logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU acordat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al jud. MM PDF Imprimare Email 4953 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 06 Iunie 2011 08:01
In campania initiata de ceva vreme de catre site-ul nostru, www.sighet-online.ro am prezentat o serie de materiale care au avut drept scop informarea cititorilor privind consumul plantelor de natura etnobotanica, al consecintelor, al modului in care viata lor le poate fi afectata, dar si marturii, documentare pe aceasta tema.
Am solicitat ajutorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Maramures pentru a afla mai multe detalii cu privire la consumul de etnobotanice din aceasta zona (interviul a fost realizat in luna februarie a acestui an). Coordonatorul centrului, Inspector de spec. grd. I ed.-înv., jurist Dumitru MĂCELARU a fost deschis in a ne raspunde la o serie de intrebari, iar pe aceasta cale dorim sa-i multumim pentru colaborare, sprijin si intelegere:
1. Diana Apopi:Ce statistici aveti recente privind consumul de droguri pe zona MM? Care sunt orasele, comunele in care rata de consum este mai mare?
Referitor la prevalenţa consumului de droguri ilegale în judeţul Maramureş, conform Evaluării efectuate pe anul 2010, aceasta continuă să se situeze la nivel subunitar. În eventualitatea că sunteţi interesati de unele detalieri în problematică, cât şi de alte aspecte reieşite din Evaluarea sus menţionată, vă invităm ne contactati la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş (C.P.E.C.A. Maramureş), din municipiul Baia Mare, Bdul. Bucureşti nr. 6A.
2. Diana Apopi: Cum se poate interveni in aceste zone?
Care sunt cele mai indicate metode de preventie? Pentru a preîntâmpina implicarea în astfel de activităţi a populaţiei, în general şi a celei tinere, în special – cea mai vulnerabilă categorie socială – specialiştii antidrog desfăşoară o multitudine de activităţi de prevenţie care vizează informarea, educarea şi comunicarea unor date referitoare la efectele / consecinţele negative şi riscurile consumului ilicit de droguri. Iterăm că cele mai uzitate modalităţi de prevenţie de către specialiştii C.P.E.C.A. Maramureş sunt informările şi întâlnirile interactive antidrog, în unităţi, locuri şi categorii socio – profesionale cu vulnerabilităţi şi riscuri, acestea derulându-se, în principal, pe bază de cooperări parteneriale cu reprezentanţii abilitaţi / legali din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar, de asistenţă / reinserţie socială şi protecţia copilului, respectiv din domeniul prevenirii criminalităţii.
3. Diana Apopi: Care sunt activitatile recente privind reducerea consumului de droguri pe plan local? (obiectiv specificat pe prima pagina a site-ului dvs.)
Activităţile de prevenţie antidrog au drept scop prioritar - preîntâmpinarea implicării diferitelor categorii de populaţie în practici ilicite la regimul drogurilor. Astfel, în cadrul celor 59 Proiecte antidrog derulate anul trecut în tot atâtea unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ (unităţi gimnaziale şi liceale), elevii eşantionaţi au fost implicaţi, sub dublu aspect – ca beneficiari ai activităţilor derulate în cadrul Proiectelor şi ca participanţi nemijlociţi prin elaborarea unor lucrări cu tematică antidrog, la disciplinele de învăţământ pretabile -, urmărindu-se cu precădere poziţionarea acestora faţă de fenomenul / problematica drogurilor ilicite.
4. Diana Apopi: Unde putem trasa linia intre legalitate si ilegalitate in privinta spice shop-urilor?
În luna februarie 2010, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 6 au fost incluse în categoria drogurilor ilicite 27 de noi substanţe şi 9 plante cu proprietăţi psihoactive, ceea ce a condus implicit la încetarea definitivă a activităţii aşa-ziselor „magazine de vise” din municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. De asemenea, a fost simplificată procedura de introducere sub control naţional a noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive, pe baza propunerilor exclusive de includere în categoria drogurilor ilicite a unor astfel de substanţe şi plante, formulate de structurile abilitate din Ministerul Sănătăţii Publice.
5. Diana Apopi: Ar avea un motiv de ingrijorare sighetenii avand in vedere faptul ca au aparut in oras astfel de magazine?
În contextul celor prezentate la punctele 1 – 4, orice cetăţean al judeţului nostru trebuie să conştientizeze pericolul deosebit ce rezidă în urma consumului de droguri ilegale.
6. Diana Apopi: Care sunt cele mai periculoase droguri? De ce etnobotanicele au fost legalizate? Sunteti de acord cu aceasta masura?
Învederăm că toate categoriile de droguri ilicite prezintă efecte şi consecinţe negative asupra sănătăţii umane, uneori deosebit de nocive prin consumul lor. Ele provoacă dependenţă fizică şi psihică de la prima utilizare / folosire. Plantele etnobotanice au apărut iniţial ca alternative legale la drogurile ilicite datorită unor lacune din legislaţia europeană şi românească, pe care în prezent autorităţile statale se străduiesc să le elimine monitorizând cu foarte mare responsabilitate şi atenţie piaţa acestor noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (denumirea agreată de statele membre ale Uniunii Europene pentru produsele comercializate prin intermediul „magazinelor de vise”).
Apreciem ca lăudabilă iniţiativa dvs., în contextul activităţilor cu rezonanţă preventivă în domeniu.
Va multumim !
Sa nu uitam ca, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş, conform atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin, asigură:
+ prevenirea consumului ilicit de droguri, prin forme şi modalităţi adecvate, îndeosebi prin elaborarea unor Proiecte antidrog, ofertate, în vederea implementării, managerilor unor autorităţi şi instituţii publice din domeniile:
1. învăţământului,
2. asistenţei / reinserţiei sociale şi protecţiei copilului,
3. prevenirii criminalităţii, pe eşentioane reprezentative de persoane cu vulnerabilităţi şi riscuri în problematică;
+ evaluarea stadiului şi prognozarea tendinţelor evoluţiei fenomenului drogurilor ilicite la nivelul judeţului Maramureş;
+ consilierea de specialitate a drogodependenţilor interesaţi, la solicitarea expresă a celor majori, iar pentru cei minori şi a unuia dintre părinţi.
COORDONATOR CENTRU Inspector de spec. grd. I ed.-înv., Jurist Dumitru MĂCELARU
contact: Diana Mariana Apopi
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Share
Ultima actualizare Luni, 06 Iunie 2011 06:42
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact