logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Reformarea statului sau in traducere libera Alexandru Ioan Cuza, domnitorul vs Voievodul zilelor noastre PDF Imprimare Email 2823 Afişări
Scris de pseudo. Antonescu   
Luni, 13 Iunie 2011 10:08
Intotdeauna am pornit de la premise ca actualii guvernanti, unii din ei cu lipsuri grave in pregatirea profesionala, altii o adunatura de impostori guralivi, poate ar vrea sa construiasca ceva, nu stiu si nu pot sa-i inteleg. De la ~reformele ~ in sanatate, care nu au condus la nimic bun, dimpotriva, numarul deceselor crescand simtitor, la cea in invatamant unde tinerii ~studiosi~ , de abia stiu sa scrie si sa citeasca, la prabusirea sistemului de pensii si inlocuirea cu un nou sistem criticabil in mare masura, aducerea la stadiul de conserva a MAI cu al sau lider ~aducator~ de ~civilizatie~, ~intelepciune~ si ~progres~ deocamdata numai disponibilizari cu miile, la marele conducator de osti si el odata disponibilizat, Gabita Oprea, dupa cum il numea cineva odata, parca, seful mafiei lui Nastase si ajungem la incoerentul ministru al finantelor, care nu are limbaj de finantist, cu niciun fel de legatura cu finantele tarii eventual cu executarea in tocmai a sarcinilor de partid, noua ~reforma~ a statului propusa poate fi asemanata la o alta scara si timpuri, fara doar si poate cu cea a lui Cuza. Sa nu uitam ca tara este mai mare si ca alaturi de ciobanasii moldoveni si cei munteni, apar cei ungureni, cu ifosele lor de autodeterminare, autoguvernare, autonomie si cate si mai cate.

 Apropo de ungureni, singura lor performanta, dupa 21 de ani aflati la guvernare este saracirea populatiei din Harghita si Covasna, batjocorirea propriilor etnici. In schimb au tuns padurile pana cand zona a ajuns un taram selenar. Si Sahara are oaze de verdeata mai mari decat ~autonoma zona culturala~ Covasna si Harghita. Ce au zis hotomanii ciobanasi ungureni: Sa-i tinem in saracie pe conationalii nostri, dand vina pe romani chipurile nu ne dau autonomie teritoriala ca sa ne dezvoltam. Mai ciobaneilor !!! Dar sa vedem ce se intampla acum in Romania, tara a tuturor posibilitatilor care va accede in Schengen, la pastele cailor, probabil la sfarsitul anului 2012. S-a nascut un nou Cuza? Pentru a da un raspuns, trebuie sa ne indepartam de imaginea legendara, mitica, a lui Cuza cu frumoasa sa amanta si sa vedem dincolo de marile sale izbanzi si gravele erori pe care le-a savarsit voit si mai ales datorita camarilei de care s-a inconjurat. Perioada de conducere a statului cu un guvern impus de domnitor (respectiv in actualitate Boc 1,2,3,4), impuse de voievodul actual, se inscrie in categoria imparatilor romani, adica o forma de guvernare autocrata fara sa ajunga la dimensiunile reale ale unei dictaturi.

Pentru sustinerea reformelor, noul stat roman al lui Cuza, ca si acum Romania noului voievod, avea nevoie de resurse financiare, iar banii nu puteau veni decat din ridicarea si razbirea bazei de impozitare, adica noi impozite care au lovit taranii, micii meseriasi, negustorii, comerciantii etc. Masurile fiscale, mai mult sau mai putin chibzuite, au fost speculate pro si contra, de politicienii si guvernantii vremii atat liberali cat si conservatori, ei de fapt l-au ales pe frumosul Cuza si tot ei s-au decis sa-l rastoarne de la domnie, in momentul cand s-a indepartat de la misiunea sa vremelnica. Camarila domnitorului avea in prim plan asa cum spuneam anterior pe frumoasa lui amanta Maria Obrenovici.

 

Fereasca Dumnezeu de vreo comparatie. Coruptia atunci, ca si acum devine generalizata si atunci, dar numai atunci dirijata de camarila domneasca, inclusiv personal de domnitor, care incredinteaza fara licitatie, prin decret, contracte, lucrari, unor persoane si companii din anturajul camarilii. Exista, de altfel o declaratie a domnitorului prin care recunoaste greseala de a fi favorizata coruptia si de a nu se dovedi intransigent cu cei corupti. Toate acestea, viata aventuroasa a domnitorului si a omului sau de incredere, Mihail Kogalniceanu (in arhivele din Iasi s-a descoperit carnetul cu intalnirile amoroase ale celui din urma care continea numele multor femei), au facut ca la 11 februarie 1866, Cuza sa fie detronat de asa-zisa monstruoasa coalitie-de fapt cunoscuti oameni politici, mari caractere, buni romani si conducatori valorosi. Barbu Catargiu, liderul conservatorilor afirma cu valabilitate mai mult decat oricand si astazi:

 

~ Sa incetam dar a huli bogatii si mai ales a tangui, cu un cuvant si fara cuvant clasele de jos ale societatii. Cu aceasta nu facem decat a le descuraja si a le invinovati.~

 

Este foarte adevarat, in cei 20 de ani de democratie autentica, guvernantii contemporani, succedandu-se din 4 in 4 ani, au insuflat lenea, au promovat incompetenta, cel mai mare flagel romanesc in prezent, ajungand Romania in fundatura in care ne aflam azi. Ca sa putem iesi din marasmul economic actual avem nevoie de adevarate reforme, de relansare economica, iar cultura sa fie pivotul cultural, lichidarea birocratiei si coruptiei, a avea un stat antreprenorial, care sa sprijine munca in general si nu doar sa taxeze si sa impoziteze tot ce misca in tara asta, raul, ramul si asta pentru ca noua camarila de la cele doua palate sa traiasca bine si nu poporul care a scris cu voie sau fara de voie istoria trista a neamului. Reforma statului a reinceput? De cate ori vine in fruntea tarii un nou individ, o luam de la inceput. Ne organizam si reorganizam statul de peste 2000 de ani, de aceea si traim asa bine.

 

Poate acum la inceput de veac 21 sa incheiem reformele, made in UE, NATO, FMI si care or mai fi. Dupa romani care au incercat sa ne adune prin munti, goti, huni, gepizi, avari, slavi, otmani, habsburgi, francezi, germane, rusi a venit si randul atat de mult asteptatilor americani sa ne faca un pic de ordine. Oare vor reusi? Ce ne va aduce schimbarea arhitecturii interne administrative a statului? Sunt pesimist, cred ca mai multa dezordine, dar hai s-o facem si pe asta !

 

Tare mi-este frica ca americanii isi vor lua catrafusele si vor pleca infranti de mentalitatile si comportamentul nostru, de lenea, de nepasarea si lipsa de patriotism.

 

Sa dea Dumnezeu ca noul Cuza, cu bunele si relele sale sa fundamenteze pe baze solide, noile structuri ale statului (desi cred ca se pripeste). Poate generatiile urmatoare sa scape de corvoada experientelor.

 

Cat o sa mai cantam ~Desteapta-te romane~?

 

pseudo. Antonescu


Share
Ultima actualizare Luni, 13 Iunie 2011 12:29
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact