logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Interviu cu Attila Biro, cel mai eficient jurnalist de investigaţie al anului 2010 PDF Imprimare Email 5857 Afişări
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 15 Decembrie 2010 21:24

Acum doua zile, la "Premiile Romania Curata", Attila Biro, jurnalistul sighetean de la HotNews.ro, a fost desemnat ''Cel mai eficient jurnalist de investigatie al anului 2010'' in urma anchetei "Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud” . Am tot asteptat momentul potrivit sa-i iau un interviu si, se pare ca pana la urma a venit.

 Dani Godja: Attila, felicitari pentru premiu! Spune-ne, te rog, daca te asteptai la trofeu tinand cont ca e plina presa de anchete jurnalistice. Ce inseamna pentru tine acest premiu?

 Attila Biro: A fost o surpriza si pentru mine. Cand public investigatii pe Hotnews.ro nu ma gandesc la premii, chiar am refuzat sa ma inscriu la concursuri pentru jurnalisti. Premiul acordat de Alinata pentru o Romanie Curata nu ma face decat sa fiu mai responsabil pentru ceea ce scriu. Stiu ca trebuie sa urmaresc interesul public, mai feroce, mai echilibra, mai bine documentat. 

 

  Dani Godja: Nu o sa te intreb detalii despre cazul care ti-a adus premiul, insa vreau sa stiu daca simti ca munca depusa de tine si-a atins scopul sau a ramas doar un articol de presa, la fel ca majoritatea cazurilor descoperite de jurnalisti in ultimii 20 de ani? 

 

Attila Biro: Cei de la Alianta pentru o Romanie Curata nu au analizat doar un singur articol. In 2010 am publicat cateva zeci de articole despre licitatiile publice. Am aratat cum intelege Radu Mazare sa imparta banii de publicitate pentu televiziunea fondata de el in Constanta, am aratat cum imparte banii publici Elena Udrea, Sorin Oprescu. Articolul la care s-au oprit cei de la  Alianta pentru o Romanie Curata este o investigatie despre un subiect simplu. Licitatiile trucate. Toata lumea spune ca stie ca banii publici se dau pe interese. In ancheta respectiva demonstram ca licitia de la o primarie din judetul Bistrita-Nasaud era aranjata de la inceput. Cei care au castigat licitatie au fost cei care au scris caietul de sarcini.

 

Ca sa iti raspund la cea de-a doua intrebare. Am sa ma refer la un alt caz. Am scris tot anul acesta despre o premiera in domeniul licitatiilor. La Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a fost licitat un contract de 3 milioane de euro. Castigatoarea a fost desemnata o companie care, supriza!, a fost infiintata in timpul licitatiei. O situatie incredibila. Am scris o serie de articole si in final Diectia Nationala Anticoruptie s-a autosesizat si demarat o investigatie.

 

In general acesta este rezultatul la care te astepti dupa o investigatie. Ca o institutie a statului sa investigheze si sa trimita un dosar in instanta. Sigur ideal este ca si in justitie sa existe o condamnare. Dar eu ca jurnalist nu sunt judecator, nu pot sa ma suprapun justitiei. Noi ca presa putem doar sa semnalam ilegalitatile, sa le spunem cititorilor nostri: „Bani tai din taxe sunt cheltuiti pe licitatia respectiva care este suspecta, care nu este in regula”.

 

Eu mereu ma gandesc ca simplificand, cititorii mei sunt si cei care ma platesc. Nu sunt bugetar dar faptul ca ei acceseaza site-ul reprezinta un fel de plata. Eu urmaresc mereu interesul cititorilor mei. Iar banul public si coruptia din sistemul public sunt pe primele locuri in topul intereselor cititorilor.

 

  Dani Godja: Crezi/simti ca presa din Romania are puterea care si-o aroga sau banul, politicul, justitia sunt mai puternice chiar decat dovezile cele mai clare scoase la iveala de catre unii jurnalisti?

Attila Biro: Presa are o anumita putere care se resimte mai ales in campaniile electorale. Presa de proasta calitate din Romania are puterea de a produce isterie si de a manipula. Presa fata de politic si justitie ar trebui sa fie in echilibru. Nu pot sa fac o caracterizare generala a presei romanesti. Pot sa va vorbesc despre cazurile pe care le-am documentat. Stiu din stenogramele cazului Vantu ca in Romania exista o presa aservita intereselor politicului si a grupurilor de influenta. Ce pot sa spun eu din experienta mea la HotNews.ro este ca sunt un jurnalist liber. Sunt liber sa scriu despre PSD, PDL, PNL, UDMR, despre Vantu, Voiculescu, Patriciu, etc. Nu sunt sub papucul nici unui mogul. Singura conditie este sa respect deontologia, sa fiu echilibrat sa urmaresc interesul public.

 

 Dani Godja: Ce inseamna, din punctul tau de vedere, a fi jurnalist?

 Attila Biro: Jurnalistul este un prestator de servicii. Nu suntem mai presus de cititorii nostrii. E o slujba ca oricare alta. Important este sa iti faci munca onest si cinstit.

 

  Dani Godja: Cand ai simtit ca aceasta forma de jurnalism ti se potriveste si ca asta vrei sa faci? De ce ai ales forma aceasta de jurnalism?

 Attila Biro: Nu as putea sa spun ca sunt specializat exclusiv pe jurnalism de investigatie. Am facut diverse specializari cum ar fi un curs BBC pe diversitate etnica sau cursul pentru jurnalism in zone de conflict al M.Ap.N

 

 Dani Godja:  Care sunt riscurile jurnalismului de investigatie?

 Attila Biro: Unul din riscuri este cel al proceselor in instanta, dar ce-i drept in ultima vreme e un risc minor. Un altul ar fi acela ca esti mai atent urmarit de diverse personaje. Si in unele cazuri chiar poti sa suferi fizic. Nu stiu daca sunt riscuri speciale fata de alte tipuri de jurnalism.

 

Dani Godja: Care sunt elementele cheie pe care trebuie sa le aiba un jurnalist ca sa faca o investigatie de succes?

 Attila Biro: Nu am o reteta de succes. E important doar sa iti faci treaba cinstit si sa dai 100%. Cel putin asa cred eu.

 

 Dani Godja: Cate materiale de acest gen ai avut pana acum? Ai  avut vreo investigatie care a esuat?

 Attila Biro: Pff... investigatii? Nu stiu, zeci, sute, nu le-am numarat. Mereu sunt subiecte care pica.

 

 Dani Godja: Care ti s-a parut cea mai interesanta sau din care ai avut cel mai mult de invatat?

 Attila Biro: Am publicat mai multe investigatii incognito. Cred ca este cea mai fascinanta forma a jurnalismului. Unul din articolele pe care mi le aduc aminte cu placere este un reportaj incognito pe un santier. Am lucrat o saptamana pe un santier si am scris un jurnal despre viata de pe acel santier, despre cum se munceste, despre cum se leneveste. Dar cel mai bun articol inca urmeaza sa il public.

 

 Dani Godja: Ce nu ai face niciodata ca jurnalist?

 Attila Biro: Nu voi scrie la comanda. Nu imi voi minti cititorii. Nu voi lua spaga.

 

 Dani Godja: Ce compromisuri ai fi dispus sa faci intr-o investigatie ca ea sa fie una reusita?

 Attila Biro: Nu am facut compromisuri. Nu cred ca poti sa faci compromisuri pentru orice activitate reusita.

 

 Dani Godja: Care sunt diferentele intre jurnalismul de investigatie practicat la noi in Romania si cel din strainatate?

Attila Biro: Diferentele sunt uneori de abordare, legate de diferite coduri deontologice. Dar diferentele majore sunt de resurse.

 

 Dani Godja: Ti s-a propus vreodata de catre o persoana „mai sus pusa” sa investighezi un anumit subiect? In caz afirmativ, cum ai reactionat si de ce?

 Attila Biro: Nu.

 

 Dani Godja: Care e opinia ta despre subiectul mult discutat - Wikileaks? Julian Assange e un model pozitiv sau negativ pentru un jurnalist? (Vrei sa argumentezi?) 

 Attila Biro: Wikileaks este pana acum o sursa de informatii pe ceea ce inseamna telegramele ambasadelor SUA. Sunt zeci de speculatii, de aceea eu prefer sa astept dezvoltarea finala a subiectului.  Julian Assange este un personaj fascinant si cam atat pot sa spun despre el.

 

 Dani Godja: Care va fi, in opinia ta, viitorul presei tiparite, a celei online, TV si radio din Romania? Ce forma media crezi ca va avea cel mai mare impact in 2011?

Attila Biro: Nu m-am documentat despre tendintele in media. Ce am citit insa din presa arata ca presa online va fi in expansiune.

 

 Dani Godja: Ce amintiri ai legate de Sighet, de Colegiul National Dragos Voda, de profesorii de aici? Cine te-a motivat cel mai mult sa urmezi cariera de jurnalist?

 Attila Biro: In cei patru ani de liceu am trait poate cele mai euforice momente din viata mea. A fost locul unde am avut primul job de jurnalist. Pentru asta ii multumesc doamnei profesoare Adela Marculescu. Mi-a dat posibilitatea sa ma exprim in ziarul liceului.

  

 Dani Godja:  Ca jurnalist ai debutat in revista AXA a CNDV precum si la Radio Sighet. Ce pasi ai urmat pana ai ajuns la HotNews.ro? Ce le-ai recomanda celor ce vor sa urmeze aceasta meserie?

 Attila Biro: La Radio Sighet nu am colaborat in nici un fel. Dupa ce am terminat liceul, am plecat la Cluj. Am intrat la facultate la jurnalism. Inainte sa inceapa anul I m-am angajat la una din redactiile din Cluj. Am stat acolo pana in 2008. Singura recomandare este sa o faca din pasiune, sa o faca corect si cinstit.

 

Dani Godja: In final, vreau sa stiu daca mai tii contactul cu media sigheteana si ce impresii ai despre ea?

Attila Biro: Am contacte mai mult sau mai putin accidentale. Urmaresc cat pot de des sighet-online.ro, e o platforma buna. In rest despre presa din Maramures nu pot sa imi dau cu parerea. Insa intuiesc ca este la fel de vulnerabila ca si presa din Cluj pe care o cunosc mai bine.

 Dani Godja: Attila, iti multumesc pentru timpul acordat si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si un An Nou mai bun!



Share
Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:20
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact