logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Gazeta de Maramurees: Interviu cu Virgil Codrea, seful Serviciului Administratiei Pietelor PDF Imprimare Email 2861 Afişări
Joi, 28 Octombrie 2010 11:53

Piata agroalimentara din Sighetu Marmatiei a intrat intr-un amplu proces de modernizare. Virgil Codrea, seful Serviciului Administratiei Pietelor vorbeste intr-un amplu interviu despre investitiile care dau o fata europeana pietei sighetene.


Reporter: Care sunt problemele prioritare pe care le-ati identificat de când ocupati functia de sef al Serviciului Administratiei Pietelor si ce solutii ati gasit pentru rezolvarea lor?
Virgil Codrea: Eu am preluat aceasta functie acum 6 luni. Piata a fost intr-o situatie care necesita efectiv lucrari de reparatii. Cea mai importanta cu care am inceput a fost canalizarea si introducerea apei, pentru ca era o canalizare de peste 40 de ani cu tuburi mici. S-a trecut la o canalizare corespunzatoare perioadei in care traim, cu tuburi groase de 500 si am racordat toti agentii comerciali pe care-i avem in piata la aceasta retea. Dupa ce s-a facut aceasta lucrare s-a trecut la betonarea aleii principale din piata, cu un beton modern de inalta valoare si rezistenta. Aleea principala a fost prioritara. Urmatorul pas pe care l-am considerat important a fost legat de hala. Noi avem o singura hala, Hala de lapte si brânzeturi, si am considerat ca necesita reparatii majore. Hala se afla intr-o stare deplorabila. Am asfaltat sala, am reamenajat mesele, am pus faianta, am zugravit interior si urmeaza sa se faca exteriorul. Betonul care s-a turnat a fost vopsit cu o vopsea speciala, cauciucata. De asemenea, s-a introdus si ap[ in hala, urmând ca in perioada de vara sa punem doua vitrine frigorifice pentru ca agentii sa-si poata tine corespunzator produsele. Hala are 16 m lungime pe 10 latime, este terminata cu exceptia vopsitului exterior.

Oamenii sunt incântati de-a dreptul, pentru ca era chiar nevoie.
Am betonat intrarea in piata dinspre centrul orasului la artera principala, trecerea inspre partea de nord-vest a Pietei. Facem si conexiunile cu intrarile, si mergem roata anul acesta pâna la capatul pietei. S-au mai facut doua canale necesare pentru scurgere. Urmeaza ca aceasta lucrare sa se opreasca pe timpul iernii, iar la primavara continuam lucrarile de modernizare.
Reporter: Ce investitii urmeaza?

Virgil Codrea: In partea a doua a planului pe care l-am prevazut incepem cu betonarea celeilalte parti a pietei, urmând ca Piata sa fie complet betonata. Dupa care trecem la mesele si acoperisurile din Piata. Acestea sunt de moda veche si nu sunt la standardele care ar trebui sa fie. Sunt inguste, si ploaia, vântul si zapada ii afecteaza pe vânzatori. O sa facem cupole peste toate. La intrare, in stânga, vom face o mare cupola peste toate mesele, urmând ca mesele, care sunt de-a lungul pietei, de la inceputul pietei si pâna pe strada Mihai Viteazu, unde avem câte doua rânduri de mese, sa fie cu cupole. Vor fi in asa fel incât oamenii sa nu fie batuti de soare, apa si zapada. Va fi o structura semiinchisa, din policarbonat.


Reporter: La ce suma se cifreaza investitiile realizate pâna acum?
Virgil Codrea: In cele 6 luni de când am venit s-au facut investitii de aproximativ o jumatate de miliard lei vechi. Trebuie stiut ca acesti bani sunt din autofinantare. La intelegere cu executantul s-a convenit sa platim in etape. Este foarte important ca s-a reusit plata in etape pentru ca nici noi nu avem banii intr-o zi. Chiar le multumesc pe aceasta cale firmelor cu care lucram pentru intelegerea de a face platile esalonat in functie de incasarile pe care le avem. Aici nu pot sa trec fara sa pomenesc firma Orizont, cu ei am lucrat cel mai mult si sprijinul dat, si de fapt coordonarea impreuna cu mine a doamnei primar, Eugenia Godja, si domnul director economic Ioan Barbus. Noi trei lucram la acesta lucrare de modernizare a Pietei.


Reporter: Care a fost reactia oamenilor?
Virgil Codrea: Sigur ca au fost si mici neintelegeri pentru ca atunci când faci bine unora le faci rau altora. Au vociferat unii pâna a durat decopertarea, pâna s-a sapat canalul, dar in final sunt de peste tot felicitari si laude aduse noua, celor care ne ocupam de modernizare. De exemplu, când am spalat hala de lapte, am adus pompierii cu jet puternic de apa. Si a spus cineva, care vinde aici de 16 ani, ca de când e el aici n-a fost spalata niciodata hala de lapte. Oamenii sunt foarte multumiti, si parca daca este curat altfel se pastreaza si curatenia. Este mult mai usor de intretinut curatenia. Avem om de serviciu care in fiecare dimineata curata hala cu mopul. Plus ca si in piata, daca este curata aleea, parca le este rusine oamenilor sa mai arunce mizeria pe jos.
A trebuit sa lucram si la mentalitatea unora dintre producatori pentru ca puneau marfa pe carosabil, ceea ce este interzis, deoarece carosabilul este pentru clienti. Dar incet-incet inteleg si ei si se aliniaza. Lumea intelege ca tot ce facem este spre binele lor, pentru ca in final sa avem o piata moderna si sa ne aliniem cerintelor europene. Consider ca daca timpul ne permite, prin iulie-august vom termina lucrarile complet. O sa instalam si in jur de 80 de cosuri de gunoi. De asemenea, am facut rastele pentru biciclete ca sa nu se intre cu bicicletele in Piata. I-as ruga ca sighetenii sa respecte aceasta regula si sa inteleaga ca tot ce am facut, am facut pentru binele lor. De asemenea, ii rog sa avem spirit civic si sa respectam ce se face pentru ca este piata noastra de unde vine sa cumpere si mama si sotia fiecaruia etc.


Reporter: Sunt probleme cu siguranta in piata si ce masuri luati pentru a creste securitatea cetatenilor?
Virgil Codrea: Nu prea sunt hoti de buzunare la noi, pentru ca orasul este mai mic si se cunoaste. Cu toate acestea, avem in plan amplasarea unui sistem de monitorizare a activitatii cu camere video. Asta vrem sa facem anul viitor. Inca nu stim câte camere de luat vederi vom instala, dar o asemenea intentie este si pentru a preveni eventualele incidente ce tin de securitatea celor ce vin in piata. Nu am prea avut incidente neplacute.
Suntem la zi cu planurile de modernizare, iar anul viitor continuam cu betonarea si cupolele pentru mese.


Reporter: Câti oameni trec zilnic prin piata?
Virgil Codrea: Piata Agroalimentara din Sighetu Marmatiei este cea mai populata zona din acest municipiu. Zilnic trec pe aici cel putin 1000-2000 de oameni, asta fara sa-i luam in considerare pe vânzatori. Sunt circa 200 de vânzatori si sunt in jur de 50 de agenti economici in spatii inchiriate. Si cu toate acestea, mai avem si mese neocupate.

SURSA: Gazeta de Maramures


Share
Ultima actualizare Joi, 28 Octombrie 2010 12:16
 

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact