logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Curtea Constitutionala: Legea descentralizarii este neconstitutionala PDF Imprimare Email 2119 Afişări
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 08:50

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis vineri, cu unanimitate de voturi, ca legea descentralizarii este neconstitutionala, scrie Agerpres.
 
"Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie", se arata in minuta CCR.
 
Anterior, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins criticile de neconstitutionalitate extrinseca a legii.
 
Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CCR, Curtea a retinut incalcarea:
 
- principiului autonomiei locale, in privinta trecerii bunurilor din domeniul privat al statului in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, fara exprimarea  consimtamantului  autoritatilor administratiei publice locale/judetene;
- regimului constitutional al proprietatii, in privinta transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, in domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun in materie, fara o identificare conform legiilor in vigoare  a bunurilor in cauza; 
- exigentelor de claritate, precizie si predictibilitate a legii prin reglementarea  contradictorie a drepturilor care se transfera/constituie  prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ in materie si  cu reglementarile din care sunt preluate competentele descentralizate,  reglementarea unor structuri descentralizate carora nu le este conferita nicio atributie (comisiile judetene ale monumentele istorice) cu mentinerea in paralel a structurilor care au format  obiectul descentralizarii (comisiile zonale ale monumentelor istorice);
- principiului legalitatii, prin nerespectarea cadrului legal in materia descentralizarii si a  proprietatii.
 
Decizia CCR se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului.
 
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea descentralizarii la data de 19 noiembrie 2013. Cu acest prilej, premierul Victor Ponta a declarat ca domeniile care se descentralizeaza conform acestei legi ca si competente, atributii si resurse financiare sunt agricultura, sanatatea, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si facilitarea in turism, cluburile si bazele sportive, bazele scolare si atributiile teritoriale in ceea ce priveste pescuitul.
 
Totodata, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, spunea el, deoarece aceste institutii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevazut in anexa la legea bugetului. Potrivit premierului, simplificarea si reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, pentru ca in 2014 toate autoritatile locale vor elabora norme de personal.
 
Un alt obiectiv al legii se referea la responsabilizarea in cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de catre alesii locali, consiliile locale, consiliile judetene.
 
Sesizarea ar fi trebuit analizata in 11 decembrie, insa judecatorii constitutionali au decis sa amane discutarea sa, intrucat au primit in acest caz 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp sa le studieze pana la acel moment, potrivit agentiei Mediafax.
 
PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.
 
Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali si de la PP-DD.
 
"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", s-a aratat in comunicatul PDL.
 
PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.
 
Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii descentralizarii in 19 noiembrie 2013.
 
Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.
 
Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.
 
Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.
 
SURSA: HOTNEWS.RO

Share
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:13
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact