logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


”In Romania toate lucrurile se „misca“ mult mai incet si te lovesti de fiecare „usita“ care iti iese in cale.” PDF Imprimare Email 4626 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 20 Decembrie 2011 19:04
A renunta la meleagurile romanesti pentru a lucra pentru straini este ceva obisnuit, insa a te decide ca si in strainatate poti sa faci ceva pentru semenii tai este ceva diferit, si putin sunt romanii care fac asta. Un exemplu pozitiv il reprezinta Ioan Godja. Haideti sa aflam mai multe despre el si despre ceea ce face pentru romanii aflati departe de granitele tarii noastre.
 
1. Cine este Ioan Godja si cu ce se ocupa?
I.G.· Sunt un roman stabilit in Austria din 1990, acum cu cetatenie austriaca si care pe langa serviciul fix la o firma din domeniul petrolier, ma ocup de organizarea activitatilor din cadrul asociatiei „Cercul Cultural Romano-Austriac „Unirea“ din orasul Wiener Neustadt, asociatie pe care o conduc din 2003, iar din acest an sunt foarte mandru ca am reusit impreuna cu o mana de oameni cu suflet din Romania si diaspora sa infiitam postul de Radio TV Unirea din Austria.
 
2. Care sunt cele mai mari realizari pe care le aveti pana in momentul de fata?
I.G. · In primul rand o familie bine inchegata, cu care ma mandresc, dupa care infiintarea asociatiei „Unirea“ si a postului de radio TV Unirea, un radio pentru toti romanii.
 
3. De ce ati plecat din Romania?
I.G. · Din dorinta de a incepe o viata noua, de a-mi dovedi mie in primul rand, ca pot sa razbesc oriunde voi pleca si de ce nu, de a ma realiza personal, profesional, atat eu cat si familia mea. Trebuie sa marturisesc totusi ca am plecat cu gandul ca ma voi intoarce dupa cativa ani in Romania, dupa ce am acumulat cativa ani de experienta pe un taram nou pentru mine, insa copiii mergand la scoala, sotia mea si cu mine realizandu-ne profesional, a devenit inevitabila necesitatea de a ramane aici in Austria. ·
 
4. De unde v-a venit ideea infiintarii unui post de radio pentru romanii din diaspora?
I.G. · Daca am ramas aici, atunci este normal sa prindem „radacini“ si totodata sa pastram legatura cu tara mama, cu limba romana, pe care o vorbim in familie incercand astfel sa transmit si copiilor mei dragostea de neam si tara si asa a ajuns fiica mea Delia Denise Godja, care este nascuta in Austria si are 14 ani sa cante chiar folclor din Romania, mai ales din Maramures. La infiintarea acestui post m-a sprijit si doamna Ionela Flood, presedinta Asociatiei „Romanca“ din Anglia, precum si domul Ioan Astalus, scriitor, sculptor, artist grafic din Tg. Mures, care sunt si vicepresedintii postului de radio UNIREA.
 
5. Care sunt programele/ rubricile pe care postul de radio le are pana in prezent?
I.G. · Suntem inca la inceput de drum, avem o echipa minunata cu care realizam diferite programe de muzica si divertisment cum ar fi:
„ Vocea emigrantului din Franta”, Realizatori: Edith Raluca si Emile Rares Onciu (Franta)
„Misterele minţii” – o emisiune despre puterea mentalului uman, Realizator Mihaela Ilascu (Romania)
„Cantecul basarabean” ,Realizator: Stela Botez (Rep. Moldova)
„Noaptea menestrelilor” (emisiune de muzica folk), Realizator : Nicolae Dobos (Romania)
„Vocea emigrantului roman din Belgia”, Realizator : Antonio Nyerjak (Belgia)
„Pe aripi de iubire” – emisiune cu muzica de dragoste, Realizator : Nicolae Dobos (Romania)
„Insomni adolescentine - o emisiune cu si despre adolescenta”, Realizator: Dana si Aurica Berci (Romania)
„Vocea emigrantului roman din Italia” , Realizator: Radu Rusch (Italia)
„Suflet pentru suflet” - emisiune muzicala, Realizator : Iulian Brat (Romania)
„Din fonoteca de aur a muzicii romanesti” , Realizator : Radu Rusch (Italia)
Stirile Radio Tv Unirea
Nu uita ca esti roman -colaj de muzica populara,
Rondul de dimineata -colaj de muzica folk,
Zori de zi -colaj de muzica usoara. Realizator : Radu Craus (Austria)
Credinţă, Biserică, Românism – emisiune religioasa In direct din lacasurile de cult ale romanilor din diaspora
„Povestiri cu tâlc”, Realizator : Mihaela Ilascu (Romania)
„Varietati duminicale” – emisiune cu de toate, Realizator: Carmen Mirela Avram si Radu Rusch (Italia) Realizator : Carmen Mirela Avram si Radu Rusch (Italia)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Cum intentionati sa dezvoltati pe viitor acest proiect?
I.G. · In primul rand intentionez sa diversificam temele de prezentare si acest lucru se poate realiza numai prin recrutarea de persoane competente si care pun suflet in ceea ce fac. Sunt deschis si pentru colaborarea cu alte radiouri din tara si din diaspora, formand astfel o punte de legatura intre toti romanii din lume. Nu in ultimul rand un proiect mai indepartat este realizarea de emisiuni TV.
 
7. Care este echipa redactionala cu care lucrati in acest moment?
I.G.· Domnul Nicolae Dobos (Romania), este redactor sef si este sufletul radioului, Paul Ananie (Romania), Stela Vidrascu (Spania), Mihaela Ilascu (Romania), Radu Rusch (Italia), Stela Botez (Rep. Moldova), Carmen Mirela Avram (Italia), Edith Raluca Onciu si Emile Rares Onciu (Franta), Dana Berci, Aurica Berci (Romania), Antonio Robert Nyerjak (Belgia), Ion-Marius Tatomir (Romania), redactorii radioului iar Radu Craus (Austria) si Cosmin Bucei (Romania) sunt coordonatorii technici. 
 
8. Daca ar exista persoane care ar fi interesate sa colaboreze cu dumneavoastra pe acest proiect, care ar fi conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca?
I.G.· In primul rand sa fie romani adevarati si lucreze din pasiune pentru obicectivele propuse de acest radio cum ar fi: - realizarea unui punct de comunicare al românilor din toate comunitățile din lume - păstrarea legăturii cu rădăcinile culturale și spirituale naționale românești; - proiectarea media a culturii și spiritului românesc în spațiul multicultural de pe mapamond - promovarea valorilor românești în lume In al doilea rand sa respecte conditiile contractuale.
 
9. Cum e sa traiesti ca si roman, in strainatate?
I.G.· Eu cred ca oriunde in aceasta lume poti sa traiesti ca un bun roman. La inceput este nevoie de o perioada de adaptare si de inchegarea unei comunitati de compatrioti, dupa care toate merg de la sine. Adevaratii romani sunt oameni harnici si prosperi, care se realizeaza oriunde vor pleca.
 
10. Care sunt principalele dificultati cu care v-ati confruntat pana in momentul de fata fiind strain, intr-o tara gazda?
I.G.· Eu nu ma mai simt strain, sunt in Austria de peste 20 de ani, Romania nu este departe, pot sa o vizitez oricand. La inceput este important este sa cunosti limba, sa ai o buna pregatire si de ce nu si putin noroc sa gasesti cat mai repede un loc de munca si bineinteles sa muncesti sa te afirmi. Toate celelalte isi continua mersul firesc si respectul oamenilor din tara unde emigrezi vine de la sine.
 
11. Care sunt diferentele intre cele doua tari: Romania si tara in care locuiti acum?
I.G.· Din punctul meu de vedere de acum 20 ani si de acum este ca in Romania toate lucrurile se „misca“ mult mai incet si te lovesti de fiecare „usita“ care iti iese in cale. Sistemul social si sanitar este diferit si asta ingreuneaza viata romanilor din Romania. Parerea mea este ca in Romania, trebuie sa se puna multe lucruri la punct, sa iesim in evidenta in lume prin: elevi si studenti eminenti, oameni de arta, muzicieni si asa mai departe. Sa ne facem cunoscuti in lume numai prin lucruri bune. De aceea cred ca Mass Media poate prelua un rol important in aceasta directie, prin prezentarea adevaratelor valori din viata sociala si culturala atat din Romania cat si din diaspora.
 
12. Ce mesaj doriti sa transmiteti romanilor din tara, acum cu ocazia sarbatorilor de iarna?
I.G,· Doresc din inima sa le transmit cele mai bune ganduri de pe meleagurile lui Mozart, Sarbatorile Craciunului sa le aduca numai bucurii si impliniri, iar in anul 2012 sa ajunga la prosperitatea visata. Un calduros “La multi ani” si sa ne auzim prin intermediul undelor RadioTV Unirea.
Va salut cu drag, Ioan Godja · www.radiotvunirea.com
 
decembrie 2011

Share
Ultima actualizare Miercuri, 21 Decembrie 2011 06:55
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact