logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Consulul general al României la Cernăuţi, despre românii din Transcarpatia PDF Imprimare Email 3412 Afişări
Scris de Sergiu Dan   
Vineri, 28 Octombrie 2011 06:38
Zeci de jurnalişti din România şi din ţările vecine au discutat, săptămâna trecută, la Cernăuţi, despre problemele cu care se confruntă etnicii români din ţări precum Ucraina, Serbia sau Republica Moldova, propunând soluţii şi idei de proiecte pentru comunităţile româneşti din afara ţării. Dezbaterile au avut loc în perioada 20-23 octombrie, în cadrul celui de-al treilea Congres Internaţional al Jurnaliştilor Români, organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Consulul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa, prezentă la eveniment, a declarat, în discursul susţinut în Sala Roşie a fostei reşedinţe a Mitropoliei Bucovinei, că şi-ar dori ca presa din România să se aplece mai mult asupra problemelor românilor din Ucraina. “Lucrez de 20 de ani în diplomaţie, dar trebuie să recunosc că, în ultimii doi ani, de când ocup acest post, mi-ar fi placut să fiu căutată mai mult de reprezentanţii presei. Aici, puteţi cunoaşte români care vă pot spune o adevarată istorie, români care vă vor interesa” – a afirmat doâmna consul.
Deşi destul de puţin, presa din România a abordat de-a lungul timpului problemele românilor din regiunile Cernăuţi şi Odesa, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre comunitatea românească din Maramureşul Istoric (Transcarpatia), care, coform ultimului recensământ din Ucraina, desfăşurat în 2001, este alcătuită din 32.152 de persoane, adică 2,6 % din populaţia regiunii. Am discutat despre românii din această zonă cu doamna consul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa, care ne-a mărturisit că este foarte ataşată de maramureşenii din dreapta Tisei.

Reporter: Doamna consul general, vă aflaţi de mai bine de doi ani la conducerea Consulatului României la Cernăuţi. Ce ne puteţi spune despre activitatea dumneavoastră în toată această perioadă, dar şi despre românii din Maramureşul Istoric (Transcarpatia), care trebuie să parcurgă o distanţă destul de mare pentru a veni la Consulatul de la Cernăuţi?

Tatiana Popa: Mi-am început activitatea în 2009, în calitate de consul general al României la Cernăuţi şi activitatea tehnică concretă, ca să zic aşa, m-a reţinut destul de mult în Cernăuţi, dar aceasta nu înseamnă că nu am dat curs invitaţiilor multiple pe care românii din Transcarpatia mi le-au adresat şi vă mărturisesc că de fiecare dată, emoţia simţită în Transcarpatia parcă este cu mult mai intensă decât ceea ce am întâlnit la Cernăuţi. Aş enumera printre activităţile care mi-au rămas înscrise în suflet şi în inimă deschiderea unei şcoli în localitatea Bouţu Mic, în care, copii de la trei-patru ani, îmbrăcaţi în costume maramureşene, cântau cântece româneşti, în cea mai frumoasă şi mai curată limbă – limba română. Am încercat în activitatea mea să acord în egală măsură atenţie şi comunităţii româneşti din Transcarpatia, chiar dacă ea numeric este mai mică decât cea din regiunea Cernăuţi, cunosc problemele cu care se confruntă etnicii noştri din această regiune, una din ele, cea mai dureroasă, fiind faptul că, pentru obţinerea vizei de România, ei trebuie să se deplaseze la Consulatul General al României de la Cernăuţi. Ceea ce vă pot spune este că, în mod constant, din anul 2006, autorităţile române, la toate întâlnirile pe care le-au avut cu reprezentanţii Ucrainei, au solicitat părţii ucrainene acordul pentru deschiderea unui consulat general al României în Transcarpatia sau a unui birou consular, tocmai din dorinţa noastră de a facilita acestor oameni obţinerea vizelor pentru România. În ceea ce mă priveşte, am încercat să soluţionez această problemă a comunităţii româneşti din Transcarpatia prin aceea că am încercat să acordăm vizele celor care vin din această regiune pe cât posibil în aceeaşi zi, tocmai pentru a nu-i mai obliga să vină la un interval de timp pentru ridicarea paşapoartelor, mă refer în special la persoanele mai în vârstă, pentru care acest drum, din Apşa, din Slatina până la Cernăuţi, este totuşi o greutate. Evident, discutăm de acordarea vizelor în condiţii depline de legalitate şi în care aceste persoane prezintă toate documentele necesare, în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru acordarea vizei. Sperăm ca această problemă să se deblocheze şi ca în viitoarele întâlniri pe care partea română le va avea cu partea ucraineană, să se soluţioneze şi această veche dorinţă a comunităţii româneşti din Transcarpatia, de înfiinţare a unui birou consular, fie la Teacevo (Teceu), fie la Slatina. Acest lucru ar uşura mult în viaţa acestor oameni.

Reporter: Ţinând cont de faptul că acest demers depinde şi de partea ucraineană, care a fost poziţia acesteia în timpul consultărilor, de ce durează atât de mult acest proces, cine refuză să dea acceptul pentru deschiderea unui birou consular în Transcarpatia?

Tatiana Popa: Nu am participat personal la consultări şi nu este vorba de o eventuală invocare a unui motiv, ci mai mult de o tragere de timp în a da un răspuns tranşant. Uneori, se invocă principiul reciprocităţii, al parităţii, iar partea română a fost întotdeauna deschisă în ceea ce priveşte posibilitatea deschiderii şi a altor misiuni diplomatice pe teritoriul României, dacă partea ucraineană va dori acest lucru. Această problematică se rezolvă de regulă în conformitate deplină cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice şi consulare. Repet, sper ca această problemă să se soluţioneze pe viitor. Am intrat şi într-o criză economică, ţările noastre se confruntă cu aceleaşi dificultăţi din punct de vedere economic şi s-ar putea ca şi criteriul economic să fi stat puţin la baza acestei temporizări a deciziei de înfiinţare a unui birou consular în Transcarpatia. Sperăm să se rezolve.

Reporter: La Forumul Românilor de Pretutindeni, desfăşurat cu câteva săptămâni în urmă la Bucureşti, deşi nu a fost prezent niciun reprezentant al Transcarpatiei, s-a discutat despre posibilitatea înfiinţării unui consulat itinerant la Slatina. Ce părere aveţi faţă de această alternativă?

Tatiana Popa: Convenţia privind relaţiile diplomatice şi consulare ne permite şi această variantă, de consulat itinerant. Partea română este deschisă pentru orice variantă care poate fi acceptată şi care ar putea să ne faciliteze soluţionarea acestei probleme. Există şi această posibilitate şi menţionez că, în ceea ce ne priveşte, am încercat ca în aceşti doi ani de zile să facilităm obţinerea vizelor, în sensul acordării în regim de urgenţă şi în condiţii de deplină legalitate a trata prioritar toată populaţia din Transcarpatia care ni se adresează pentru aceste servicii consulare, tocmai din dorinţa de a diminua efortul pe care ei îl fac venind la Cernăuţi, la această distanţă de câteva sute de kilometri, pentru a obţine viza românească.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre Comisia mixtă româno-ucraineană? Nu există informaţii privind reluarea discuţiilor.
Tatiana Popa: În discuţiile oficialilor români, la nivelul secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României cu omologul său ucrainean, precum şi la toate viitoarele întâlniri preconizate la nivelul Ministerelor de Externe, aceste probleme vor fi clarificate şi, fără îndoială, va fi analizat tot spectrul de probleme care vizează relaţiile bilaterale.

Reporter: Să revenim la comunitatea românească din Transcarpatia, regiune unde, în afară de etnicii români declaraţi şi recunoscuţi oficial, mai există câteva mii de români, care îşi spun volohi şi despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Ce ne puteţi spune despre aceşti oameni?
Tatiana Popa: Vă mărturisesc cu sinceritate că nu am vizitat comunitatea respectivă, dar mi-am dorit foarte mult să fac acest lucru. Cred, însă, că în viitorul apropiat, cu sprijinul domnului Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, voi face o vizită acolo, la Poroşcovo. De altfel, în discursul pe care l-a susţinut la Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români de la Cernăuţi, domnul Botoş a făcut o referire la această comunitate românească. Promit să merg să-i vizitez, pentru că sunt nişte probleme şi realităţi care trebuie cunoscute şi pe care mă bucur că presa din România le-a semnalat şi a atras atenţia asupra necesităţii ca autorităţile române să se îndrepte în a cunoaşte, în primul rând, şi în a încerca să soluţioneze şi problemele acestei comunităţi de volohi din zona Transcarpatiei.

Interviu realizat de Sergiu Dan pentru Agenţia de presă RADOR 
 

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact