logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu cavalerii medievali "Tiszafia" PDF Imprimare Email 3766 Afişări
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 07 Septembrie 2011 12:06

 

Am aflat cateva lucruri interesante despre echipa de luptatori medievali din Ungaria,
“Tiszafia”, prezenta la Festivalul nostru acum cateva zile. Partener de dialog mi-a fost domnul Ioan Andrei Hegedus, un sighetean care traieste in Ungaria de mai bine de douazeci de ani. Dumnealui a fost cel care a prezentat luptatorii si actiunile lor in limba romana.
Grupul “Tiszafia”, adica “Fiul Tisei” este infiintat de domnul Peter Taborosi  in orasul Törökszentmiklós, oras aproape de raul Tisa.

1. Horia Picu: Sa ne spuneti cateva cuvinte despre localitatea dvs.Törökszentmiklós.

    Ioan Andrei Hegedus: . Orasul Törökszentmiklós se afla in partea de centru-est a  Ungariei, nu departe de orasul Szolnok. Are in jur de 20.000 de locuitori, si a devenit oras din 1848. S-au gasit urme de asezaminte din epoca de bronz. Si celtii au trait aici. Ne mandrim cu castelul familiei Almassy si  calea ferata care functioneaza din 1857. In zilele noastre suntem vestiti pentru herghelia de cai pur sange englez. Ca si la dumneavoastra, si la noi traiesc oameni minunati, doritori de bine si frumos.

2.H.P.: Cati membri are grupul dvs de lupatatori?

   I.A.H.: .  Grupul nostru exista din 2004 si acum are un numar in jur de 20 de membri, printre care sunt si tineri care au aderat grupului de arcasi,dar, ei nu sunt inca luptatori.

3. H.P.: Selectia la intrarea in grup e foarte dura? Ma refer la varsta, calitati fizice.
   
    I.A.H.: Selectia nu este dura, deoarece se adera la grupul de arcasi din frageda copilarie, oricine vrea, iar la aderarea la grupul de razboinici si luptatori este nevoie de staruinta.

4.H.P.: Sunteti arcasi foarte buni. E un sport practicat pe scara larga in Ungaria?

   I.A.H.: Sportul cu arcul este practicat in masa in Ungaria, din frageda copilarie si din ce in ce mai des si in mai multe orase, cu concursuri foarte serioase si spectaculoase.

5.H.P.: Spuneti-ne cateva cuvinte despre programul dvs. de antrenament. Cate ore pe zi, de cate ori pe saptamana.

   I.A.H.: Grupul si echipa noastra de luptatori incearca sa reproduca fidel istoria din perioada sec. X-XIV, cand cumanii si pecenegii se stabileau pe teritoriul Panoniei, si de asemenea imbracamintea si armamentul de atunci. Bineinteles ca este nevoie de antrenament pentru a te putea razboi in aceste armuri si cu aceste arme, de aceea ne antrenam 6 ore, de doua ori cate trei ore pe saptamana, plus intretinerea imbracamintei.

6.H.P.: . In viata reala ce meserii au luptatorii, in general?

   I.A.H.: Razboinicii si luptatorii nostri au diferite meserii, de la munca fizica pana la munca de birou, inclusiv tineri studenti.

7.H.P.: In ce tari, in afara de Romania, ati mai dat spectacole?

   I.A.H.: Am fost invitati in mai multe tari pentru spectacole de acest gen si turniruri cavaleresti, de exemplu in Slovacia, Cehia, Polonia, Ucraina, Letonia, Estonia, Rusia, Moldova si Romania.

8.H.P.: .Presupun ca daca in Sighet demonstratia oferita ar fi avut loc pe un teren mai mare, de exemplu un camp, am fi avut ocazia sa vedem si demonstratii calare? Sau transportul cailor e prea dificil peste granita?

    I.A.H.: Acum nu dispunem de cai, deci nu  facem demonstratii calare.

9.H.P.: Luptele sunt regizate in cele mai mici amanunte? Adica stiti intotdeauna unde sa loviti si care dintre luptatori trebuie sa “moara”?

   I.A.H.: Fiecare razboinic si luptator invata metode de lupta de baza, pe care trebuie sa le cunoasca, dar nu este regizata lupta in sine, dupa cum s-a putut vedea si in cadrul festivalului sighetean “Aeternus Maramorosiensis”. Lupta este dreapta si merge pana ce se preda unul dintre razboinici. S-a vazut prea bine ca  nu crutam armamentul si nici imbracamintea. In timpul luptelor  se mai intimpla mici incidente. La arcasi sunt anumite exercitii care necesita o anumita regizare pentru spectaculozitate.

10.H.P.: In afara de grupul dvs. de luptatori, exista in Ungaria si alte asemenea grupuri care reinvie traditia cavalerilor din Evul Mediu?

     I.A.H..: Sunt in jur de 50-60 de grupuri , impartite pe secole, incepand din antichitate, care readuc in atentia publicului luptele cavaleresti. Numarul membrilor difera de la o grupare la alta. Asa cum v-am spus deja, “Tiszafia” are acum 20 de luptatori.

11.H.P.: Ati fost pana acum solicitati sa jucati in filme? Daca ati facut asa ceva, ne puteti spune in care, pentru a va putea urmari demonstratiile si in acele conditii?

      I.H.P: Deocamdata nu am fost solicitati, avem filmulete documentare si de reclama pe un site bine cunoscut ( youtube).

12.H.P.: Veti reveni la noi? Un mesaj pentru sigheteni, pentru vizitatorii site-ului www. sighet-online.ro ?

     I.A.H.: Dorim sa revenim, daca vom fi invitati. Si neaparat vrem sa revenim si la Campulung la Tisa unde am avut o demonstratie de lupta pe terenul de sport. Mesajul nostru pentru sigheteni este sa nu uite sa-si pastreze traditiile, sa pretuiasca obiceiurile si sa mai organizeze festivaluri de acest gen. Va multmim foarte mult pentru ospitalitate si invitatie! La revedere!

 

 


Share
Ultima actualizare Miercuri, 07 Septembrie 2011 14:21
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact