logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Arme vandute in targ! PDF Imprimare Email 6140 Afişări
Joi, 30 Septembrie 2010 19:16
Incredibil! In pietele din Teacevo si Slatina se vand arme, in targ, pe tarabe I Traseul traficului de arme din Ucraina si Kazachstan trece prin capitala Maramuresului Istoric I Mai mult, barfele vorbesc de inecuri suspecte, care ar fi de fapt asasinate ordonate de traficanti I Cunoscatorii spun „reteaua armelor” accepta orice fel de oferte, inclusiv crime pentru sume modice, de cateva sute de dolari. 
Traseul subteran al traficului de armament din fostele tari URSS trece prin Sighetu Marmatiei. „Capitala” Maramuresului Istoric a devenit „zona de tranzit” pentru marfa gruparilor romano-ucrainene. Cu cat afacerea cu profituri uriase ia amploare, cu atat e tinuta mai la secret. Totusi, GAZETA de Maramures a reusit sa afle, pe surse, date despre traficul de armament de la frontiera ucraineana si initiaza un serial dedicat acestui subiect „interzis”. Saptamana trecuta, politistii de frontiera maramureseni au depistat in punctul de trecere a frontierei din Sighet un cetatean ceh, care incerca sa introduca ilegal in Romania, o arma tip pistol, precum si droguri de risc, respectiv cannabis. Pistolul, de tip „SLAVIA”, fabricat in Cehoslovacia, avea calibrul de 6 mm si munitia aferenta – 34 de proiectile fara inscriptii. Cazul e numai varful unui iceberg de care Sighetul „se loveste” de ani buni, fara sa fie vazut ori recunoscut de autoritati.
In municipiul de peste Deal, daca cunosti persoana care trebuie, poti comanda si cumpara arme „la comanda”, din catalog. Mai mult, in pietele din Slatina si Teacevo, se gasesc arme berechet, unele chiar expuse pe tarabe. Cunoscatorii fenomenului ne-au declarat sub protectia anonimatului ca: „tot timpul s-a facut trafic de arme prin zona pentru ca asa este specificul. Nu se stie mare lucru despre acest subiect pentru ca sunt tare tenebroase treburile.Sunt tenebroase rau. Se moare din fazele astea. De-a lungul anilor au fost prin Sighet niste oameni inecati, care se pare ca nu s-au inecat accidental, ci omorati prin inec pentru ca se ocupau cu trafic de arme si droguri. S-au ocupat cu asa ceva si se pare ca n-a fost ceva in regula si au cazut la datorie. Nu-i nimic clar, sunt numai povesti si zvonuri. Sunt numai legende despre acest subiect.Este clar ca dincolo de granita exista foarte mult armament. Si se vand la cateva sute de dolari kalasnikoave. Au fost chiar si in targ la Slatina pe taraba, scoase pe masa. Se mai scot asa ceva. Iar daca vrei, ti se aduce un-doi, pentru ca exista. Si normal, si pe piata romaneasca exista achizitie, dar mai mult merg catre Vest. Pentru ca ce costa aici 600 de dolari, in Vest costa 3 mii de dolari. Si atunci, pe la noi e doar transportul, e linie de tranzit. Vin de prin Cecenia, din Transnistria si intra ba prin Republica Moldova, ba prin Siret, ba prin Sighet”. Potrivit surselor noastre, armele nu trec niciodata prin vama. Exceptie fac doar pistoletele: „Pistoalele se pot trece si pe corp, pentru ca sunt rare controalele fizice la cei care vin cu masini. Ca de obicei, la cei cu masini se verifica doar masina. Deci, pistoale si munitie se pot trece prin vama fara nicio jena. Ca astia se bazeaza pe informatii. Daca n-au informatii, te lasa in pace. Noi sighetenii nu simtim presiunea traficului de arme. Pentru ca nu se intampla incidente armate in zona si atunci noi nu avem nicio treaba. Dar la Borsa, unde-s arme cat China, ei altfel vad lucrurile. Cand ii spui la borsean de arma iti spune ca s-a adus din Ucraina de alea si de alea. La noi nu se folosesc pur si simplu. Nici la vanatoare. In Borsa mai trag cu arme de razboi in vanat. Aici se trage in vanat doar cu arma de vanatoare. Cum se explica faptul ca nu se folosesc la noi? Nu avem baietii care sa le foloseasca. Ori sunt plecati in misiune in Vest, ori sunt in puscarie, ori s-au retras din activitate. Sunt trei categorii. Ca sunt si in Sighet o groaza de arme, asta toata lumea stie. Poate sunt cateva sute de arme de astea clandestine, dar se tin ascunse pentru cand vine Revolutia. Si atunci nici Serviciile nu se agita prea tare si toata lumea e multumita ca-i liniste. 
Asta pentru ca doar se trece pe aici cu ele. Nu ne incurca pe noi cu nimic. Cu munitia e aceeasi poveste, ea merge la cei care au arme care se folosesc. La Borsa, Bucuresti sau la Timisoara merge munitia, dar aici la noi nu, ca n-ai la ce. Aici ti-ai luat un pistol si o cutie de gloante si gata, iti ajunge. Restul pleaca in celelalte tari”.Potrivit surselor noastre, unul dintre capii traficului de armament ar fi interlopul I, din Sighet, care aduce armament din Ucraina si apoi il expediaza in Vest, in special in Spania. Mai mult, cei obisnuiti cu micul trafic pe ruta Sighet-Slatina spun ca dincolo de Tisa poti procura usor arme: „cum treci de granita, poti gasi orice. Arme de care vrei, oricate. Ei le vand pe taraba, ca ciorapii si ciocolata pentru ca stiu ca nu patesc nimic”. Vom reveni.


Celebra AK-47 Printre preferatele traficantilor maramureseni se numara celebra pusca semiautomata AK-47 –Kalasnikov, care s-a produs masiv in majoritatea tarilor membre ale fostului Tratat de la Varsovia. AK-47 de asalt este una dintre cele mai temute arme de infanterie. Pusca cu pat rabatabil are exclusiv destinatie militara, iar daca este bine intretinuta, poate functiona peste 20 de ani. Raza medie de actiune atinge un kilometru.


Ioana LUCACEL
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact