nivelul Uniunii Europene.
 
România se poate mândri cu două zone ecoturistice recunoscute la nivel european. În cauză sunt zonele Zărneşti-Piatra Craiului din judeţul Braşov şi Mara-Cosău-Creasta Cocoşului din Maramureş. Gazdele de aici se pot lăuda că oferă turiştilor un peisaj natural impresionant şi tradiţii locale bine conservate, în plus, ne oferă garanţia că toate acestea nu se vor degrada în timp, scriu cei de la stirileprotv.ro. Cele două zone au primit, marţi, 7 octombrie, certificatele în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Braşov, mai arată sursa. Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului, situată în Maramureşul istoric, se poate lăuda cu căsuţe din lemn sculptate manual, păstrăvării, meniuri tradiţionale şi imagini desprinse din poveşti, sunt de părere oficialii care au oferit certificatul. Valea Cosăului, dar şi renumitul loc Creasta Cocosului, sunt locurile unde parcă timpul s-a oprit în loc. Muncile câmpului se fac la fel ca acum 100 de ani, iar tradiţiile se păstrează cu sfinţenie, descriu cei de la stirileprotv.ro.
 
Vizite în teren şi expertize
 
Conform responsabililor pe probleme de turism din Maramureş, proiectul este unul mai vechi, care s-a concretizat zilele acestea cu respectivul certificat. “La vremea când era Centrul Maramures Infoturism, noi am participat cu informaţii, expertize, fotografii. S-au realizat vizite pe teren, s-au purtat discuţii cu proprietarii de pensiuni”, a relatat Rada Pavel din cadrul Serviciului de Turism şi Promovare al Consiliului Judeţean Maramureş. Potrivit acesteia, autorităţile judeţene au fost doar parte din proiect, nicidecum iniţiatori, responsabilii locali angajându-se doar să menţină autenticitatea perimetrului. Conform definiţiilor recunoscute la nivel mondial, ecoturismul este o formă de turism cu impact scăzut asupra mediului, bazat pe aprecierea acestuia si unde se depune un efort conştient în vederea reinvestirii unei părti adecvate din venituri pentru conservarea resurselor pe care se bazează. De asemenea, este o formă de turism durabil si care asigură beneficii populaţiei locale.
 
“O dezvoltare unitară integrată”
 
Cei care au dezvoltat proiectul vorbesc despre o dezvoltare unitară şi integrată a zonei. “Acest titlu, de destinaţie ecoturistică presupune o dezvoltare durabilă. Zona să se dezvolte în aşa fel încât să protejeze mediul înconjurător. Presupune mai multe criterii care trebuie respectate. Presupune dezvoltare locală prin turism, parteneriate locale, să se pună în valoare atât component culturală, cât şi cea naturală. Zona a fost evaluată de Autoritatea Naţională pentru Turism, primind acest certificat. Acest certificat înseamnă o dezvoltare unitară integrată, prin care se protejează aria respectivă, ce reprezintă, de altfel, capitalul natural. Acest capital natural, alături de cel cultural, capătă o nouă valoare. Mai departe, vorbim despre un proces voluntar prin care se investeşte în cultură, tradiţii, dar există şi criterii cum ar fi politici de energie sau de management al deşeurilor”, a declarat pentru InfoMM.ro, Monia Matini, manager proiect economie verde în cadrul WWF (World Wide Fund for Nature). Trebuie spus că nu există interdicţii pentru turişti de a campa sau de a face grătar, deciziile fiind atributul autorităţilor locale ori a celor care gestionează terenurile. Oricum, prin parteneriate, părţile pot lua astfel de decizii, explică responsabilii. “Oricum, criteriile vor fi monitorizate de către Autoritatea Naţională pentru Turism, cei care au oferit certificatul”, a explicat Monia Matini.
 
Delimitările geografice şi obiectivele turistice
 
Perimetrul e situat în Maramureşul istoric şi are o suprafaţă de 46.000 ha care conţine şapte arii naturale protejate, două fiind chiar situri Natura 2000 – Gutâi-Creasta Cocoşului şi Igniş, dar şi sate tradiţionale cu arhitectură unică, dar şi porţi din lemn, biserici de lemn, din care două aparţinând Patrimoniului UNESCO obiceiuri şi tradiţii care s-au păstrat în timp, pajişi, fâneţe, zone împădurite. Printre principiile menţionate se numără responsabilitatea faţă de mediu, dar şi respectul faţă de moştenirea culturală şi arhitecturală. Zona este delimitată din punct de vedere geografic de Munţii Gutâi în sud – Rezervaţia Creasta Cocoşului, de Valea râului Cosău în est, Fereşti - Rezervaţia Poiana Brazilor (Munţii Igniş) în nord şi de Valea Brazilor, până în Pasul Gutâi, în partea de vest. Unităţile administrativ-teritoriale cuprinse sunt comunele Budeşti, Călineşti, Deseşti, Giuleşti şi Ocna Şugatag. Conform maracosau.ro, principalele atracţii ale Munţilor Gutâi sunt ariile protejate, cu platourile lor de lavă şi stâncile cu forme nemaiîntâlnite, pline de magie. În această zonă se află: Rezervațiile Creasta Cocoșului, Tăurile Chendroaiei, Tăul Morărenilor, Tăurile și turbăria de la Hoteni, Pădurea Crăiasca, Cheile Tătarului şi Iezerul Mare, Mlaştina Vlăşinescu.
 
SURSA: INFOMM.ro
 
foto: Peter Lengyel

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact