logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SC PLIMOB SA Sighetu Marmaţiei: cea mai mare firmă producătoare de scaune din sud-estul Europei PDF Imprimare Email 14579 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 27 Februarie 2012 09:32
Cea mai reprezentativă unitate economică a Sighetului şi nu numai , PLIMOB SA este răspândită-n 5 zări, dacă luăm în calcul şi magazinul de prezentare din centrul municipiului.
- Ec. Vasile Godja, director general al SC PLIMOB SA: Exportăm anual peste 3 milioane de scaune în toată lumea, opera celor peste 1.400 de salariaţi. Producţia  marfă, destinată în procent de 93 exportului, este de peste 120 milioane lei noi. Dacă fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului, cu 5000 de salariaţi, a avut cea mai mare producţie estimată la 20 milioane dolari, noi producem  anual  peste 27 milioane euro. La Sighet  avem 3 fabrici, plus una aflată în conservare, toate  cu o dotare tehnică de înalt nivel. O altă fabrică o avem la Sarasău. Semifabricate aducem şi de la  o unitate de dincolo de Tisa, din Ucraina. La formarea şi dezvoltarea firmei noastre  a contribuit o întreagă echipă de specialişti, printre care i-aş aminti pe: Ioan Tomoiagă, Eva  Fangly, Gheorghe Bledea, Ioan Călinici,  Ioan Mladin, şefii de secţii Dragoş Moise, Andrei Gall, Mihai Plopişan.
Din cei 43 de ani în câmpul muncii,  peste 20 i-am trudit în fruntea SC Plimob, de la înfiinţarea societăţii noastre. Acum, vrem  să punem în aplicare proiectul nostru de modernizare a fabricilor, în valoare de 4 milioane euro, din fonduri structurale. Dacă reuşim, vom fi cea mai modernă firmă din toate punctele de vedere. Şi acum, de fapt, ne mândrim cu ceea ce avem. Un englez spunea că, dacă ducem Plimobul în Germania, va părea a fi o fabrică  din Germania. Dacă o ducem în Anglia, va fi ca din Anglia. Asta, în condiţiile în care noi am pornit în 1991 pe ruinele celei mai prăpădite secţii ale CPL, Scaune pliante. De câţiva ani suntem în diverse topuri ale celor mai bune firme din ţară. Suntem, totodată, cea mai mare  firmă producătoare de scaune din sud-estul Europei. 
Doar chinezii ce ne mai întrec. Cu credinţă în Dumnezeu şi în oameni, se pot realiza lucruri  deosebite. Desigur, trebuie să mulţumesc şi soţiei mele,  Ildiko, dar şi copiilor noştri, Corina şi Sebastian, care mă susţin şi mă înţeleg  când uneori, din lipsa de timp, îi neglijez. La finele anului trecut, a fost o surpriză plăcută pentru mine să văd că  autorităţile judeţene de la Baia Mare recunosc, în sfârşit, că există şi la Sighet o fabrică de frunte. Aici, condiţiile de muncă sunt bune, iar  salariile s-au dat la timp. Cei buni,  sunt stimulaţi lunar cu premii de  7-8 la sută din salariu. Toţi primesc  tichete de masă, haine de uzură, iar navetiştii au transportul gratuit.  Dacă toţi salariaţii ar munci mai serios, dacă fiecare şi-ar face conştiincios munca, ar primi cu 30 la sută mai mult la salariu.
Este foarte important să fii serios în activitatea pe care o desfăşori. Noi nu suntem doctori sau academicieni în această fabrică, dar oamenii au învăţat şi învaţă tot timpul, motiv pentru care au ajuns  aici. La un rezultat de excepţie poţi ajunge numai printr-o  muncă susţinută. În această mare criză, clamată de toată lumea la televizor, am avut o creştere economică de 13  procente în 2010, iar pe anul precedent am înregistrat o creştere de 20 la sută.
- (Reporter) - Cei de la Extensia Sighet a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, înfiinţată în urmă cu 14 ani la Sighet, vă mulţumesc şi acum pentru sprijinul acordat  de la început.
- Nu este singura instituţie pe care am sprijinit-o. Numai în decembrie am donat Spitalului Municipal Sighet suma de 60 de mii de euro, pentru dotarea Secţiilor Cardiologie şi Interne. Noi ţinem, totodată oraşul cu căldură, oferindu-le localnicilor  brichete şi lemn de foc la preţuri  mici. Salariaţii noştri plătesc şi mai puţin  pentru acest combustibil solid.  Familiile sărace primesc lemne gratuit. La Centrul de Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilităţi, dăruim an de an  160  cadouri de Paşti şi Crăciun. Noi chiar vrem să construim un cămin de bătrâni  în sistem privat, în apropierea Sighetului.
- (Rep.)- Aţi fost 4 ani consilier local independent, ales cu un număr mare de voturi, cam câte au obţinut candidaţii de pe listele a două mari partide. Vă mai bate gândul să candidaţi pentru vreo funcţie Vă pasionează politica? 
- Pentru mine, politica este o mare minciună, motiv pentru care am renunţat  să mai candidez. Politica îl corupe, îl determină să facă compromisuri şi pe cel mai cinstit şi corect dintre noi. Îl determină să facă lucruri pe care altminteri nu le-ar face niciodată. Şi dacă tot vorbim de minciună, puteţi scrie că la alegerile locale din 2012, candidez  independent la funcţia de primar al municipiului Sighetu Marmaţiei. Să vedeţi, de mâine, ce campanie, nu de racolare, ci de denigrare la adresa mea vor face toate partidele!
(Rep.) - Asta înseamnă că Vasile Godja  ar fi un bun edil, un bun manager în administraţia publică locală? Că un om ca dvs., care a scos din praf o fabrică dărăpănată şi a scos-o la lumină, făcând-o cunoscută în întreaga lume, poate face şi din Sighet aşa ceva?
- Profesorul meu de finanţe, din facultate,  îmi spunea  că un  economist bun este un negustor cinstit, care ştie să facă dintr-un leu, zece! Asta este definiţia economistului adevărat. De aşa ceva avem nevoie peste tot, în fruntea  oricărui domeniu de activitate.
(Rep.) - De aia sunteţi aşa chibzuit, să nu zic zgârcit?
- Un copil care învaţă este făcut de alţii tocilar. Un om cumpătat, chibzuit în administrarea banilor este considerat zgârcit. Nu este adevărat. Zgârcitul strânge numai pentru el.  Cu 18 ani  în urmă, când la alte fabrici  salariile erau duble faţă  de Plimob, eu nu am fost de acord cu majorarea acestora, întrucât la noi nu era de unde. Acele fabrici au dispărut  demult. Mai apoi, de prin 1996, noi  am lăsat din mână piatra din praştia trasă în spate, saltul înainte fiind  vizibil an de an. Azi, avem cea mai mare producţie de scaune din Europa,  realizate integral de noi, de la cherestea până la produsul finit. Noi primim comenzile de la IKEA, iar în cel mult  4 zile, produsele sunt deja ambalate şi expediate.  Noi am rămas singurii colaboratori din România ai firmei suedeze IKEA, cu care avem relaţii strânse din 1991. De la început avem o relaţie foarte bună cu patronul,  dl. Ingvar Kamprad, care a fost de 3 ori la Sighet. Cunoscutul miliardar suedez, în vârstă de 86 de ani, un om modest, calm, cu bun simţ, se mândrea că a ajuns aici plecând de jos, ca vânzător de chibrituri. Văzând de-a lungul timpului că suntem serioşi, domnia sa ne-a ajutat foarte mult, considerându-ne ca făcând parte din familia IKEA.  
- Ing. Gheorghe Bledea, director tehnic: Eu am lucrat din 1986, la secţia de Scaune Pliante a fostului CPL, secţie veche, care, după Război, a continuat  activitatea primei fabrici de lemn îndoit din Maramureş, înfiinţată pe la 1886. Din 1991, pe structura acestei secţii, aproape falimentare, s-a constituit SC PLIMOB SA, condusă de atunci de Vasile Godja. Un om care a   început munca de jos, de la vârsta de 16 ani, fără a abandona şcoala, ajungând apoi economist şi  în diverse funcţii de conducere. Dacă  Vasile Godja nu ar fi fost un om hotărât, energic şi sever în actul managerial, eu nu cred că Plimobul ar fi ajuns atât de departe. La ora actuală producem peste 2,5 milioane de scaune anual, în 18 sortimente diverse, din care, anual, avem 5 produse noi. Numărul matricol a ajuns în 20 de ani de la 356 la 3.800, o fluctuaţie aproape normală. Din păcate, nu mai există şcoli care să pregătească lucrători în industria lemnului. Mulţi dintre salariaţii noştri au învăţat meseria din mers, în fabricile noastre. Direct în producţie lucrează chiar oameni cu studii superioare. Avem şi vreo 20 de specialişti,  pe care  i-am păstrat în muncă şi după pensionare. Reprezentanţii Plimob au fost în călătorii de afaceri în Suedia,  SUA, Danemarca, Germania, Spania, Italia, China, Japonia, Singapore.
- Tehn. Ioan Călinici, şef secţie Prefabricate de la Cămara: Lucrez de aproape 37 de ani pe platforma fostului CPL, bună parte din ea  cumpărată de PLIMOB. Dl Godja m-a remarcat acum vreo 3 decenii, pe când lucram la Serviciul Aprovizionare al CPL. Am fost încântat acum 21 de ani  că m-a cooptat în nucleul de constituire a  acestei societăţi în care, sincer, nu credeam. Singura garanţie a fost Vasile Godja şi mă bucur că nu m-am înşelat. Răspund de aprovizionarea cu materia primă. Prelucrăm uneori peste 5 mii mc cherestea pe lună. În proporţie  de  20 procente, aducem prefabricate  şi din Ucraina, de dincolo de Tisa.
- Ec. Marian  Mladin şef de secţie coordonator la Plimob 1 şi 2:  Şi eu am început activitatea de jos, de la atinsul lemnului, în 1994 şi pot afirma că sunt un produs al Plimobului. Sunt mândru că această societate devenită ultramodernă se află în acest frumos oraş, Sighetu Marmaţiei. Lucruri mari se pot face şi aici, în localităţi mici, nu doar la Bucureşti. Asta am demonstrat cu ceva timp în urmă, în Spania, la un schimb de experienţă cu tineri antreprenori din UE. Pentru a vedea o fabrică modernă, nu trebuie să mergi în Germania! Poţi să o vezi la Sighet. Un grup de vizitatori din Italia au afirmat la plecare: "vă mulţumim că ne-aţi oferit cel mai frumos spectacol, această minunată simfonie a lemnului". Dacă azi pui un tânăr la munca de jos să-i explici că de acolo se începe, nu e de acord, nu are răbdare.
 
AUTOR; FLORENTIN NASUI
SURSA: GRAIUL.RO 

Share
Ultima actualizare Luni, 27 Februarie 2012 18:48
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact