logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu din altă… lume. De vorbă cu Dăian Dănuţ – Nelu, masterand în China – Beijing (În căutarea sighetenilor din… diaspora) PDF Imprimare Email 2106 Afişări
Scris de Ion Maris   
Joi, 03 Aprilie 2014 10:59

Aflasem întâmplător, zilele trecute, despre „aventura” în care tânărul sighetean Dănuţ – Nelu Dăian se lansase, lăsând în urmă, la mii de kilometri, ţara de baştină, pentru a studia în... Extremul Orient. De ce oare studiile în China sunt considerate „exotice”, iar cele situate, la aproximativ aceeaşi distanţă de România, în USA, sunt privite cu... detaşare şi normalitate, ţine de sistemul de referinţă al fiecăruia.

Pe Dănuţ – Nelu Dăian l-am cunoscut de mic copil. Îi cunosc foarte bine şi părinţii. Familia Dăian este o familie de bun simţ, care şi-a crescut copiii în spiritul muncii şi al respectului pentru lucrurile bine făcute. Dănuţ – Nelu a absolvit Colegiul Naţional Dragoş Vodă în anul 2010 şi a fost admis să-şi continue studiile la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, specializarea Chineză - Engleză. În anul 2013 a fost acceptat la o universitate din China pentru un master pe care şi l-a dorit din momentul în care s-a apropiat de limba chineză. Masterul durează 2 ani, l-a început în anul 2013 şi îl va finaliza în 2015. Tânărul nostru sighetean studiază în cadrul Universităţii de Limbă şi Cultură din Beijing (Beijing Language and Culture University -BLCU), Facultatea de limbă chineză, specializarea "Predarea limbii chineze străinilor". Această universitate este cunoscută ca având cel mai mare număr de studenţi străini din China (anual peste 1600 de tineri din peste 60 de ţări îşi finalizează aici studiile).

Nu doar „exoticul” acestui gen de studii m-a determinat să-l abordez pe tânărul masterand, ci mai ales intenţia de-a prezenta cititorilor sigheteni o fărâmă din lumea Extremului Orient sau lumea... Zhong Guo.

 

I.M.: Dănuţ - Nelu Dăian (DND) spune-mi de ce... China şi limba chineză?

DND: Când am ales această specializare în 2010 nu ştiam mai mult despre China decât oricine altcineva. Ştiam desigur poziţia ei pe hartă, faptul că au mâncare foarte diferită faţă de noi şi produse ieftine pe care le vând peste tot în lume. Cu toate că studiez chineza deja de aproape 4 ani, nu aş putea să răspund întrebării de ce am ales această limbă. Curiozitate, probabil ar fi un cuvant cât de cât potrivit, am văzut limba chineză ca pe o provocare căreia am ales să îi fac faţă.

 

I.M.: Cum ai reuşit să-ţi continui studiile la Beijing, cine te-a „îndrumat”?

DND: În timpul facultăţii am fost un an să studiez în China prin intermediul unui program de schimb de experienţă oferit de facultate. Desigur, acel an m-a determinat să îmi doresc să revin pe acele meleaguri. Pentru studiul de master am fost îndrumat de directoarea de la Institutul Confucius din Cluj, loc unde se studiază chineza. Desigur, pentru a obţine acest master trebuia să pregătesc multe acte, să iau anumite examene de limba chineză etc.

 

I.M.: Ce discipline studiezi în cadrul masteratului de la Beijing?

DND: Scopul masterului e practic să pregătească viitoare cadre didactice pentru predarea limbii chineze în afara Chinei. Cu toate acestea, pentru a fi un bun cadru didactic trebuie, pe langă abilitatea didactică, bune cunoştinţe asupra gramaticii, lingvisticii, culturii, artei etc. Partea interesantă a acestui master este faptul că studenţii străini precum şi cei chinezi studiază la un loc, ba mai mult, au proiecte pe care trebuie să le facă în grup, primesc note pe aceleaşi criterii. Aşadar, printre materiile pe care le studiez se numără: Chineza contemporană, Lingvistica, Studiul manualelor de chineză, Cultura chinezească, Arta chinezească (caligrafie, opera chinezească, etc.), Comunicarea interculturală. Pe lângă aceste cursuri mai sunt multe altele, rămâne la latitudinea studentului ce alege să studieze, majoritatea cursurilor fiind facultative, cu condiţia de a alege şi promova suficiente cursuri pentru a avea un anumit număr de credite.

 

I.M.: Cum te simţi în celălalt „capăt de lume”? E... şcoala altfel acolo?

DND: La nivel de licenţă şi master nu e o mare diferenţă, o diferenţă vizibilă ar fi faptul că studenţii chinezi trebuie să se întoarcă la cămin înainte de ora 10. Desigur, regulile nu sunt aşa de stricte pentru studenţii străini. Cursurile durează 100 de minute, fiind împărţite în două „reprize” de câte 50 de minute, cu pauza de 10 minute între ele. Indiferent de clasa socială, profil, loc de muncă, vârstă etc. toată China, aş îndrăzni să spun, are pauză de la 12 la 14 precum şi de la 18 la 20. Asta însemnând că toată lumea (mai puţin studenţii străini) mănâncă în fiecare zi în acelaşi interval de timp, perioada când e şi cel mai aglomerat. În China nu se prea obişnuieşte să se mănânce acasă, din simplul motiv că prepararea mâncării chinezeşti durează foarte mult şi peste tot există mici „restaurante” care au diferite tipuri de mâncare, aparţinând diferitelor bucătării chinezeşti, la un preţ acceptabil pentru oricine.

 

I.M.: Cât de cunoscută este România într-o ţară imensă, importantă la nivel economic mondial, ce se află pe locul doi în lume raportat la suprafaţă?

DND: Din păcate, marea majoritate a populaţiei Chinei de sub 40 de ani nici măcar nu a auzit de România, neştiind unde se află pe hartă. Persoanele de vârstă mijlocie, pe de altă parte, ştiu destul de multe despre România, vizionând filme româneşti şi fiind la curent cu economia sau sistemul de guvernare încă din tinereţile lor. În prezent, din păcate, România nu are o influenţă prea mare asupra Chinei.

 

I.M.: Îţi „permiţi” să explorezi mai în detaliu frumuseţile Beijing-ului sau ale Chinei?

DND: Când am fost în China pentru prima dată, în anul 2 de licenţă, am făcut o excursie în capitală, văzând destul de multe din ce se poate vedea pe aici. Excursiile în alte oraşe sunt de obicei realizate cu ajutorul agenţiilor turistice, nefiind foarte scumpe. Pentru explorarea mai în detaliu a Beijing-ului este nevoie doar de un bilet de metrou în valoare cu echivalentul unui leu şi de mult timp liber.

 

I.M.: Cum vă distraţi, tinerii, la Beijing?

DND: Fiind capitala Chinei, pe lângă vizitat monumente sau diferite locuri celebre, tot timpul există ceva ce poţi să faci în Beijing. Se poate ajunge cu metroul în timp foarte scurt în oricare punct al Beijing-ului, fie pentru a-l explora, pentru a merge la cumpărături sau pentru a vizita. Tineretul, desigur, preferă barurile sau cluburile pentru serile din weekend, lucru de care Beijing-ul nu duce lipsă. Zona unde se află facultatea mea şi campusul e o zonă unde se găsesc foarte multe alte facultăţi, aşadar suntem foarte mulţi studenţi, mai ales străini.

 

I.M.: Cum sunt tinerii chinezi? Ce fel de „structură” socio – intelectuală au?

DND: Tinerii chinezi sunt mult prea copilăroşi pentru vârsta lor. Acest lucru se datorează faptului că au avut o viaţă controlată înainte să ajungă la facultate, fiind aşadar obligaţi să gândească într-un anumit mod si fiind lipsiţi de timpul liber adecvat. Deoarece majoritatea chinezilor au voie să aibă doar un copil, de cele mai multe ori acesta va fi răsfăţat, independenţa, creativitatea, diversitatea fiind factori care apar mai târziu în procesul lor de dezvoltare.

 

I.M.: Unde ţi-ai petrecut ultima vacanţă?

DND: Ultima vacanţă a fost una organizată şi finanţată de facultate. Destinaţia a fost Xi’an (oraşul în care se găsesc războinicii de teracotă).

 

I.M.: Ai mai întâlnit români în capitala Chinei?

DND: Facultatea la care studiez mai are încă 5 români care studiază acest master, mai sunt câţiva studenţi veniţi în schimb de experienţă pentru un an sau un semestru, suntem probabil cu puţin peste 10.

 

I.M.: Ai idee câţi chinezi sunt în Sighet? Dar în România?

DND: În afară de cei din centru care au magazinul chinezesc nu ştiu să fie alţii în Sighet. Chinezi stabiliţi în România cred că nu sunt încă foarte mulţi, se pare că majoritatea provin din sudul Chinei.

 

I.M.: Ce oportunităţi crezi că îţi va oferi piaţa muncii după finalizarea studiilor din China?

DND: Bănuiesc că având în vedere faptul că nu foarte multe persoane aleg această cale, oportunităţile nu sunt puţine.

 

I.M.: Crezi că ai putea, eşti dispus, să accepţi un job în Beijing?

DND: Nu văd de ce nu.

 

I.M.: Presupun că un job la Sighet este exclus... e doar o glumă ?!...

DND: Din păcate da.

 

I.M.: Cum ţi se pare Sighetul, privindu-l dintr-un oraş cu populaţia cât a întregii noastre ţări?

DND: Ca un mic cartier dintr-o zonă de suburbie a Beijing-ului. Cu toate acestea este un oraş de o sută de ori mai liniştit şi mai puţin poluat.

 

I.M.: Lumea occidentală, „democratică”, din care şi noi vrând-nevrând facem parte este o lume uneori prea superficială, grăbită, ambalată frumos, dedicată consumerismului. Cum percepi lumea întinsei Asii?

DND: În viaţa de zi cu zi, nu se observă, cel puţin pentru străini, absolut deloc intervenţia comunismului. Nu există, aşadar, nicio diferenţă vizibilă care să dea de gol acest sistem. Ba chiar mai mult, lumea orientală este mai mult pătrunsă de consumerism decât cea occidentală, chinezii, indiferent de slujba lor, de la femeie de serviciu până la director sau student, au telefon mobil de ultimul răcnet.

 

I.M.: Care este percepţia chinezilor vis a vis de Europa, de... Vest? Au ei „libertatea” de-a ne percepe mai presus de orice prejudecăţi?

DND: Momentan, lucrul cel mai important şi motivant pentru China este... America. Percepţia asupra Europei este una destul de bună, fiind văzut ca un continent cu foarte multe oportunităţi. Din ce în ce mai mulţi studenţi aleg să studieze diverse limbi europene pe lângă engleză.

 

I.M.: Ce crezi că poate face România pentru un colos ca şi China? Care este părerea ta pe tema mult discutatului parteneriat româno - chinez?

DND: I-ar putea oferi o poartă spre Europa, multe companii chineze caută să aibă legături sau parteneriate în Occident.

 

I.M.: Ce gânduri de viitor ai?... Ce vei face pentru dezvoltarea ta personală?

DND: S-ar putea să continui cu doctoratul în Beijing sau să îmi găsesc un loc de muncă... aici.

 

I.M.: Îţi doresc mult succes şi surprize plăcute pe tărâmul evoluţiei tale profesionale!

DND: Mulţumesc mult!

AUTOR: Ion Mariş

3 aprilie 2014

www.sighet-online.ro


Share
Ultima actualizare Joi, 03 Aprilie 2014 11:05
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact