logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: Cât îi Maramureșu', nu-i oraș ca Sighetu' (editorial) PDF Imprimare Email 3220 Afişări
Scris de Dani Godja   
Marţi, 30 Iulie 2013 15:57

După foarte mulți ani de amăgiri și dezamăgiri, acum, în al doisprăzecelea ceas, când majoritatea tinerilor capabili au plecat sau sunt pe picior de plecare pentru că s-au săturat de un oraș care stagna într-o anumită lâncezeală în toate aspectele vieții sociale, în sfârșit am ajuns să mă simt mându că-s sighetean. După ce, in urmă cu câteva luni m-am bucurat de transformarea unei zone moarte a orașului intr-un sens giratoiu care a dat nu doar un alt aspect Sighetului, ci a fluidizat foarte bine traficul rutier din zona respectivă, am asistat zilele acestea la inaugurarea primei străzi pietonale din Sighet (strada Corneliu Coposu) și reabilitarea parcului Grădina Morii. Am rămas profund impresionat de rezultatul celor două realizări. S-a simțit din plin viziunea arhitectului Vasile Mândruț, un specialist căruia i s-a oferit șansa de a ne arăta ce poate crea pentru orașul său. Satisfacția din ochii celor care descoperă cele două realizări nu poate fi transpusă în cuvinte, dar am descoperit-o zilele acestea plimbându-mă prin cele mai noi realizări ale orașului. N-am mai văzut atâția copii și părinți fascinați de ceea ce au descoperit zilele acestea în Parcul Grădina Morii, iar sclipirea de bucurie din ochii copilului meu m-a făcut să cred că Sighetul este un oraș în care e plăcut să trăiești. Am văzut turiști ajunși în vizită la cel mai important punct turistic al orașului – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – care erau plăcut impresionați de ceea ce au descoperit în acea zonă. Ce carte de vizită poate fi mai bună decât ceea ce transmit mai departe cei care ne vizitează orașul? Iar in momentul de față simt că orașul se indreaptă într-o direcție bună și aștept cu viu interes viitoarele realizări. E adevărat, nu e nimic senzațional în a avea o stradă pietonală frumoasă și un parc de joacă și relaxare modern, doar am intrat în normalitate, dar era deprimant până acum să vedem alte orașe cum devin tot mai frumoase în timp ce orașul nostru devenea tot mai cenușiu.

 

Cele două realizări recente s-au dorit să marcheze primul an de mandat al primarului Ovidiu Nemeș, iar eu nu pot să spun decât că sunt impresionat. De-a lungul celor 5 ani de când îmi dedic din timpul meu liber pentru acest proiect numit Sighet Online am deranjat, cred, pe toți oamenii politici din oraș cu diverse articole publicate sau preluate din presa județeană, dar, în același timp, am incercat să fiu obiectiv și să laud orice lucru bun pe care il văd realizat în orașul în care m-am născut și în care trăiesc. Din punctul meu de vedere, presa nu trebuie să fie instrument politic, așa cum, din păcate observăm că este în România in proporție de peste 90%, și consider că e un gest corect de a-l felicita pe primarul Ovidiu Nemeș pentru realizările lui din primul an de mandat, să spun că m-au surpins foarte plăcut și că sper să nu se oprească la doar ce am văzut până acum. Din câte știu, urmează și alte proiecte care vor schimba radical imaginea actuală a orașului. Personal, îi doresc mult succes în realizarea lor! Dacă orașul o să fie mai viu și mai frumos, cu toții o să avem de câștigat. Rămâne de văzut și cum vom ști să păstrăm ce avem în acest moment. Vedem că în oraș se găsesc și persoane care se simt bine doar când distrug ce au făcut alții. Aici sper ca cei care trebuie să asigure ordinea și siguranța în acest oraș să-și facă bine treaba astfel încât orașul să se pastreze ingrijit, iar dacă vom fi educați și obligați prin amenzi aspre să nu creăm un covor de coji de semințe, ambalaje și chistoace de țigări peste ceea ce avem, eu cred că vom putea să ne simți mândri că locuim în acest oraș.

 

In același timp, primul an de mandat a adus și nemulțumiri personale. Problema numărul 1 a sighetenilor într-un anumit sondaj realizat acum peste un an a fost și este cea a câinilor vagabonzi din oraș care continuă să fie o imagine negativă și un pericol pentru toți cei care locuim în Sighet. Știu că este o problemă spinoasă, cu un cadru legislativ deloc favorabil rezolvării tranșante a acestei probleme, fiind dificilă punerea în aplicare a unei soluții cât mai ieftine și mai eficiente, dar sper că se vor găsi în curând soluții corecte pentru ca acești câini fără stăpân să poată fi duși într-un adăpost pentru o maxim o lună unde să beneficieze de cele mai bune îngrijiri, timp în care să poată fi adoptați de iubitorii (responsabili) de animale, iar dacă nu se gasesc doritori, să se poată aplica soluția cea mai practicată și eficientă în toate tările civilizate: eutanasierea.

O altă problemă a orașului rămâne nivelul scăzut de trai și lipsa locurilor de muncă, acesta fiind două dintre motivele serioase pentru care tot mai mulți sigheteni aleg să își părăsească orașul natal. Sper ca ameliorarea acestei probleme să devină o prioritate pentru aleșii locali și să găsească soluții pentru aducerea unor investitori serioși care să ofere cât mai multe locuri de muncă plătite decent pentru ca cei care iubesc Sighetul să nu fie nevoiți să plece, iar dintre tinerii care termină o facultate să fie tot mai mulți cei motivați să se întoarcă aici și să ajute la dezvoltare orașului.

 

În final, pot spune cu mândrie că am început să cred în viitorul orașului acesta și să simt că în curând voi putea spune și eu: ”Cât îi Maramureșu', nu-i oraș ca Sighetu' ”.

 

AUTOR: Dani Godja

Foto: Jona Balint 

Video: Adi Oros (Sighet Online)

 

30 iulie 2013

www.sighet-online.ro

Vedeti mai jos imagini video de la deschiderea strazii pietonale si a parcului Gradina Morii

 

 


Share
Ultima actualizare Duminică, 18 Octombrie 2015 13:47
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact