logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: Interviu cu Johnny Bota (Bega Blues Band) PDF Imprimare Email 4568 Afişări
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 22 Octombrie 2011 11:16

Bega Blues Band revine in Sighetu Marmaţiei după superbul concert din 18 septembrie 2010, de data aceasta în cadrul primei ediţii a festivalului JAZZ RENDEZ-VOUS din 30 octombrie 2011. Cu această ocazie, liderul trupei, Johnny Bota, îşi va lansa la Sighet a treia sa carte, de data aceasta chiar la o editură sigheteană - Editura Valea Verde. Toate aceste evenimente au fost un bun prilej pentru a-l provoca pe Johnny Bota la un nou interviu (NR: Cititi AICI interviul de anul trecut). Lectură plăcută!

 

Dani Godja: Bună ziua! Ce mai faceţi, domnule Johnny Bota? Ce noutăţi ne puteţi spune despre Bega Blues Band, la un an de la primul interviu pentru Sighet Online?

Johnny Bota: Salut Dani! In aprilie, la Sala Dalles din Bucureşti, trupei Bega Blues Band i-a fost înmînat Premiul pentru cea mai buna formaţie a anului. De asemenea, CD-ul „Zboina Neagră”, lansat anul trecut, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun CD al anului, iar cartea autobiografică a lui Bela Kamocsa, „Blues de Timişoara”, redactată de Tinu Pârvulescu, a fost nominalizată, la rîndul ei, la catregoria Cea mai bună carte de jazz a anului.

În decembrie 2010 am fost invitaţi de către Institutul Cultural Român din Londra, iar în septembrie 2011, de către ICR din Cehia, pentru un turneu în 3 oraşe: Brno, Ostrava şi Kromeriz, precedat de concerte susţinute în Ulm şi Augsburg (Germania), în cadrul unei ample acţiuni culturale care vizează ţările riverane la Dunăre. Am mai apărut la Jimbo Blues, la Valjevo (în Serbia), la Festivalul Internaţional Blues Pentru Timişoara şi la concerte în Piaţa Unirii din Timişoara, sub egida „Timişoara, Mica Vienă”. La TVR1, am apărut la emisiunea „Unora le place” şi, de asemenea, la televiziunile locale. 

 

Dani Godja: În cei 30 de ani de carieră  abia acum un an aţi cântat pentru prima oară în Sighetu Marmaţiei. Ştiu că iniţial aţi avut unele emoţii, neştiind la ce să vă aşteptaţi. Ce impresii v-a lăsat publicul sighetean?

Johnny Bota: Emoţiile provin din faptul că mama mea s-a născut în apropiere de Sighet, în Rona de Jos, unde mai am rude. Abia aştep sa revin şi să le vizitez, în tihnă. Publicul maramureşan e cald şi se poate genera un feed-back optim de comunicaţie cu artiştii de blues şi de jazz.

 

Dani Godja: Mama dumneavoastră s-a născut la Rona de Jos. Cum a ajuns dânsa în Timişoara şi cum aţi ajuns dumneavoastră în Sighet?

 Johnny Bota: Mama a plecat, împreună cu cinci dintre cei şase fraţi ai ei şi cu bunica, din Rona de Jos, cînd era copil. O duceau foarte greu fiindcă bunica mea rămăsese văduvă şi nu aveau nici de unele. S-au mutat la Vetiş, lîngă Satu Mare. Cînd s-a măritat cu tatăl meu, care era moţ din Scărişoara, au plecat împreună la Timişoara. Eu am fost invitat la Sighet împreună cu Bega Blues Band, anul trecut. Şi sper să mai venim, în viitor.

 

Johnny Bota - Bega Blues Band la Sighet - 18.09.2010 (Foto: Dani Godja)

Dani Godja: Nu sunteţi singurul membru BBB cu rădăcini în Maramureşul Voievodal, tatăl chitaristului Alex Man provenind din Şieu, iar pianistul Tony Kuhn s-a născut în Slatina (Ucraina). În ce măsură vă simţiţi „de-ai locului” şi de ce a durat atât de mult până să ajungeţi pe aceste meleaguri?

Johnny Bota:  Da, ştiu de tatăl lui Alex Man. Toni Kühn s-a născut în fosta URSS, dar nu chiar în Slatina. Sufletul meu vibrează la tot ceea ce ţine de arealul maramureşan. Am fost în Maramureş doar de două ori: acum un an şi…cînd eram copil, împreună cu mama şi cu sora mea. Păstrez amintiri extraordinare, legate de locurile acelea.

 

Dani Godja: Pe 30 octombrie reveniţi cu Bega Blues Band pentru prima ediţie a festivalului sighetean JAZZ RENDEZ-VOUS,  ce va însemna şi lansarea celei de a treia cărţi a dumneavoastră. Cum se numeşte, despre ce e vorba în acest volum şi cui i se adresează?

Johnny Bota: Este vorba despre „Breviar de istorie a jazzului”, prima carte în limba română, de un autor român. Fiind profesor la Facultatea de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky” din Timişoara, am dorit, iniţial, să fac un curs de istorie a jazzului în limba română, pentru studenţi. Ideea a expandat la forma unei cărţi pe care, cu aportul substanţial al lui Ioan Mariş şi al editurii Valea Verde din Sighet, o vom lansa în curînd.

 

Dani Godja:  De ce aţi ales o editură din Sighet pentru a vă lansa această carte?

Johnny Bota: Anul trecut, fiind la Sighet, l-am cunoscut pe dl.Ioan Mariş, care mi-a arătat nişte cărţi publicate la editura Valea Verde, în condiţii grafice deosebit de bune. Am convenit să public la ei cartea, încredinţat fiind că vom face treabă bună împreună.

 

Dani Godja: Cum aţi defini muzica ce o cântaţi şi cărui public vă adresaţi?

Johnny Bota:  Eu cînt mai multe feluri de muzică: simfonică (sînt violonist în orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara), blues ( cu Bega Blues Band), jazz (cu mai multe formule), tangou (cu un grup care se numeşte Nuevo Tangou Quintet, din care face parte şi fiul meu, Saşa Bota)…Cineva spunea că există doar doupă feluri de muzică: bună şi proastă. Eu sper că ceea ce fac eu este muzică bună.

 

Dani Godja: Ce iubiţi şi ce detestaţi cel mai mult în România?

Johnny Bota: Iubesc ţara, limba şi oamenii (cînd sînt oameni). Nu pot detesta ceva, dar îmi displace prostia agresivă (cea pasivă, nu e aşa de deranjantă).

 

Dani Godja: Care sunt muzicienii care v-au influenţat cel mai mult cariera şi direcţia muzicală ce o abordaţi în prezent?

Johnny Bota: Toţi muziceinii cu care am colaborat, la un nivel sau altul, m-au influenţat. Altfel, colaborarea artistică nu are sens. Direcţia prezentă este orientată ceva mai mult spre jazz decît formula anterioară Bega Blues Band, dar mă preocupă, în continuare, appealul la public. Nu doresc să fac o muzică puţin accesibilă.

 

 

Dani Godja: Recent a trecut in nefiinţă Johnny Răducanu. Ce a însemnat pentru dumneavoastră şi pentru jazz-ul din România acest nume?

Johnny Bota:  Nimeni nu poate „trece în nefiinţă”- nu este o expresie potrivită! Johnny Răducanu a fost un prieten sincer al timişorenilor. Acum vreo 25 de ani, cu Cvartetul Eugen Gondi, din care făceam parte, am fost trupa favorită de acompaniament a lui J.R. Împreună cu el, am susţinut o sumedenie de concerte la Bucureşti, la festivalul de Jazz de la Costineşti, la Timişoara, şi am imprimat discul „Jazz made in Romania”. De aproape fiecare dată cînd mergeam la Bucureşti, îl vizitam pe J.R. la el acasă, în apartamentul de pe Bd. Manta. Ultima oară l-am văzut, împrună cu Toni Kühn la spitalul Carol Davila. Ştia că mai are puţin de trăit şi s-a bucurat foarte mult să aibă alături, măcar căteva minute, pe doi dintre prietenii săi adevăraţi. El va rămîne cu noi atăt timp cît ni-l vom aminti.

 

Dani Godja: Care sunt cărţile care v-au marcat tinereţea şi v-au format ca om? Dar cele pe care le preferaţi în prezent?

Johnny Bota: Poveştile: fraţii Grimm, Ion Creangă, Ispirescu, Slavici…mai apoi, Jules Verne, povestirile SF, marii autori ruşi, Dostoievski, Tolstoi…şi o mulţime dintre autorii publicaţi în colecţia Globus. Cel mai mult îmi place, şi acum,  Jocul cu mărgelele de sticlă” a lui Hermann Hesse.

Dani Godja: Care este ultima carte citită care v-a impresionat şi aţi dori să ne-o recomandaţi?

Johnny Bota:  „Măiestrie fără efort” a lui Kenny Werner. Este atît pentru cei care se îndeletnicesc cu muzica, cît şi pentru cei care îşi caută rostul în lume prin expresia artistică. Prieteni de-ai mei, timişoreni, au tradus-o în limba română, în condiţii bune.

 

Dani Godja: La ce vă aşteptaţi de această dată din partea publicului sighetean şi ce surprize le pregătiţi pentru 30 octombrie 2011?

Johnny Bota:  Nu îmi propun niciodată treaba asta: să mă aştept la ceva anume. Las ca lucrurile să se petreacă de la sine. Atunci bucuria e mai mare, iar dacă nu va fi bucurie, nu va fi nici întristare. Iar dacă mă întrebi de surprize, aşa trebuie să rămînă, altfel nu ar mai fi surprize!

 

Dani Godja: Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă aşteptăm cu drag să ne încântaţi urechile. În final, ultimele rânduri vă aparţin....

 Johnny Bota: Aştept, şi eu, să ne revedem. Spre să-l pot aduce şi pe fiul meu, Saşa, care este un artist foarte bun. Şi el vrea să vadă locul unde s-a născut mama mea şi oamenii din Maramureş.

 

AUTOR: Dani Godja

octombrie 2011

www.sighet-online.ro 

 


Share
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:27
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact