logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu Mihaela Pop- laureata a Concursului National "Armonii de primavara" PDF Imprimare Email 5102 Afişări
Scris de Coman Dana   
Luni, 26 Mai 2014 09:15

Numele meu este Coman Dana, sunt elevă a Liceului Teoretic “Bogdan-Vodă” din Vişeu de Sus, clasa a XI-a. Având în vedere faptul că studiez într-o clasă axată pe un profil uman, cred că e datoria mea să prezint pe scurt concursul de creație intitulat “Armonii de primăvară”, iar mai apoi să intervievez  una dintre colegele mele, laureată a acestui concurs. Aşadar, pentru început menționez faptul că vorbim despre un concurs desfăşurat la nivel național şi care presupune realizarea unor creații de către elevi, atât în proză, cât şi în versuri, cu scopul de a descoperi micile talente ale societății. De asemenea, acest concurs pune la dispoziție o serie de premii celor care au realizat creații cu adevărat merituoase şi au stârnit interesul şi admirația corectorilor. Prestigiul unei societăți, după cum ştim, se poate obține şi prin intermediul viitorilor prozatori sau poeți, care contribuie într-o mare măsură la promovarea culturii şi demonstrează că totuşi, în această lume a robotizării, automatizării, cineva mai este pasionat şi de artă.
 
Închei printr-o ultimă mențiune şi anume: Toți cei premiați în cadrul acestui concurs întruchipează talente native sau de ce nu, perfecționate în timp. În cele ce urmează o să apelez la bunăvoința colegei mele , Mihaela Pop, una dintre câştigătoarele acestui concurs, pe care o voi ruga să-mi răspundă la câteva întrebări.
 
Coman Dana: Într-o primă etapă am să te rog să te prezinți celor care încă nu te cunosc, să oferi câteva informații referitoare la personalitatea ta.
Pop Mihaela: - Mă numesc Mihaela Pop, sunt elevă a Liceului Teoretic “Bogdan-Vodă”, în clasa a XI-a. Pot spune despre mine că am o personalitate puternică ce uneori mă ajută să-mi facilitez situațiile de zi cu zi, iar alteori mi le face mai dificile decât sunt. Cu toate acestea, mă simt în echilibru cu mine însămi.
Coman Dana: - Care a fost motivul pentru care ai ales să participi la acest concurs?
Pop Mihaela: - La prima ediție pentru mine, dar cea de-a XXXV-a pentru acest festival, am decis să particip din curiozitate şi mai ales la îndrumarea unui foarte bun profesor al acestui liceu, domnişoara Grad Monica. Anul acesta însă, a fost mai mult decât curiozitate, cred că de la ediția trecută am dezvoltat în mine un oarecare spirit competitiv. 
Coman Dana: - De cât timp scrii proză?
Pop Mihaela: - Am început să scriu proză încă din clasele mici, proza mea de atunci constând în poveşti cu zâne, în timp devenind o adevărată pasiune.
Coman Dana: - Ce te-a determinat să începi să te implici în realizarea creațiilor?
Pop Mihaela: - Prima dată când am scris un text propriu a fost în clasa a III-a, după ce terminasem povestea lui Alice în Ţara Minunilor, o carte motivantă pentru mine.
Coman Dana: - Cât de des scrii şi în ce circumstanțe?
Pop Mihaela: - Nu scriu foarte des, dar de fiecare dată când se întâmplă, scriu seara, de obicei după zile în care se petrec anumite lucruri care să-mi fi captat atenția. 
Coman Dana: - Care sunt modalitățile prin care crezi, tu, că poți să-ți perfecționezi acest talent?
Pop Mihaela: - Probabil că un talent ca acesta creşte pe măsură ce cunoşti mai mult, vezi şi asculți mai mult din tot ce e în jurul tău.  
Coman Dana: - De ce ai ales proză şi nu poezie?
Pop Mihaela: - Cred că prin proză e mult mai uşor să transmiți mesajul pe care vrei ca şi alții să-l ştie, poezia fiind o formă de exprimare fără căutare în zilele noastre.
Coman Dana: - Există cineva care să te susțină în tot ceea ce faci, să te încurajeze în dezvoltarea acestei pasiuni?
Pop Mihaela: - Nu pot să spun că există cineva care să facă asta constant, dar unele simple aprecieri din partea unor oameni care poate mă cunosc sau nu, sunt cele mai bune încurajări pentru mine.
Coman Dana: - Având în vedere faptul că eşti la finalul clasei a XI-a, iar anul viitor va trebui să optezi pentru o anumită carieră, crezi că viitorul tău job o să fie în concordanță cu pasiunea ta actuală pentru scris?
Pop Mihaela: - Mi-ar plăcea să devin un bun avocat, dar asta nu mă va îndepărta de scris, căci îmi doresc ca într-o zi să fiu apreciată şi ca scriitor.   
Coman Dana: - Ştim bine că arma unui scriitor este întotdeauna imaginația, indiferent de gradul său de experiență. Aşadar, în ce măsură crezi că te ajută cărțile sau articolele în practicarea acestei profesii de scriitor?
Pop Mihaela: - De cele mai multe ori, după ce termin o carte sau citesc un articol, se întâmplă să mă trezesc schimbând scenariul, ceea ce-mi pune imaginația în mişcare.
Coman Dana: - Şi acum, o ultimă întrebare mai complexă. Ce înseamnă pentru tine acest concurs, care este opinia ta vis-à-vis de maniera desfăşurării şi cât de mult contează pentru tine?
Pop Mihaela: - Concursul aceasta a reprezentat, dacă se poate spune aşa, un fel de măsurare de forțe în ceea ce priveşte talentul şi imaginația. Recunosc, totuşi, că maniera desfăşurării acestui concurs nu a fost cea mai plăcută pentru mine, aş fi vrut ca noi, elevii, să avem o mai mare implicare, şi am simțit că am fost în inferioritate față de scriitorii adulți. Într-o oarecare măsură contează pentru mine prin faptul că primesc o critică riguroasă din partea unui juriu, pe de altă parte, însă, critica e peste tot.    
Coman Dana: - Îți mulțumesc pentru amabilitate, respectiv disponibilitate, iar din partea clasei a XI-a E, îți urez în numele tuturor, mult succes în tot ceea ce vei face şi aşteptăm cât mai multe premii.
 
Articol scris de Coman Dana - Liceul "Bogdan Voda" - Viseu de Sus

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact