logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Vocea României din... Parlamentul European (PE) (editorial de Ion Maris) PDF Imprimare Email 1328 Afişări
Scris de Ion Maris   
Joi, 15 Mai 2014 14:49

S-au dus nişte luni şi din anul 2014 şi s-au tot dus şi mulţi români din ţară. Se pare că peste 3,5 milioane de concetăţeni de-ai noştri au părăsit după ´89 corabia, dar, nu s-au lăsat duşi cu pluta.

În lunile astea „consumate” din viaţa noastră s-au acutizat  şi „polemicile” din bătăliile multilaterale interne, asezonate fiind şi cu nou-apărutele conflicte internaţionale. Am asistat la pledoarii pro sau contra intenţiilor hegemoniste ruse şi ne-am ghemuit orgoliile în umbra atotputernicului NATO.

 Simbolic, aşteptările începutului de an au vizat starea de… mai... bine. Înaintând, încetişor, în profunzimea noului an, constătam, inevitabil, că lucrurile bune mai au de aşteptat până la anu’ sau cine ştie cât iar cele rele îşi încep asaltul nemilos, însoţite chiar de „credibile” argumente.

    La ce să ne  aşteptăm?!...Taxele sunt aceleaşi sau – parcă anul ăsta – mai mari, curentul, gazele, apa sunt mai scumpe, oamenii (chiar prietenii) mai nevrozaţi şi/sau mai blazaţi, iar vara este ameninţată de conflicte geo...”poetice”. Unde sunt (ano)timpurile de altădată?... am putea să ne lamentăm cu gândul la frumuseţile şi amintirile trecutului, în special la cele pur ecologice din epoca bronzului şi mai apropiate chiar cu câteva milenii.

            Dar, revenind la lucrurile concrete, actuale, să ne focalizam puţin pe... europarlamentarele de la sfârşitul acestei luni.  Anul acesta – i pierdut pentru proiectele strict dedicate nu României (nu ştiu de când n-am mai perceput acest demers), ca să nu cădem într-un inutil naţionalism demagogic, ci românilor, cetăţenilor acestei ţări. Nu-i văd pe ai noştri falnici (ca brazii dispăruţi din pădurile statului) şi bine orientaţi politicieni, uitând de lupta politică şi, într-un acces de umanism „pollitically corect”, să se dedice nouă. Sau, tot în virtutea marilor principii ale spaţiului cultural european, să avem surpriza să-şi modifice priorităţile reprezentanţii noştri la... Strasbourg, pentru a ne face viaţa sustenabilă.

Şi totuşi, îmi imaginez o altfel de selecţie a acestor voci elitiste din Parlamentul European, făcută de un popor brusc trezit de brutalitatea constrângerilor economice, care să configureze prin vot democratic o echipă performantă, capabilă să stârnească invidia celorlalte ţări şi-n special a cârcotaşilor englezi, germani, etc. dar şi a protectorilor noştri pravoslavnici.

            Visez că publicul larg (poporul informat), pe baza unui consens paşnic (fără nicio legătură cu consensurile minereşti de altădată?!), va proceda inteligent la „selectarea” celor 31 de reprezentanţi magnifici în PE, oferind o satisfacţie civico – intelectuală maximă euroscepticilor rusofili. Contextul politico – economic actual trebuie să asigure o selecţie obiectivă, excluzând emoţiile populiste, tocmai pentru a fi ulterior răsfăţaţi cu sclipiri de inteligenţă în luările de poziţie majore pe care le impun turbulenţele actuale.

            Aşadar, specialiştii propuşi de partide, confirmaţi prin vot în cunoştinţă de cauză, ridicaţi din şi pentru popor, ar trebui să mai parcurgă o încercare pentru a accede la următorul nivel reprezentativ. Înainte de-a fi trimişi definitiv în PE, am prefera să fie  evaluaţi cu un detector de inteligenţă, în care soft-ul NASA ultraperformant îi va elimina pe trişori. În acest fel se va asigura o super - selecţie pe criterii genetico - biologice şi nu... politice.

            Evident, îmi veţi spune, tehnologiile subversive ale politicienilor vor manipula rezultatele, hacker-ii căpuşă vor virusa softul - DI pentru a asigura victorii neprincipiale. Sigur că nu putem avea încredere totală în soft-ul de peste ocean, prin urmare ar trebui să se parcurgă şi o etapă suplimentară, printr-o testare la stres, a viitorilor parlamentari, într-o unitate educaţională din Transnistria. În acest mod s-ar putea (re)aduce Putin câte Putin, filozofia neo-marxist - materialistă, mai aproape de poporul român modern al secolului XXI.

            Lăsând umorul (funest) la o parte, cei 31 europarlamentari români, dintr-un total de aproape 800, ce vor fi aleşi în perioada 22 – 25 mai, conform repartiţiei algoritmice europene, ar trebui să aducă mult-dorita... „schimbare la faţă”pe care o doreşte prematur-obosita populaţie a ţării. De fapt dorinţa de schimbare e subiectul de „meditaţie” a locuitorilor din toate cele 28 de ţări membre (aproape 500 milioane de europeni). Să nu credeţi că doar cetăţenii noştri sunt nemulţumiţi. Nici vorbă! Nemulţumirile, cu diverse nuanţe, sunt prezente atât  (sau mai ales) la englezi, cât şi la francezi, italieni, maghiari sau sloveni. Spectrul nemulţumirilor intensifică sentimentele xenofobe şi rasiste, iar „managementul” european trebuie să devină super-profesionist şi super-dedicat pentru a depăşi asperităţile membrilor şi frustrările extremiştilor şi pentru a nu pune în pericol această privilegiată construcţie globalizată. Nu ne mai miră că Frontul Naţional de extremă dreaptă (condus de Marine Le Pen) a ajuns pe primul loc în sondajele privind preferinţele francezilor, dar ne mâhneşte „atenţia” pe care o direcţionează aceste partide spre false probleme. Poate rezista Europa cu noile tendinţe eurosceptice în creştere, cu miros de „primăvară rusă” la graniţe? Iară noi, noi „epigonii” de la marginea şi hotarul europenismului, putem oare adera la noua revoluţie umanist - militaristă europeană (spre satisfacţia baronilor - ţarişti)? (NR: ţarist în cazul de faţă semnifică iubitor de ţară!).

            „Garnitura” din mai ce va porni pentru cinci ani spre PE şi se va „risipi” şi-n cele 20 de comisii parlamentare, îmi doresc, să uimească prin competenţă, corectitudine, implicare şi spirit analitico – sintetic dezvoltat. Să nu fie un alt motiv de spectacol al... non-valorilor. Ce ironie să-l fi avut în mandatul ce în curând se va încheia pe marele deţinut şi politician Gigi în Comisia de Comerţ Internaţional, Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Ca să nu mai vorbim de EBA care a fost (este) membră în Comisiile Petiţii, Afaceri externe, Afaceri economice şi monetare!... Au înlemnit muscalii la hotare de-atâta competenţă!

            Speranţele paneuropene pentru acest an nu sunt deloc solide ţinând cont că, în 2014, Consiliul Uniunii Europene este condus de Grecia (care de fapt şi-a început din 01 ianuarie mandatul de 6 luni) şi de Italia (din a doua parte a anului). În contextul ascensiunii partidelor ultra-naţionaliste şi extremiste ce vor face cei 31 de europarlamentari români? Sunt, vor fi pregătiţi pentru „altfel” de confruntări, la „intersecţia” marilor familii politice europene actuale (PPE, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor şi Grupul Alianţei Liberarilor şi Democratilor pentru Europa)?  Pe cine, ce şi cum vor convinge europarlamentarii români când se prevede o reconfigurare politico - economică pe criterii protecţioniste a Europei? Ce background ar trebui să aibă aleşii noştri?...

            Dacă  aruncăm  o privire pe Eurostat (European Statistics) vom observa „consolidarea” recesiunii economice, cu mici fluctuaţii, de la lună la lună, cu aproape singura excepţie a Germaniei, ce parcurge criza cu creşteri economice mici, dar durabile, şi ne putem întreba cât de buni trebuie să fie „coloraţii” europarlamentari astfel încât să asigure un echilibru stabil într-o lume agitată? Există o entitate şi o conştiinţă politică majoritară ce gândeşte dezvoltarea UE global, sau, este doar o alta formă (modernă?!) de coeziune duplicitară? Sunt sigur că răspunsul la multe întrebări va fi dat în următoarele câteva luni, cu excepţia aranjamentelor obscure pe care e posibil să le practice una - două forţe din interiorul Uniunii.  

            Dar provocarea majoră, ofensiva transsentimentală sovietică, sper să nu-i surprindă pe euro-parlamentarii noştri la talk – show-uri... Cum vor răspunde ei la noile „propuneri” de euroasiatizare a lumii noastre e o enigmă totală.

            La sfârşitul lunii mai vom vota (...nu sunt total hotărât...) fără mari speranţe şi fără convingerea că NOI putem schimba ceva. De aici porneşte drama fiecăruia (iar mă gândesc la pasivii mei prieteni), şi constat că suntem vocali doar în situaţii banale, plate sau semnificative punctual (strict pentru orgoliul propriu), gândim în virtutea evenimentelor superficiale şi nu ne concentrăm pe proiectul/ proiectele care pot aduce bunăstarea in integrum a comunităţii, a cetăţenilor, a Europei. Şi ca noi fac mulţi alţii, nu suntem singurii cabotini. Vocea noastră, vocea României, este acoperită de corul politicienilor surmenaţi penal şi-a gălăgioşilor pseudo-cultivaţi, este denaturată de mirosul de mici şi sarmale, de osanalele servite la Hramul mUcenicilor Mediocri ai Ţării.

   Să urmeze un alt sezon ratat pentru Vocea României din... PE? Ei şi?!...

AUTOR: Ion Mariş


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact