logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Expozitie Cristina Șolea la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email 1514 Afişări
Scris de Prof. dr. Ioan Dorel Todea   
Sâmbătă, 22 Martie 2014 13:39

Artista Cristina Șolea face parte din generația tânără a pictorilor maramureșeni, respectiv din grupul SIGART din Sighetu Marmației.Născută  în anul 1979 la Baia Mare, este absolventă a Universității de Nord, Facultatea de Litere, secția Arte plastice și decortive.
Debutul oficial într-o expoziție importantă a avut loc la Salonul studențesc, in anul 2009, la Complexul expozițional  Colonia Pictorilor din Baia Mare
Prima expoziție personală a avut-o  în anul 2010  când a expus la Galeria de artă a filialei UAPR Baia Mare,  ca apoi în anul 2011 să fie prezentă la Dialogul artelor de la Sala Radio Sighet
Au urmat trei ani cu aproape 50 de participări la expoziții colective din țară și străinătate. Dintre expozițiile din țară  amintim cele din Baia Mare (la 18 expoziții) , Sighetu Marmației, Piatra Neamț, Satu Mare, Negrești Oaș, Târgoviște,  Bacău,  Borșa, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Curtea de Argeș, Slobozia, București, Târgoviște
Cristina Șolea a expus pe simezele unor galerii de artă din străinătate: în anul 2011 la Beregfurdo –Ungaria, Chișinău-Republica Moldova, Viena-Austria ; in 2012 la Nyreghaza – Ungaria
 
La Galeria de artă de la Radio Sighet a fost prezentă la toate expozițiile anuale, acum fiind la a doua expoziție personală.
În expoziția de pastelui intitulată OGLINDIRI, Cristina Șolea prezintă 27 de tablouri din care 19 abstracte și 8 peisaje, în care pastrează o nota expesivistă.
 
Lucrările abstracte din această expoziție  au în același timp o sumă de legături cu realul, iar  Cristina Șolea  folosește această  modaliate de exprimare artistică, cu un sentiment de eliberare a întregii  încărcături emoționale. EA îndepărtează din imaginea plastică elementele lumii vizibile, și așezează în locul lor un sistem de semne, linii, pete, volume, ce exprimă, în formă acțiunea raționalității și sensibilității umane. Fiecare tabou are un titlu care ne face să medităm, să descoperim mesajul ascuns sub curajoasele pete de culoare. Revenire la viață I si II, sugerează prin îmbinarea culorilor renașterea, vegetația crește ca vrejul de fasole din poveste, ca într-o coloană fără sfârșit, pentru că tabolurile sunt construite pe verticală și nu au o finalitate care să optureze expansiunea simbolică a vegetației. La fel se întâmplă și în tabourile intitulate Spre lumină I și II, un trimf al vieții într-un anotinp la renașterii. Mesajul optimist al artistei reiese si din tablourile intitulate  Univers vegetal I si II, Simfonia culorilor Vitalitate sau Dimineți de mai, o adevărată explozie de plante și flori,de mici viețuitoare,  de culoare, de îndemn la viață !
 
Dar nu numai anotimpul renașterii este surprins ci si flăcările anotimpului torid al verii, tristețea toamnei- Zbucium sau florile de gheață ale iernii privite parcă prin sticla unui geam, la care se adaugă crengile înghețate, pline de promoroacă, din tabolul Dansul iernii . Numitorul comun al acestor lucrări este starea emoțională pe care o transmite artista cu ajutorul formelor și petelor de culoare. Desigur sunt si teme de meditație asupra zborului frânt a păsării, ca un vis de coșmar, sau meditația  Eternul  feminin I si II,  simbolizat de nesfîrșitul apelor si al cerului.
 
Pentru realizarea peisajelor Cristina folosește nuante suplimentare de galben, albastru, verde si pământuri și culori intense pentru desenul vegetației  făcând o selectie amplă de verde, galben, orange, violet, rosu, si albastru. Indiferent de anotimpul surprins  liniile sunt calme, transmițând liniște, îmbiindu-te să  pășești în cadrul idilic surprins în : Portretul unii deal, Reflexe, Pădurea de foc, Pădurea crăiască. În opt din tablourile expuse picteaza imagini din natura, uneori panoramice, dar si grupuri restrânse de arbori. Sunt imagini poetizate, de factura sentimentala, care sugereaza atmosfera locala, ca o stare de suflet, prin nuantelor oferite de spectacolul naturii. 
Peisagisticii sale, in care se implica afectiv, îi alatura vigoarea tratării renașterii naturii, a germinației a triumfului vieții !
Lucrarile  Cristinei au  un aspect cald sau rece in functie de culoarea aleasa a fundalului.  O luminozitatea deosebită a culorilor este obținută  prin folosirea de culori complementare in imediata lor apropiere. Rezultatul vibrant este foarte eficient nai ales in cazul lucrarilor  abstracte. Pentru lucrările expresionist-abstracte sunt folosite  nuante de pământ: ocru, siena, roșu, umbra, negru si alb. 
 
La Cristina întâlnim o  personală tratare a subiectului, ceea ce îi si confera aerul de pictură-concept, sintetic si sensibil elaborată a unui univers peisagistic plurimorf si infinit in varietatea starilor de spirit pe care le provoaca in privitor. Ea confera culorii rolul dominant in comunicarea vizuala pe care o realizeaza. Este filonul care o mâna spre rezolutii plastice de o forță expresiva si emotionala evidenta. Tablourile sale, prin echilibrul si armonia acordurilor cromatice, ca si prin eleganța rafinata a compozitiei plastice, se dizolva in transparența imateriala a unei stari launtrice simfonic potențată. 
 
Fără niciun fel de ezitare, va trebui să relevăm profunda picturalitate a lucrărilor, în ciuda faptului că mai există încă oarecare circumspecție legată de clasificarea pastelului, considerat specie a graficii. Prin demersul său, Cristina Șolea realizează o explicită pledoarie în favoarea valorilor expresive ale procedeului utilizat, pornind în primul rând de la valențele emoționale de o profundă subtilitate afectivă. Aici intervine temperamentul său și sensibilitatea exacerbată din nevoia de regăsire prin intermediul naturii și a emanațiilor ei. Peisajul devine astfel un loc spiritual și afectiv, o natură ce se instituie ca provocare emoțională. Cristina este, mai presus de toate, un artist al participării totale la permanentul mister al realității, al vieții și materiei. 
 
Trebuie să spunem că artista Cristina Șolea se afirmă cu tot mai multă vigoare de la o expoziție la alta, ca un artist virtuos al pastelului. 
 
AUTOR: Prof. dr. Ioan Dorel Todea
 
 
 

Share
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact