logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ACTUALIZARE: Imbecilizarea maselor (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email 1697 Afişări
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 28 Iulie 2014 06:14

I shall continue to do what I think is right whether anybody likes it or not.” – Harry S. Truman, al 33-lea președinte al Statelor Unite.
 
Pentru ca oamenii să fie fix buni de exploatat, ei trebuie să fie aduși la un nivel de înțelegere cât mai jalnic, așa încât să fie ușor de manipulat. Cu cei care sunt mai culți și mai raționali, în principiu nu îți merge așa de ușor să faci ce vrei. Nu e atât de ușor să îl pui în patru labe, să îi iei banii, să îl pui să muncească pentru tine. Trebuie omul pregătit pentru asta, trebuie imbecilizat, trebuie îndoctrinat religios. Așadar, este nevoie de implementarea unor programe de imbecilizare a maselor.
 
Canalele de televiziune au devenit forțe de răspândire a inculturii. Vezi numeroase emisiuni despre zodii, numerologie, astrologie, medicamente minune care vindecă absolut orice boală, Bucegii construiți de daci și alte aberații ale mișcării dacopaților, și te mai întrebi de unde sunt atât de mulți imbecili? Împarți oamenii în 12 categorii numite zodii și le zici la fiecare la ce să se aștepte în ziua, luna, anul care urmează: fecioarele, atât fete cât băieți, indiferent de vârstă și orice altceva, vor avea norocul cu berbeci și tauri care să le/ îi treacă în altă zodie. Niște țigănci parfumate se uită în cărți de joc să facă previziuni despre viitorul unui cuplu de moment al unui gigolo și a unei curve care sunt mari staruri mediatice ale vieții mondene. La o emisiune politică pe un canal de știri, niște dame de companie care se auto-denumesc “astrologi”… “calculează” efectele lui Jupiter retrograd în Pisces asupra alegerilor prezidențiale care urmează, arătând că astrele îl vor ajuta pe unul numit X; și culmea, astfel de lucruri sunt luate în serios de moderatori cretini care nu au un nivel de înțelegere mai ridicat decât o găină. Este doborât un avion pe data de 17 și urmează analizele unui “numerolog” care vede legături mistice între data când a început avionul să zboare, ce numere avea inscripționate șamd… și turme de cretini îl ascultă cu admirație.
 
Mai completezi cu niște fotbal, unde nu e nevoie de nici un fel de cultură pentru a câștiga bani cu nemiluita și a ajunge de succes: rezultă de aici fotbalistul incult ca model de succes pentru tineri. Fetele pot să vadă că niște silicoane, niște botox, cioc de rață și poziția corectă când e momentul… și ești gata… vedetă intergalactică: asta este Calea. Îndoctrinarea religioasă ajunge derulată inclusiv în școli, în care copilul este fraierit cu povești despre un șarpe vorbitor, despre zeul iubitor care a ucis toți oamenii cu ocazia potopului și alte asemenea mizerii. Dacă un copil sărman ajunge să creadă pe bune că un evreu a despărțit apele mării să treacă împreună cu ceilalți, că evreii sunt “poporul ales” și deșertul acela asiatic este “Țara Sfântă”, că un alt evreu a călătorit în stomacul balenei, că cineva se plimba pe apă (care nu era înghețată), că o femeie virgină poate naște un copil-băiat fără contribuția unui spermatozoid provenit de la un bărbat care să aducă cromosomii necesari pentru a produce un zigot mascul, că exista șarpe care a vorbit și măgari vorbitori și tufe vorbitoare… acel copil sărman nu are prea mari șanse să devină nici fizician, nici biolog… și nici om rațional. Dacă sunt antrenați de mici să creadă astfel de tâmpenii, nu o să fie greu nici pe mai târziu să fie manipulați cum cere interesul de moment al manipulatorilor. Sunt pregătiți să aștepte să li se zică ce trebuie să facă. Vei avea turma de zombie de la care poți lua ultimul ban, care pot să fie puși la munca de târfă și salahor pentru care au calificarea.
 
Faptul că păstorii, gunoierii sau coafezele au probleme în perceperea realităților biologice esențiale cum este evoluția biologică, asta nu prea are de ce să te mire; nu au nici un fel de cultură științifică, așa că nu ai la ce să te aștepți. Însă atunci când vezi vehemența acerbă cu care este negată evoluția, inclusiv în zone mai de elită ale societății, îți dai seama cât de profundă este pervertirea intelectului uman prin tot felul de mijloace de manipulare, iraționale și antiraționale. Când miliarde de evidențe paleontologice, genetice, embriologice, de anatomie comparată, biogeografice, experimentale șamd… sunt negate cu dezinvoltură din cauza unor abordări bazate pe niște legende, ce se mai poate zice? Ai impresia că ei ar face orice pentru a nega realitățile-biologice-eminamente-evolutive, indiferent de cât de evidente sunt acestea. Dacă le vezi gesticulațiile agramate și afirmațiile șubrede când vine vorba de evoluția pe care ei încearcă să o nege, constați cât de aproape poate să fie omul de ruda sa apropiată, cimpanzeul. Constați că nu poate exista o dezbatere, că nu ai cu cine. Este ca și cum azi, în perioada funcționării Stației Spațiale Internaționale, unii ar mai ține la ideea că Pământul este plat și susținut de 4 țestoase sau 4 elefanți, pe baza argumentului că așa au scris niște oieri din urmă cu două milenii.
 
Te poți întreba, de ce au dat rezultate atât de slabe acțiunile de educație ecologică derulate în ultimele decenii. Cvasitotalitatea lor, dacă nu toate, au fost create pe o premisă falsă, anume că ai de comunicat ceva unor oameni rezonabil de raționali și cu o înțelegere cât de cât corectă a mesajelor: că ei au capacitatea de a decripta niște mesaje relativ simple. Nu a fost luat în seamă cât de jos este nivelul real de educație și înțelegere a populației luate în ansamblul ei, și cât de mare blocaj este reprezentat de percepții-barieră cu care ei au ajuns deja îndoctrinați. Educația ecologică presupunea fără baze că ea se va insera pe o anumită educație generală, preexistentă și destul de rezonabilă; dar atunci când în realitate acel fundament este atât de șubred încât ai de a face de facto cu analfabeți, sau analfabeți-funcțional, dacă până și ministrul este atât de incult încât zice “branconaj”… Cum se poate face educație ecologică într-o societate în care imbecilizarea în masă a oamenilor deja a dat roade la modul serios? Unde șarpele și liliacul sunt considerate ca fiind simbolul răului… și trebuie distruși ca atare? Unde este recomandat de preot a ucide orice șarpe – protejat de lege; a distruge o colonie de lilieci protejați de reglementările Uniunii Europene, a bracona urși, a culege flori rare în arii protejate nu reprezintă o problemă – lejer se poate face; a împușca la grămadă animale sălbatice protejate și a le întinde hoiturile pe jos, este o acțiune care nu e percepută ca fiind o agresiune asupra naturalului; o societate în care tăierea pădurilor de pe versanți abrupți și exportarea buștenilor este o practică răspândită la nivel de peisaj, iar la inundații devastatoare auzi plânsetele turmelor de jerpeliți? Vezi o populație umană sărăcită, supraexploatată, ținută în obscurantism medieval și mizerie de toate felurile? Poți avea pretenția de la asemenea ființe umane cu viață intelectuală aflată sub genunchiul broaștei, ca ele să ajungă să perceapă aspecte mai complexe, precum miza dezvoltării durabile, necesitatea de a păstra funcționalitatea proceselor ecosistemice globale, solidaritatea transgenerațională, fundamente științifice și etice pentru conservarea diversității biologice șamd; sau, dacă ești realist, nu se poate spera așa ceva. Exact așa cum de la o vită nu ai niciodată pretenția să înțeleagă… Fără nici un fel de răutate, vita nu percepe. Nu poate. Nu ai deschise căile de a comunica cu ea… nu ai cum să îi transmiți mesajul.
 
Cum și cât poate să funcționeze o societate democratică bazată pe hoardele de imbecilizați? Este destul de dificil și trist de abordat subiectul acesta. Dar te întrebi, ce capacitate au mase întregi de astfel de ființe imbecilizate să înțeleagă situații politice complexe și să voteze la un mod diferit față de vite? Ce sens are ca vitele și boii să voteze? Ce capacitate au să deosebească un om politic care eventual să fie o soluție care să reprezinte o șansă reală… față de populismul ordinar și manipularea de joasă-speță? Pot subiectele serioase să ajungă de interes pentru mase? Sau niciodată… Educație ecologică? Dezvoltare durabilă? Interesele generației viitoare? Cât de îndepărtate sunt astfel de ‘finețuri’ de capacitatea de înțelegere a unor asemenea specimene, cele care reprezintă vasta majoritate? Iar în democrație (cea mai bună dintre variante), așa cum este normal, aceștia toți votează. Surprize, surprize? Ce putea să iasă din asta? Nu uitați, suntem într-o țară europeană, chiar parte a UE, adică în ‘lumea bună’. Nu cred că ar fi radical diferită percepția bizonilor din America față de nivelul de înțelegere a celor din peisaje est-europene. Iar de aici este și mult în jos: ce te poți aștepta de la africani sau indieni ori băștinașii cu 3 pene… de pe ceva insulă? În mediocritatea lor, aceste mase nesfârșite de oameni răpciugoși-intelectual care dirijează prin decizie democratică mersul societăților democratice, pot oare să perceapă interesele pe termen lung ale civilizației umane? Sau masele acestea au ajuns un tăvălug care în neștire absoarbe resursele indiferent de efecte? Oarecum este natural ca ei să aleagă în fruntea hoardei pe cel mai populist care promite că totul va fi bine, va organiza “o distracție pe cinste”, vor fi mici și va fi bere, se va dansa în neștire, ca Zorba… grecul.
 
Unde sunt intelectualii-adevărați în viața politică? Niciunde, sau foarte marginal. Te mai poți întreba, în contextul în care marea majoritate este la un nivel intelectual-cultural de toată jena, iar un om realmente capabil-intelectual ar decide să candideze pentru ceva funcție mai importantă… și ar avea dorința de a îi convinge pe cei mulți să îl voteze… care poate să fie abordarea? Constată că marile mase de ființe-umanoide sunt la nivelul interesului față de fotbal, bingo, telenovele, moaște șamd. Nu poate să îi jignească pe cei proști dar mulți, trebuie să le facă pe plac, trebuie să vorbească pe înțelesul lor, fără idei diferite de cele ale hoardelor… să simtă ei “cât de deștepți sunt”? Astfel se gudură politruci lipsiți de scrupule, să facă pe plac maselor, să îi gâdile la sentimentele religioase puerile care le sunt caracteristice. Crezi că un om realmente cult și sincer ar putea să ajungă votat de hoardele de țațe și tractoriști… de pupătorii de moaște, sau acolo trebuie unul care să îi reprezinte, un șmecheraș abil care te minte în față fără să clipească, un bețiv care face bișniță cu blugi pe vapor, strungari, pădurari, sau “meseria noastră este auto”. Când contracandidatul zice că va face un metrou suspendat, și deja are înțelegeri cu elvețienii și japonezii, ce poate să zică intelectualul? Trebuie să susțină că el va face două metrouri suspendate, și că a mai vorbit și cu chinezii și americanii, adică o joacă de asta bazată pe minciună fără pic de jenă? Te mai poți întreba, cum ar putea face față un intelectual onest la șerpăria mafiotă caracteristică partidelor politice actuale, unde tragerea banilor este scopul principal, și unde fiecare post de femeie de serviciu la spitalul orășenesc este aprig păzit… pentru a scoate din el bani când angajezi pe cineva pe acel loc de muncă? Un astfel de context face ca intelectualii adevărați să nu prea poată face față în mafia politică și în campanii electorale ajustate pe convingerea proștilor mulți, unde minciuna, loviturile sub centură, înșelătoria sunt cele aflate la ordinea zilei. Fiecare societate își are clasa politică pe care o merită. Iar consecințele societale nu întârzie să apară.
 
Se creează astfel o ruptură, o falie din ce în ce mai adâncă între elitele intelectuale și uriașele hoarde de imbecilizați. Elitele intelectuale reprezintă proporții infinitezimale în orice societate, dar adâncimea faliei față de mase poate să fie diferită, adică să fie o trecere mai lină sau o prăpastie. Se poate ajunge ca diferența să fie atât de mare de parcă ar fi vorba de două specii distincte, cu capacități intelectuale totalmente diferite. Se instalează o stare în care deja nu mai are sens comunicarea între elitele intelectuale și restul… nici una nu are capacitatea de a se face înțeleasă de cealaltă. Se poate ajunge la situația în care elitele se izolează în turnurile lor de fildeș, în cercurile lor, cu preocupările lor… Comunicarea cu ceilalți nu se mai poate realiza, atât de adâncă este falia ca între om și celelalte animale.

Share
Ultima actualizare Duminică, 03 August 2014 15:43
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact