logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Prostia omeneasca nu are margini... PDF Imprimare Email 2396 Afişări
Scris de Adi Oros   
Miercuri, 30 Octombrie 2013 19:26

Din ceea ce se poate vedea in imagine, inclin sa cred ca acea deosebita calitate a unei anumite subspecii de oameni, si anume mult iubita PROSTIE - nu are margini. Si nu numai ca este nemarginita, dar are si insusirea de a se transmite in cadrul aceleasi subspecii de oameni. Poate unii se vor simti jigniti de aceste adjective, dar pot sa le spun un singur lucru: aveti si de ce! Daca ati fi dintre cei care nu fac asemenea lucruri - adica arunca orice pe oriunde - atunci ar trebui sa nu va simtiti ofensati de cuvintele mele. Tind sa sper ca unii dintre noi nu fac parte dintre aceia care folosesc spatiul public ca pe propriul cos de gunoi, avand nestavilita obsesie de a arunca mizerie pe trotuare, pe spatiile verzi, in apa, oriunde.

E o imensa placere sa conduci in spatele unui taxi din Sighet si sa observi pe stimabilul Neanderthal cum la intersectie se gandeste sa arunce PET-ul de 0,5 l direct pe geamul portierei, dupa ce in prealabil l-a golit de apa, probabil imensa glanda a prostiei din capul dansului era deshidratata. Am avut inspiratia de a striga la stimabilul, intrebandu-l daca asa procedeaza si acasa la dansul, adica arunca gunoiul direct pe covor? Nu a considerat ca as fi demn de un raspuns, demarand de pe loc, putin cam nervos. As fi vrut sa am la mine aparatul foto sa imortalizez momentul in care a aruncat gunoiul pe strada, ca sa vada lumea ce comportament demn de un necivilizat a avut respectivul tembel.

Sau cum te simti tu ca unul care arunca mizeria la gunoi, atunci cand din vreo masina de asta care are pe ea un X, sau un A, sau un C, sau mai stiu eu ce, ''sare'' pe geam o tigara nestinsa, un ambalaj de seminte, un servetel folosit, in timp ce tembelul de la volan sau cel din dreapta plesneste in ras, mandru de fapta savarsita? Te cred ca te simti ca un fraier, cand sti ca tu esti in stare sa duci cu tine o coaja de banana pana afli un cos de gunoi, pentru ca pe anumite strazi din Sighet cosurile de gunoi cam lipsesc. Si pe unele strazi lipsesc de tot, dintr-un capat in altul de strada.

Astazi, trecand pe puntea suspendata de la Gradina Morii, am observat in apa un cos de gunoi. Initial am crezut ca s-a plimbat saracul cos de gunoi pe pod, i s-a facut rau si a cazut in apa. M-am gandit sa sar in apa sa incerc sa il salvez, poate mai traieste. Glumesc, desigur.

Am stat si m-am gandit cine, ce fel de om si din ce motiv a vrut el sa arunce acel cos de gunoi in Iza. Sa se fi desfasurat o campanie de curatenie subacvatica la initiativa putinilor pesti din rau? Si au cerut acelui binevoitor trecator de pe pod sa le arunce si lor un cos ca sa aiba in ce arunca mizeria? O fi posibil, dar intr-o altfel de lume, ma gandesc. O lume din mintea aluia care a aruncat cosul de gunoi in apa.

Pe urma mi-am dat seama ca din pura si neatinsa prostie a fost in stare un tembel sa arunce cosul in apa. Ca alta explicatie plauzibila nu gasesc. Si daca tu cel care ai aruncat cosul in apa, vei citi aceste randuri iti sugerez ca data viitoare sa te arunci pe tine in apa, pentru ca un cos de gunoi este mai folositor omenirii decat o fiinta de 2 lei ca si tine. Te simti jignit? Foarte bine, ai si de ce!

Tot astazi, in jurul orelor 16:00, in timp ce ma aflam langa izvorul Dealul Cetatii cu un grup de copii, iar pe punte isi faceau poze un grup de elevi, a aparut pe punte o femeie, la prima vedere respectabila, si care a inceput se verse in apa continutul unui PET de 5 litri, ca pe urma sa arunce si plasticul in apa. Elevii au luat un pic de atitudine si au intrebat-o pe femeie de ce face acest lucru. Normal ca femeia le-a adresat niste cuvinte care nu-si au locul aici. Am incercat si eu sa aflu de la ea de ce face acest lucru, asta in timp ce deja arunca in apa continutul unui al doilea PET de 5 litri. Si a urmat si al treilea si al patrulea PET aruncat in apa. Apoi a facut la fel si cu un PET de 2 litri. La sfarsit a plecat tacticoasa, indurand fara cracnire cuvintele si acuzatiile unor oameni care se aflau in preajma podului si care o tot intrebau de ce a facut ce a facut. Am aflat de la cineva care o cunostea pe femeie si s-a oprit langa dansa, cum ca ar fi fost la vreun ''vrajitor'' local care i-ar fi spus ca daca vrea sa scape de rele sa arunce in apa respectiva cantitate de apa cu nu stiu ce in ea, ca astfel va scapa de nu stiu ce vraji!!!!

Multe nu cred ca a avut in cap femeia de azi, pentru ca tind sa cred ca un om normal nu face asa ceva, sau cel putin arunca apa din recipiente, fara a le arunca si pe acestea din urma.

Stai si te miri pana unde poate duce prostia omeneasca din ziua de azi si cat de necivilizati sunt unii dintre noi. Poate toata Primaria Sighet si cu tot Herodotul si cu toata Urbana sa faca curatenia curateniilor pe strazile orasului, daca unii suboameni din oras vor continua sa arunce aiurea pe strada gunoiul din buzunare, fara sa se gandeasca ca unii dintre noi vrem un Sighet curat!

Inchei aici, cu speranta ca acesti suboameni vor fi din ce in ce mai putini pe masura ce anii trec si ma gandesc ca aceste porniri pleaca de la educatia pe care fiecare dintre noi o primim acasa. Asa ca ii rog respectuos pe parinti sa isi educe copii de mici pentru a creste civilizati si intr-un oras curat.


Share
Ultima actualizare Miercuri, 30 Octombrie 2013 20:23
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact