logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Despre invatamant si uniforme scolare in Finlanda PDF Imprimare Email 6838 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 22 Februarie 2011 20:25
Finlanda este o tara despre care unii dintre noi cunoastem mult prea putine lucruri. E o tara nordica si cu un sistem de invatamnat foarte bun, cu un trai costisitor, insa e una din tarile in care majoritatea am dori sa traim avand in vedere politicile de sanatate publica si reformele din toate domeniile.
 
Victor Solea studiaza de doi ani in Finlanda si este implicat in cercetare in domeniul astronomiei. Iata modul in care este ”tratat invatamantul” intr-o tara nordica:
Diana Apopi: Este uniforma scolara obligatorie?
Victor Solea: Nu este obligatorie unifroma scolara in Finlanda.
 
Diana Apopi: Cum se imbraca elevii la scoala?Exista vreo eticheta?
Victor Solea: Nu exista nici un fel de eticheta. Singura chestie, si pe care eu o gasesc foarte frumoasa, este ca in scoala se merge in papuci de casa. La intrare in cladirea scolii exista un dulap unde elevii si cadrele didactice isi lasa incaltamintea. Nici pentru cadrele didactice nu exista cod vestimentar. Elevii se imbraca in absolut toate felurile, in societatea finlandeza libertatea individuala este extrem de importanta. Nu exista nici un fel de restrictii, este ceva obisnuit ca elevii sa apara la scoala cu piercinguri, tatuaje in locuri vizibile, parul vopsit in culori stridente, frizuri neconventionale, etc. si nici profesorii (in special cei tineri) nu sunt adeptii unor tinute conservatoare.
 
 
Diana Apopi:  Sunt finlandezii pentru sau impotriva unui mediu foarte organizat de invatare?
Victor Solea: Impotriva. Elevii sunt de mici invatati sa fie independenti si responsabili si sa ia decizii pe care sa si le asume. La liceu, de exemplu, nu exista clase, ci grupe de studiu pe materii si nivele. Fiecare elev, in functie de interese si aptitudini, le parcurge in ritmul propriu. Daca, de exemplu, ceva ce doreste un elev sa studieze nu se ofera la liceul lui, are dreptul sa se duca la acea materie la un alt liceu, insa obligatoriu in aceeasi localitate. Evident, in zonele rurale izolate (in nordul indepartat pot fi multe zeci de kilometri intre localitatile invecinate) poate fi mai scazuta oferta. In mod normal liceul se face in 3 ani, insa sunt cazuri de elevi care au terminat in 2 sau in 4 ani. Si la scoala generala cam un sfert din programa este la latitudinea parintilor si elevilor.
 
Diana Apopi: Pun accentul pe studiul individual sau pe cel de echipa?
Victor Solea: Pe studiul individual. Fiecare elev merge in ritmul propriu. La clasele mici sunt 2-3 invatatori / invatatoare intr-o sala de clasa, tocmai pentru a se putea ocupa suficient de bine de fiecare elev. Datorita sistemului, diferentele intre cei mai buni si cei mai slabi elevi sunt foarte mici.
 
Diana Apopi: Cat de multumiti sunt parintii de scoala?
Victor Solea: Eu cred ca sunt multumiti. Oricum, studiile au dovedit ca Finlanda are cam cel mai bun sistem de invatamant din lume (a se vedea studiile PISA).
 
Diana Apopi:  Cat de multumiti sunt elevii?
Victor Solea: Din cate am vorbit cu finlandezi, lumea este multumita de sistemul de educatie.
 
Diana Apopi: Exista discriminari pe nivel de bani, vestimentatie, etnie, rasa etc.?
Victor Solea: Societatea finlandeza este foarte egalitara, epatarea starii materiale este un lucru de extrem prost-gust, care duce la izolare sociala. De exemplu, intr-o zi am vazut-o pe doamna ministru de interne in autobuz cu un carucior de cumparaturi, si nimanui nu i se parea ceva neobisnuit. Toti sunt egali in in societate, insa individualitatea fiecaruia este pretuita. Sistemul social asigura tuturor un nivel minim de trai, si familiile cu copii primesc un ajutor suplimentar, deci nu se pune problema ca nu au cu ce se imbraca. Sunt uneori intepaturi intre etnicii finlandezi si etnicii suedezi (suedezii formeaza cam 6% din populatia tarii si sunt concentrati in unele zone, cum ar fi maghiarii la noi), dar niciodata nu depasesc nivelul ironiilor, deci nu se pune problema de discriminare. In afara zonelor urbane mari lumea este un pic reticenta fata de imigranti si este posibil ca acestia sa se loveasca de mici probleme, insa cele cateva orase mai mari sunt amestecate. Am vazut destule clase sau pur si simplu grupuri de copii in care erau si copii de culoare si pareau cat se poate de bine integrati. Drept e ca eu locuiesc in Helsinki, unde imigrantii fac parte din peisajul cotidian, si nici casatoriile mixte nu sunt ceva iesit din comun. Majoritatea copiilor vizibil de origine imigranta pe care i-am auzit vorbind vorbesc perfect finlandeza, chiar cu dialect local.
 
Diana Apopi: Exista un fond al scolii sau al clasei care este cerut de catre scoli/ cadre didactice?
Victor Solea: Nu exista nici un fel de fond al scolii. Oricum, la cat de mari sunt impozitele, ar fi nesimtire sa le mai ceara parintilor bani si pentru asa ceva. Elevii au, la toate nivelele, pana la terminarea liceului, respectiv scolii de meserii o masa calda gratuita pe zi, cu meniul facut de nutritionisti. Ideea de baza este ca statul ia foarte multi bani ca impozite (sunt enorme taxele aici, de aia e si scump traiul), insa ofera foarte multe beneficii, deci cetateanul nu trebuie sa-si bata capul pentru mai nimic. Si invatamantul universitar si postuniversitar sunt 100% gratuite. La mine e doar o taxa administrativa de 80 de euro pe an, dar aia tine de birocratie.
 
Multumim.
22.februarie.2011
Contact: 
Diana Mariana Apopi, psiholog
0740 935 967
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  

Share
Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 14:40
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact