logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Riscurile majore la care sunt expusi copiii, atunci cand parintii le publica imaginea pe internet PDF Imprimare Email 1956 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 11 Februarie 2011 10:15
In urma unor cazuri semnalate la Helpline.sigur.info si in mass-media, Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra unor cazuri de comportamente potential periculoase ale unor utilizatori, a caror prezenta online urmareste colectarea de imagini postate de catre parinti, infatisand copiii in diferite situatii, unele putand fi interpretate ca avand caracter erotic.
 
Riscurile majore la care sunt expusi copiii ale caror imagini au fost postate pe internet fac referire la urmatoarele situatii:
* Folosind diferite retele sociale specializate in postarea de fotografii, precum Flickr.com, Picassa.com, numerosi utilizatori acceseaza albume publice realizate de catre parinti sau de alti utilizatori, infatisand exclusiv copii, unde posteaza comentarii inadecvate de natura sa ingrijoreze parintii.
 
* Operatorii Helpline.sigur.info au sesizat si faptul ca, in cadrul acestor site-uri, exista o retea de “prieteni” al caror scop este de a-si oferi reciproc acces la colectii fotografice cu copii. De asemenea, comentariile facute de acesti utilizatori cuprind si solicitari de discutii si schimburi de poze cu copii, folosind cai private de comunicare.
 
* Accesul la imaginile cu copii care au un caracter erotic sau carora le sunt atribuite semnificatii erotice, desi acestea surprind copiii in situatii normale de viata (pe plaja, imbratisandu-si parintii, in costume pentru diferite evenimente in familie sau la scoala etc.), permite agresorilor intretinerea fanteziilor sexuale in care copiii sunt victime.
 
* In unele cazuri, activitatea febrila de colectare a imaginilor de acest tip poate conduce la dezinhibare in comiterea, in lumea reala, de abuzuri sexuale asupra copiilor.
 
* Fotografiile constituie pentru unii agresori si instrumentul ideal de a intra in contact cu copiii in scopul racolarii lor pentru participarea la activitati sexuale sau pentru a-i determina sa se expuna online prin videochat sau sa trimita alte imagini in ipostaze jenante sau umilitoare. (grooming)
 
In calitate de coordonator national al programului Sigur.Info, Salvati Copiii atentioneaza parintii romani sa nu publice, indiferent de context, poze infatisand copiii lor in ipostaze care ar putea fi atrage utilizatorii cu comportamente deviante. Respectarea dreptului copiilor la intimitate, precum si necesitatea protejarii acestora de fenomenul de grooming trebuie sa primeze in decizia de a posta fotografii nud ale copiilor. „Inainte de crearea unui cont pe diversele retele sociale (Facebook, Hi5, Flickr, Picassa etc.), parintii trebuie sa cunoasca conditiile privind respectarea confidentialitatii continutului online si accesul altor persoane la imaginile postate si sa decida cu discernamant ce fotografii posteaza, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al organizatiei Salvati Copiii. Imaginile care aduc atingere dreptului la respectarea vietii intime si demnitatii copilului nu trebuie postate, atat pentru protectia copiilor in cauza, cat si pentru prevenirea abuzurilor ce pot fi comise asupra altor copii.
 
Legea pedepseste intruziunea in viata privata a copilului.” „Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca, pe Internet, agresorii sexuali se pot ascunde sub orice masca si pot avea acces liber si nestingherit la toate pozele din albumele facute publice. Profitand de neglijenta parintilor in postarea datelor personale, se poate ajunge la situatii regretabile. Exista retele de pedofili sau posibili abuzatori care intra in legatura unii cu altii, sau cu victimele lor, prin simple comentarii la pozele copiilor. Sfatul nostru pentru parinti este de a posta imagini cu copii dupa ce acestia s-au asigurat ca ele sunt accesate doar de catre cunoscuti si daca, evident, nu este vorba de imagini ce pot fi de interes pentru potentialii abuzatori sexuali.
 
Conform legii, parintii au obligatia de a respecta viata intima, privata si demnitatea copiilor lor. ”, spune Ovidiu Majina, Coordonator Helpline Sigur.Info. Aceste cazuri reprezinta incalcari ale dreptului copiilor la protejarea imaginii publice si a vietii lor intime, private si personale, asa cum apare stipulat in Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului:
Art. 22. - (1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale. (2) Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala.
 
Parintele poate cere eliminarea imaginilor aflate pe conturile sau site-urile altor persoane, fie administratorilor acelor site-uri, fie direct persoanelor vinovate de folosirea si postarea fotografiilor sau a comentariilor. Legea 272/2004 prevede o sanctiune cu amenda de la 500 la 1.500 de lei (art. 135). Daca persoanele in cauza refuza stergerea imaginilor si a comentariilor jignitoare, faptele, in functie de gravitatea lor, pot sa constituie:
 
* fapte contraventionale sanctionate cu amenda de la 200 la 1000 lei (fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice), conform art. 2, alin 1 din Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice ;
* fapte penale sanctionate cu amenda penala, munca in folosul comunitatii sau inchisoare fie pentru calomnie (afirmarea in public, Internetul fiind un mediu public la care are acces oricine, a unor fapte privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana ... dispretului public), fie pentru pornografie infantila in cazul existentei unor imagini in care copiii au un comportament sexual explicit (Codul penal).
 
Parintii, dar si copiii, pot sesiza specialistii Sigur.info la helpline.sigur.info sau www.safernet.ro De asemenea, ei se pot adresa cu o plangere sectiei de politie locale ori Inspectoratului General de Politie, Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, sau pot face o sesizare oficiala online la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
sursa: sigur.info

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact