logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Spune-mi ce spatiu cauti, ca sa-ti spun ce chirie sa alegi ! PDF Imprimare Email 5403 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 08 August 2011 11:12
Ultimii 3 ani au adus schimbari majore in piata imobiliara sigheteana, dar si in cea de la nivel national. Ca orice domeniu de activitate si domeniul imobiliar este influentat de anumiti factori care duc la dezvoltare sau regres, la cresteri sau diminuari de preturi ale imobilelor, terenurilor sau chiriilor.
 
Sighetu-Marmatiei a devenit un oras in care chiriile nu se mai pliaza pe buzunarul celor care doresc sa-si deschida o mica afacere, ci ele respecta un trend crescator identificat cu usurinta si in marile orase ale tarii unde economia este la un nivel mult mai ridicat decat cea de la noi. Pentru a ne forma o imagine mult mai acurata asupra a ceea ce se intampla pe piata imobiliara din Sighet, am ales sa discutam cu directorul unei agentii imobiliare, Vasile Hodor.
 
Diana Apopi: Care credeti ca este motivul pentru care proprietarii de magazine/locatii cunoscute si cu vechime in Sighet (fosta frizerie, o parte din magazinele din zona centrala, cu istoric de cativa ani buni pe piata sigheteana) au ales sa dea spatiile in chirie?
Vasile Hodor: Perioada de declin economic 2008-2011 ( prezent), i-a facut pe multi investitori sa-si regandeasca afacerile, iar cei care au considerat ca profitul este aproape egal cu valoarea unei chirii au decis sa-si inchida afacerea si sa dea spatiul in chirie.
 
 
Diana Apopi: Ce puteti spune despre piata chiriilor in Sighet in momentul de fata? Exista, procentual mai multe spatii libere si disponibile pentru inchiriat in aceasta perioada fata de aceeasi perioada a anului trecut?
Vasile Hodor: Si piata chiriilor a avut de suferit intr-o masura mai mare sau mai mica. In momentul de fata in raport cu anul trecut se gasesc mai multe spatii disponibile care pot fi inchiriate la preturi rezonabile, dar din pacate doritori de a deschide o afacere sunt mai putini fata de anul anterior.
 
Diana Apopi: Exista diferente sau fluctuatii in privinta numarului de inchirieri pe anotimpuri?
Vasile Hodor: Da, daca ne referim la chiriile pentru locuinte. Aici, perioada cea mai buna este la sfarsitul verii si inceputul toamnei (15.08-15.09) tinand cont de elevii si studentii care vin din mediul rural la studii in Sighet. Daca ne referim la chiriile pentru birouri, magazine sau hale de productie, aici putem vorbi de perioada “calda” a anului: martie-octombrie cu precadere. Cu o pondere mai mica, insa sunt cerinte pentru chirie si in celelalte luni ale anului.
 
Diana Apopi: Care sunt preturile estimative pentru chiria unui magazin, unui apartament si unui birou in Sighet, in momentul de fata?
Vasile Hodor: Un apartament complet utilat la doua sau trei camere se inchiriaza cu 100-150 euro/luna. In ce privesc spatiile pentru birouri, pretul se incadreaza intre 150-300 euro in functie de zona si suprafata, iar daca vorbim de spatiile pentru magazine, chiria se incadreaza intre 3-10 euro/m2, la fel in functie de zona si suprafata. 
 
Diana Apopi: Cine mai inchiriaza in ziua de astazi? E vorba mai mult de persoane care vor sa-si extinda o afacere si care deja exista pe piata, persoane nou venite si dornice sa-si deschida un magazin sau persoane care au lucrat in strainatate si care doresc sa si incepa o mica afacere in oras?
Vasile Hodor: Spatii de locuit (apartamente) se inchiriaza frecvent, deoarece exista un flux de persoane care vin din rural la oras fie elevi si studenti pentru studii, fie persoane in cautarea unui loc de munca care necesita apoi si o locuinta cu chirie. In ce priveste spatiile pentru birouri sau magazine, in ultimii ani nu au fost cerinte mari. Sunt totusi persoane care au curajul de a dezvolta mici afaceri in oras si necesita spatii pentru birouri mai mici pentru ca si pretul este mai mic.
 
Diana Apopi: Fata de alte orase, credeti ca se justifica pretul chiriior din Sighet? (stiu de exemplu ca unele chirii de la noi se apropie cu cele din Cluj, cu toate ca vanzarea de exemplu, nu este atat de mare in orasul nostru fata de alte orase)
Vasile Hodor: E destul de greu de facut o comparatie cu orase de nivelul Clujului, acesta fiind un centru polarizator al Transilvaniei, in timp ce Sighetul este doar “un oras de provincie”. In orasele mari in ultimii ani s-a construit foarte mult; sunt locuinte si spatii noi care pot fi inchiriate sau cumparate in timp ce in orasele de tipul Sighetului, lucrurile au ramas cam la fel. Totusi chiriile sunt destul de ridicate in Sighet poate nu chiar la nivelul Clujului, dar aproape la nivelul orasului Baia Mare. Trendul pentru viitorul apropiat este oricum de stagnare a preturilor la chirii sau chiar de scadere cu 5-10%. 
 
Diana Apopi: Va multumim !
 
Important de retinut este faptul ca, atunci cand cautati o chirie este bine sa tineti cont de factori precum: perioada anului (pentru locuinte, preturile sunt mai bune pe timp de toamna, iar pentru birouri sau magazine, primavara si vara sunt anotimpurile propice), zona (central sau periferic), tipul de contract (de obicei se ofera reduceri de pret pentru contracte mai indelungate), dar conteaza sa va orientati si dupa trend. Asadar, daca vreti sa inchiriati ceva, poate ar fi bine sa mai asteptati cel putin o luna: pretul stagneaza sau chiar va scadea cu 5-10% !
 
Reporter: Diana Mariana Apopi
 
Intervievat: Vasile Hodor, director agentie imobiliara Sighetu Marmatiei

Share
Ultima actualizare Luni, 08 August 2011 11:36
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact