logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Border Riders MC - un club moto infiintat la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email 4210 Afişări
Scris de Adi Oros   
Luni, 28 Februarie 2011 22:28

Unii se uita dupa ei pe strada cu ura, deranjati de sunetul ca de avion al motoarelor. Altii se opresc in loc si ii privesc cu admiratie cum trec unul dupa altul, pe caii lor putere, ei ''calareti'' moderni. In costumele lor, de obicei inchise la culoare, cu casca cu vizor fumuriu pe cap, casca din care banuiesti ca te privesc doi ochi, in timp ce tu te simti neputincios ca nu vezi nimic. Costume de protectie, manusi facute sa atraga ochiul, bocanci grei sau cizme, rezistente la toate intemperiile intalnite in cale!

Cei dintai ar vrea sa le interzica acestor ''calareti'' accesul pe dumuri pentru ca sunt deranjati de sunetul motorului, uneori de viteza prea mare, sau doar din simplul fapt ca nu le place asa ceva. Cei din urma, cei care privesc cu jind, ar vrea sa fie macar pentru o clipa acolo pe motor, sa aiba drum deschis in fata si nimic care sa-i opreasca. Sa poate calatori ore in sir, sa simta ca sunt liberi, ca fac ceea ce poftesc ei! Si aceasta calatorie sa nu se opreasca decat atunci cand......se termina visul.

Acest lucru a fost transformat dintr-un mijloc de locomotie util omului, intr-o arta, intr-un hobby, intr-o pasiune, intr-un mod de viata. Aceasta pasiune costisitoare si uneori cerandu-si birul in vieti omenesti ii face pe multi sa intre in aceasta lume a ''calaretilor'' moderni.

Dintr-o asemenea pasiune, in iarna anului trecut, mai precis in decembrie 2010, la Sighet s-a nascut un club de motociclisti numit ''Border Riders MC''. Denumirea provine de la faptul ca orasul nostru se afla la granita si de la faptul ca putem privi metaforic motociclistii de azi ca fiind niste ''calareti'' ai lumii moderne.

In urma unei corespondente prin e-mail, am obtinut cateva informatii despre acest nou club de motociclism.

Reporter: Cand a luat nastere Border Riders?

Border Riders: Clubul Borders Riders a fost infiintat in luna decembrie 2010.


Reporter: Cum a luat nastere, din initiativa cui?

Border Riders: Din dorinta si initiativa membrilor fondatori , a presedintelui Marius Dascalu si a vicepresedintilor Mehes Norbert, Pop Elisav si Adrian Barlea.


Reporter: De ce s-a nascut Border Riders?

Border Riders: Clubul Border Riders a luat nastere din dorinta de a promova pe plan social si educational motociclismul de tura lunga, interesele generale ale conducatorilor de motociclete ca participanti in trafic, codurile etice referitoare la conducatorii de motociclete, coduri aparute si dezvoltate de-alungul timpului si care au devenit o traditie in randul motociclistilor, favorizind astfel crearea de noi legaturi sociale, sustinerea mersului in siguranta pe autovehiculele cu doua roti ce necesita echipamente de protectie speciale prevazute de lege pentru a fi conduse pe drumurile publice, psihologiei individuale care sa reprezinte respect pentru intregul cod al onoarei, prin construirea unui comportament bazat pe respect de sine si de semeni, altruism, spirit de dreptate, rabdare, sensibilitate precum si promovarea si organizarea de sporturi pe motociclete, de intruniri de socializare si schimburi de experienta.


Reporter: Aveti un lider?

Border Riders: Nu poate fi vorba de un lider. E un club infiintat de 4 prieteni care iau decizii impreuna.


Reporter: E doar pentru barbati clubul sau si femeile au acces?

Border Riders: Nu facem discriminari sexule sau de oricare alta natura.E un club destinat oricui, barbat sau femeie iubitor de motocilism si care imparte aceleasi valori si idei cu noi.



Reporter: E doar pentru sigheteni sau aveti membri si din alte localitati?

Border Riders: Membrii clubului sunt sigheteni. Am dori sa fie un club pentru cei din Maramuresul istoric de pe granita tarii.


Reporter: Ce face Border Riders de obicei? Unde se intalnesc membrii, ce fac cand se intalnesc?

Border Riders: In timpul lunilor de primavara, vara si toamna facem ture cu motocicletele prin toate locurile minunate ale tarii. Iar in timpul iernii ne ocupam de partea tehnica, pregatind motoarele pentru sezonul urmator si ne intalnim in diferite locatii pentru a face planuri pentru ture prin tara, intruniri moto, sedinte cu alte cluburi.


Reporter: Care e comportamentul vostru cand sunteti pe motor si circulati prin oras?

Border Riders: Avem un comportament responsabil deoarece stim ca soferii nu ne respecta si se pot intampla diferite accidente.Nu mergem cu viteza, oprim la toate trecerile de pietoni si acordam prioritate,respectam legile de circulatie, nu facem depasiri periculoase. Circulam cu prudenta fara a-i deranja pe ceilalti participanti in trafic.


Reporter: Ati avut plangeri cum ca ati tulbura linistea publica?

Border Riders: Nu nicodata nu s-a intamplat.


Reporter: Ati fost opriti de politie pana acum? Fara motiv?

Border Riders: Am fost opriti pentru verificari de rutina pe care le face politia rutiera, insa niciodata pentru ca am fi incalcat legea.


Reporter: La ce evenimente a participat clubul pana acum?

Border Riders: Am participat la multe intruniri moto.In Cluj, in Carei, in Baia Mare, in Satu-mare.Ne putem lauda si cu cateva premii castigate la intrunirea din anul 2010 din August la carei unde am luat 2 premii: premiul I si diploma pentru cel mai tare sunet de motocicleta cu un kawasaky ninga de Batin Louis si premiul I si diploma la aruncarea cu toporul unde a participat toata echipa.


Reporter: Vara iesiti des cu motoarele in afara orasului?

Border Riders: Da, de cum incepe sa se incalzeasca vremea si pana toamana tarziu facem iesiri in afara orasului pe drumuri lungi in fiecare weekend.


Reporter: Care a fost cea mai lunga distanta parcursa de voi?

Border Riders: Cea mai lunga distanta parcursa pana acum a fost strabatuta de vicepresedintele Mehes Norbert, aproximativ 1600 de kilometric pana la mare si inapoi.


Reporter: E costisitoare o asemenea pasiune?

Border Riders: Si da si nu.


Reporter: Pentru unul care vrea sa isi cumpere un motor, neavand nici un fel de cunostinte despre motoare, ce i-ati recomanda sa faca?

Border Riders: In primul rand i-am recomanda sa invete foarte bine inainte sa mearga cu motorul, apoi deoarece inca mai are multe de invatat, dupa ce isi ia permisul in mana ii recomandam un motor intre 125 -500 cm³ maxim ,usor manevrabila pe care sa invete sa stapaneasca cat mai bine tainele motociclismului.


Reporter: Ce profesii au membrii clubului?

Border Riders: Membrii clubului sunt oameni din toate mediile sociale si cu diferite pregatiri profesionale.


Reporter: Ce va uneste?

Border Riders: Binenteles ca ne uneste pasiunea pe care o impartasim pentru motociclete si pentru filosofia si valorile acestui stil de viata.


Reporter: Cum ati vrea sa fiti perceputi de catre sigheteni in special, atunci cand sunteti pe motoare?

Border Riders: Am vrea sa fim perceputi cu respect si admiratie ca niste oameni care vor sa faca ceva pentru acest oras si pentru oamenii de aici.


Reporter: Vrea Border Riders sa isi formeze pentru membrii ei o imagine de bad boys? Cea pe care o vedem ca ar exista in SUA la membrii unor cluburi cu traditie de acolo. Nu neaparat cele de la limita legii.

Border Riders: Nu neaparat bad boys. Mai degraba ca niste haiduci ai timpurilor moderne.



Reporter: Cum ati convinge un om simplu sa isi ia motor si sa se alature voua?

Border Riders: Border Riders are portile deschise pentru cei interesati sa devina membrii, dar impune cateva conditii minime de aderare, conditii ce tin de istoricul conduitei morale a respectivului motociclist in trafic, precum si conditia esentiala de a detine cel putin o motocicleta personala.


Reporter: Stiti ca mai exista un club cu acelasi nume, in SUA, in zona Washington?

Border Riders: Da.


Reporter: Daca mai crezi ca ar trebui spus ceva despre voi, te rog sa adaugi.

Border Riders: Sunt foarte multe lucruri de spus despre noi,despre ceea ce avem de gand sa facem insa le vom dezvalui cu timpul. Va exista si o deschidere de sezon cu invitati din tara si din Ungaria, campanii caritabile si multe alte surprize pentru sighetenii iubitori de motoare.


Interviu acordat de Marius Dascalu, Mehes Norbert si Adela Hapciug.





 

 

 

 

 

 

 






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Share
Ultima actualizare Duminică, 06 Martie 2011 11:39
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact